Suriye Ekseninde ABD ve Rusya İlişkileri

798

2017’nin başında ABD başkanı seçilen Donald Trump, seçim öncesi konuşmalarında dönemin ABD başkanı Barack Obama’yı Suriye politikası konusunda eleştirmiş, Obama’nın Suriye politikalarının ABD’yi Rusya ile krize iteceğini belirtip Suriye konusunda Rusya ile olumlu ve yapıcı ilişkiler kurmaya çağırmıştır. Fakat nasıl olduysa Trump başkan seçildikten sonra Obama’yı aratır hale geldi. Nitekim 4 Nisan 2017 gecesi Esad’ın kimyasal silah kullandığı iddia edilerek Suriye ordusu doğrudan ABD ordusu tarafından füze saldırısıyla vurulmuştur.

Burada dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var: İlki Trump’ın seçim öncesi ABD halkına vadettiği Suriye savaşına fazla müdahil olmama, diğeri ise yeni bir dünya savaşına neden olabilecek Rusya ile askeri olarak karşı karşıya gelme durumu. Bu noktada Trump’ın seçim öncesi söylemleri ile seçildikten sonraki icraatları tamamen çelişmektedir. Ayrıca ABD’nin Rusya’yı başkanlık seçimlerine müdahale etmekle suçlaması da ayrı ele alınması gereken bir konudur.

ABD’nin vurduğu Suriye Ordusu’na ait Şariyat Hava Üssü’nde bir MİG-23 uçağı.

Peki ABD neden Suriye’yi Rusya’ya rağmen vurdu? Rusya neden karşılık vermedi? Elbette Trump bu durumu şöyle açıklıyordu: “ABD’nin çıkarları bizi Suriye’yi vurmaya itmiştir.” Burada dikkat edilmesi gereken nokta ABD saldırısında Suriye’nin uğradığı kayıp değil, ABD’nin güç gösterisi yapmış olmasıdır. Bu şekilde ABD dünya ya bir mesaj vermiş, Rusya’ya rağmen Suriye’yi vurdum demiştir. İlginç olan ise Rusya’nın bu saldırıya fiziki olarak tepki vermemiş olmasıdır. Çünkü Suriye’de gelişmiş S-300 ve S-400 hava savunma sistemleri mevcuttur.

S400 Hava savunma füzeleri

Buradan şunu anlıyoruz ki; Rusya, doğrudan Suriye’de saldırıya uğramadıkça hava savunma sistemlerini kullanmayacaktı ve kullanmadı da. Peki şimdi? Beyaz Saray’dan yapılan son açıklamada Esad’ın bir kimyasal silah saldırısı hazırlığında olduğu ve bu saldırının yapılması durumunda ABD’nin Suriye ordusunu tekrar vuracağı söylenmiştir. Rusya’nın buna vereceği tepki büyük önem taşımaktadır. Çünkü Suriye ordusunun hava savunma sistemleri ABD saldırısını engelleyemez. Bu nedenle Suriye, hava savunma sistemleri konusunda Rusya’ya muhtaçtır. Rusya, ya bir önceki ABD saldırısında yaptığı gibi sessiz kalacak, yada ABD saldırısına gerekli karşılığı verecektir.

Rus yetkililerin yaptığı ilk açıklama; ABD’nin bu açıklamalarının kabul edilemez olduğudur. Rusya dışişleri bakanı Sergey Lavrov‘un yaptığı son açıklamada, ABD’nin saldırısına karşı orantılı karşılık vereceğiz demiştir. Bu açıklamadan olası bir saldırıda Rusya’nın sert bir tepki vermeyeceğini anlıyoruz. Bundan sonra ne olacağını ise zaman gösterecektir.

Mehmet Fehmi Karadağ

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz