Suriye Son Durum Haritası (Haziran 2017)

56018
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

Suriye’de Türkiye, İran ve Rusya 4 ayrı bölgede ‘çatışmasızlık bölgeleri’ni kurdu. ABD desteğiyle YPG Rakka Operasyonu’nu başlattı. Ülkenin güneyinde ise rejim güçleriyle ABD destekli muhaliflerin yer yer çatışması sürüyor. Suriye’de güncel son durum savaş haritası şöyle:

13 Haziran 2017: Halep, Hama, Şam, Haseke, İdlip, Rakka, Deyr-i Zor, Tartus, Humus, Dera ve Süveyde’de son durum haritaları, Suriye genel haritası ile birlikte tek başlıkta.

Suriye son durum haritası – 13 Haziran 2017

Güncel Suriye haritası (Temmuz 2017)

1 Haziran 2017:

Suriye son durum haritası (Haziran 2017)

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(yeniden eskiye):

Rusya Savunma Bakanlığı verilerine göre Suriye’de toplam 41,500 muhalif savaşçı var.

– ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Astana’da Suriye konulu görüşmelerin doğrudan parçası olmadığını belirtti.

– Rusya, Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgelerin ABD uçaklarına kapalı olacağını duyurdu.

– NATO Genel SekreteriStoltenberg, “Suriye’nin kuzeyinde tüm NATO müttefiklerinin(ABD-Türkiye) faaliyetlerini koordine etmesi gerekir.” dedi.

– Suriye-Ürdün sınırında 400’den fazla ABD zırhlı aracı görüldü. Esad, “Ürdün ABD ile Suriye’nin güneyine asker gönderecek” demişti.

– Trump yönetimi, Suriye’deki PKK’nın Suriye kolu YPG’ye ağır silah verilmesini öngören kararı onayladı. ABD, YPG’ye vereceği ağır silah kararı sonrası güvenlik riskleri konusunda Türkiye’ye güvence verdiklerini açıkladı.

– 2013’de Gezi eylemlerinde görülen ve dün Rakka’da öldürülen BÖG lideri Ulaş Bayraktaroğlu sonrası düzenlenen operasyonda 11 kişi yakalandı.

– Görevi devretmeden önce Fransa Cumhurbaşkanı Hollande PYD lideri Salih Müslim ile görüştü, Kuzey Suriye’deki federasyon için destek istedi.

– IŞİD Karşıtı Koalisyon Güçleri Sözcüsü Albay John Dorrian, YPG’ye verilecek silahların geri alınmayacağını söyledi.

– İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Suriye’de Rakka operasyonunun YPG ile yürütülmesinin ‘yanlış olacağını’ ifade etti.

– Hizbullah, ABD’den en fazla askeri yardım alan beşinci ülke olan Lübnan’da, Suriye sınırında bulunan tüm militanlarını çekeceğini duyurdu.

– ABD, YPG ile IŞİD’in anlaşması sonrasında IŞİD’in Tabka’dan çekildiğini ve sonrasında YPG’nin bölgeyi ele geçirdiğini duyuruldu.

– Başbakan Yıldırım, ABD Savunma Bakanı Mattis’in kendisine, “YPG ile işbirliğimiz bir seçim değil, bu bir mecburiyettir” dediğini söyledi.

– 911 KM’lik Suriye sınırına 688 KM uzunluğunda duvar inşa eden Türkiye, İran sınırına da (askeri kuleli) 144 KM’lik duvar örme kararı aldı.

– Askeri kanadı da olan Haseke Ulusal Devrim Güçleri Başkanı Mustafa, “%70’i Arap olan bu şehri yakın zamanda PYD’den temizleyeceğiz” dedi.

– Trump görüşmesinden 4 gün sonra bugün Lavrov, “Rusya, İran ve Türkiye’nin anlaştığı 4 bölgeyi gelecekte tüm Suriye’de uygulayacağız” dedi.

– ABD’nin Esat karşıtı açıklamalarıyla bilinen BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’in ilk yurtdışı gezisini Türkiye ve Ürdün’e yapacağı açıklandı.

– ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jonathan R.Cohen, ülkesinin YPG ile ilişkisinin ‘geçici ve taktiksel’ olduğunu söyledi.

– Ünlü Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, “ABD PYD’yi terk edecek. Türkiye’nin önemi Suriye Kürtlerinin devlet isteğinden ağır basacak.” dedi.

– Suriye’nin Humus şehrinde rejim ile yapılan anlaşma sonrası toplamda 3500’ün üzerinde muhalif, Cerablus ve bazı bölgelere tahliye edildi.

– Üst düzey PYD yöneticisi Hiddo, “Türkiye Afrin’e saldırmak için gönüllü muhaliflerden oluşan 10 bin kişilik profesyonel ordu kuruyor” dedi.

– NATO Trump’ın açıklamalarından sonra 28 üye ülkesiyle birlikte IŞİD karşıtı koalisyona resmen katılma kararı aldı.

– DSG(YPG) Sözcüsü Telal Silo, “Rusya bizimle birlikte Rakka’ya operasyon düzenlemek istiyordu. Biz tercihimizi ABD’den yana kullandık.” dedi.

– Putin, “Türkiye ve İran’ın tutumuyla Suriye’de ateşkesi sağladık” dedi. Ayrıca Rus lider, silahlı muhaliflerinin katkısını da vurguladı.

– Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, YPG’nin IŞİD ile Rakka konusunda anlaştığını ve Rakka’dan çıkmaları için IŞİD’e koridor açtığını belirtti.

– Suriye’de El Bab’ın güneyinde Rakka yönünde ilerleyen rejim güçleri, Maskanah’ı IŞİD’den alarak örgütü Halep sınırlarından tamamen çıkardı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz