Mülteci Haritası: Suriye ve Türkiye’deki Suriyelilerin Sayısı

8721

11 Mayıs 2017 tarihli mülteci haritasında Türkiye ve Suriye’de bulunan mülteci kamplarıyla beraber Türkiye’de en fazla mültecinin kaldığı şehirler, Suriye’nin mevcut durumunda Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgeler gösterilmiştir. Türkiye’de en fazla Suriyeli mültecinin yaşadığı iller İstanbul, Bursa, Şanlıurfa, İzmir, Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin olarak gösterilirken; Suriye’de en fazla kişinin yaşadığı bölge Halep olarak göze çarpıyor.

Halep vilayeti içerisinde Fırat Kalkanı Harekatı ile kontrol sağlanan El Bab, Azez ve Cerablus gibi alanlarda nüfusun arttığı, başkent Şam ve doğusunun da Halep kadar yoğun nüfusa sahip olduğu dikkat çekiyor.

15 Şubat 2017’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına göre resmi veriler;

– Türkiye’deki toplam mülteci sayısı 3 milyon 551 bin 78 kişidir.

– AFAD verilerine göre, Suriyeli mültecileri harcanan para Suriye krizinin başından günümüze toplam 25 milyar dolardır. (kamu kurumu, sivil toplum kuruluşları ve halk tarafından yardımların toplamı)

Avrupa Birliği ülkelerinde ne kadar mülteci var? AB ülkelerinin toplam kabul ettiği Suriyeli mülteci sayısı 866 bin 831 kişidir. Türkiye’nin misafir ettiği kişi sayısı ise bunun tam 3,3 katıdır.

12 Nisan 2017’de Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HÜGO) Müdürü Doç. Dr. M. Murat Erdoğan’ın açıklamalarına göre;

– Nisan 2017 tarihiyle Türkiye’deki toplam mülteci sayısı 3,6 milyonu aşmış durumda. 79 milyon 814 bin 871 kişi olan Türkiye nüfusunun yüzde 4,61’i mültecilerden oluşuyor.

– Türkiye, 2014 yılından itibaren dünyada en fazla mülteci ağırlayan ülke konumunda. Bu mültecilerin yüzde 8’i kamplarda kalıyor.

– Dünyada ve özellikle Avrupa’da 6,5 milyon Türk kökenli kişinin yaşadığı belirtiliyor.

– Türkiye iç ve dış göç konusunda en aktif ülkelerden bir tanesi. Kendi içerisinde yılda 2,7 milyonun üzerinde vatandaş göç ediyor.

Fırat Kalkanı ile Ülkesine Dönen Suriyeli Sayısı Ne Kadar?

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

5 YORUMLAR

  1. Bu resmi rakamlar kayda gecmeyenlerle birlikte 6 milyon civarinda suriyeli var hatay kilis adana mersin urfa vb illerde arap nufus agirligini baya bir hissetiriyor ben adana mersine gidince bazi mahaller suriye gibi arapca yazilar arapca konusurlar marketi kasabi kahvanesi terzisi araplarda o bolgede oturanlarin bir kismi mahalleyi terk etmis evler araplara satilmis yani diyecegim bu insanlar artik gitmez is kurmus evlenmis belki suana kadar 400 bin suriyeli cocuk dogmus bunlar buralara yerlestiler bu dedigim sehirlerde baya bir arap nufus agirligi hissediliyor ornek kilis 125 bin nufuslu ama 150 bin arti arap nufus var antep urfa hatay adana mersin de her sehirde 250 bin ile 400 bin arti suriyeli nufus var ve bu her gecen gun artiyor zaten bunlara vatandaslik verilme asamasinda guneydogu ve dogu akdeniz suriyenin bir parcasi gibi ileride adamlar burasi suriye deseler sasirmayin

  2. Türkiyede Araplara ihtiyaç her zaman vardı suriye yardım etti düşünsenize ya mısır karışıp yardım etmek isteseydi musluk kapanmaz Arap dolup taşmıştı

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz