Rusya ve Çinden Dolara Karşı ‘Altın Pazarı’

332

Rusya Ukrayna krizi sonrasında Batının ve ABD’nin uyguladığı ambargolardan o kadar etkilendi ki bir şeyler yapması gerektiğini fark etti. Bu farkındalık ise onu Çin’e ve Asya’ya yönlendirdi.

Amerikan FED ve Bank of England gibi Batılı merkez bankalarının, doların piyasalardaki tekelini korumak için uzun zamandan beri altın fiyatlarını manipüle ettiği söylenirken, Çin’in önderliğindeki Yeni İpek Yolu projesi ve Asya Altyapı Yatırım Bankası’yla Rusya’nın ‘yakından ilişkili’ olduğu belirtildi.

Peki Amerikan Dolarına karşı ‘altın pazarı’ nasıl kurulacak?

“İpek Yolu Altın Fonu, bölgedeki madencilik projelerine yatırım yapıp üyelerinin merkez bankalarını ellerindeki altını artırmaya teşvik edecek. Çin’e göre bunun amacı, İpek Yolu üzerindeki Avrasya ülkelerine para birimlerini altın ile destekleme olanağı vermek. Bu da Washington’ın para birimi savaşlarının dışında kalacak bir ülkeler grubu yaratılacağı anlamına geliyor.”

Rusya 2014’te 245 ton altın üreterek dünyanın üçüncü büyük altın üreticisi olmuştu.. Çin’in de yılda 450 ton altın ürettiği bilindiğinden;

“Rusya öncülüğündeki Avrasya Ekonomik Birliği ile birleştirilen Yeni İpek Yolu sadece bir enerji ve tren yolu projesi olmayacak. Aynı zamanda bu iki yapı geleceğin en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomik alanının da merkezi sinir sistemi” olacak deniyor.

William Engdahl Engdahl journal-neo .org sitesinde yayınlanan makalesinden.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Adamlar verdiği Marshall yardımlarıyla kendi parasını dünyaya yaydı. Sanayisiyle ve siyasetiyle kabul gördürdü. Büyük zeka…

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz