En Fazla Silah Satan 20 Şirket

1384

2014’te dünyada 401 milyar dolarlık silah satışı yapıldı. Bu satışlardan elde edilen gelirin yüzde 80’i Batı Avrupa ve ABD şirketlerinin kasasına girdi. Rus şirketler satışlarını yüzde 50’ye yakın artırırken, Çin’in silah satışları güvenilir bulunmadığı için listeye alınmadı.

Türkiye’den ise ASELSAN ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TAI) ilk 100 şirketin arasına girmeyi başardı. ASELSAN satışlarını yüzde 5.6 artırsa da sıralamada 66’dan 73.lüğe geriledi. Satışlarını yüzde 15 artıran TAI ise listeye 89. olarak girdi.

Türkiye, dünyanın en büyük silah ithalatçıları listesinde yedinci sırada olsa da, her geçen gün bu sıralamada aşağı inecek gibi görünüyor. Aselsan ve TAI gibi bir çok Türk silah şirketi de satışlarını arttırarak, Türkiye’nin savunma sanayi konusunda dış bağımlılığını azaltmaya çalışılıyor. Her ne kadar Türk şirketleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını tedarik etmeye çalışsa da, bir çok ülke ile anlaşmalar yaparak ihracatını gözle görülür şekilde arttırıyor ve bu artışın altının çizilmesi gerekiyor.

En fazla silah satan 20 şirket


Kaynak: 
Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

    • Aselsan’ın malını pazarlayabilmesi için güçlü siyasetin devamlılığı olması lazım, müttefikler kazanılması lazım. Kısmen bunu başarabilen Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ama ilk 20’ye girmek için Aselsan 150 milyon dolarlık sipariş aldı haberi yerine Abd, Suudi Arabistan ile 100 milyar dolarlık silah siparişi anlaşması imzaladı, Abd, Katar’la 12.5 milyar dolarlık silah satışı anlaşması imzaladı haberleri olması lazım. Temennimiz inşallah birinci sırada olsundur. Ülkesini, miletini seven herkese selam olsun…

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz