Türkiye’nin AB ile Anlaştığı Önemli 3 Madde

201

700 bini aşkın sığınmacı Avrupa’ya geldi ve aylardır Avrupa’da ki krizi hepimiz gördük. AB’de bu sorunla baş edebilmek için iki milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye ile bazı şartlar konusunda anlaştı. Peki bu şartlar nedir?

  • Brüksel’de yapılan AB-Türkiye zirvesinde ‘Geri Kabul Anlaşması’ yapıldı ve bu anlaşmanın uygulanması karşılığında Türklere 2016 yılının sonunda vizesiz Avrupa imkanı sağlanacak. 
  • 2004’den beri yapılmayan AB-Türkiye zirveleri yeniden başlayacak. (Zirveleri basite almayın, Türkiye açısından çok önemli bir konu bu) 
  • Türkiye’de ki Suriyeli mülteciler için AB Türkiye’ye 3 milyar avro kaynak sağlayacak. (Türkiye Suriye’deki iç savaştan günümüze 7 milyar dolar harcadığını düşününce az bir rakam da değil.)

Zirve sonuç bildirgesinde “AB, başlangıç olarak 3 milyar avro kaynak sağlayacak” deniliyor. AB iki yıllık bir süre için bu paranın sağlanmasını isterken Türkiye, yıllık olarak verilmesi taraftarıydı. Bu nedenle bildirge metnine “başlangıç olarak” ifadesinin eklendi. Böylece yeni fonların önü de açıldı. Metinde mali desteğin, Türkiye’nin tanımladığı şekilde “yükün paylaşılması” olarak ifade edildi.

türkiye avrupa birliği mülteci anlaşması

Eğer AB vizesiz Avrupa’nın yolunu açmazsa ne olacak? 

Böyle bir şey olursa şayet, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını fesih etme hakkı var.

AB Türkiye ile bu anlaşmayı yaparak kendi demografik(dinsel, uyruk) yapısını korumaya çalışmaktadır. Devlet çıkarları için güzel bir anlaşma. Fakat Suriyelilerin ülkemizde tabiri caizse başı boş, kamp dışında vs. barınması; hem Suriyeliler için, hem de ilerde Türkiye için büyük sorun teşkil edecektir. Dünyadaki Suriyeli mülteci sayısı ve Türkiye ile AB görüşmeleri olmadan önce yazdığım yazıyı linkten görebilirsiniz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz