Uçak Düşürme Ustası: S-300 Füze Savunma Sistemleri

1076

Rusya ile İran S-300 füze savunma sistemleri anlaşmasını imzaladı ve 2015 sonlarına doğru bu sistemin İran’a verileceği açıklandı. Peki bu durum Türkiye’yi neden ilgilendiriyor?

S-300 füze savunma sistemi hakkında bilmeniz gerekenler…

s300 füzeleri

S-300 ve daha sonraki modelleri dünyanın en iyi, en gelişmiş hava savunma sistemleri olarak savunma sanayisinde boy gösteriyor. S-300 füze savunma sistemleri radar ve füze bataryasıyla uçak ve balistik füzelere karşı son derece etkin, güçlü bir savunma sağlamaktadır. Bu füze sistemini daha iyi anlamak için söylemek gerekirse, bunlar Patriot füzesinin Rus versiyonudur. Havada imha etmek için gelişmiş veri tabanlı radarı ve harika yazılımları mevcut olan S-300’ler, uçak düşürme ustası olarak da bilinmektedir.

Bu füze savunma sistemini NATO bize tabiri caizse aldırmadı. Ama Yunanistan S-300 füze savunma sistemlerini aldı ve bunun gerekçesi olarak da (düşman olarak) Türkiye’yi gösterdi. Yunanistan’a da NATO’nun karşı çıkmadığını belirtmek gerekir. Birde şaşırtıcı bir bilgi vermek gerekirse, Rus S-300’leri incelemek amaçlı diyerek ABD’de almıştır ve kullanmaktadır.

Komşu ülkelerimiz dahil dünya ülkeleri S-300 gibi yeni savaş teknolojilerine uyumlu sistemleri kullanırken bizim hala güçlü bir hava savunma sistemimizin olmaması, kaynayan kazan Ortadoğu’da Türkiye’ye büyük tehlike yaratmaktadır. En yakın zaman da bu konu Türkiye’nin gündemine oturmalı ve 2 yıldır hayata geçirilemeyen füze savunma sistemi ihalesi artık konuşulmalıdır. Bildiğiniz gibi 2013 yılında füze savunma sistemi ihalesini Çin kazanmıştı ama ABD ve NATO’nun itirazları sonrasında ihale havada kalmıştı.

Güncelleme: Çin ile yapılan ihale iptal edildi!

S-300 Füze Savunma Sistemlerinin Özellikleri

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz