Kendi Anılarıyla Putin’in Kremlin Yolculuğu

766

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1999 yılında dönemin Devlet Başkanı Boris Yeltsin kendisini çağırıp önce başbakan olmasını sonra da başkanlığa adaylığını koymasını önerdiğinde, bunu hemen kabul etmediğini söyledi.

‘The Putin Interviews’ (Putin Röportajları) belgeseli için ünlü ABD’li yönetmen Oliver Stone’a röportaj veren Putin, Kremlin’e yükselme sürecinde yaşadıklarını anlattı.

‘YELTSİN’İN BAŞKAN ADAYLIĞI ÖNERİSİNİ BAŞTA GERİ ÇEVİRDİM’

Yeltsin’in kendisine yaptığı önce başbakanlık sonra da başkan adaylığı önerisini, bu görevler ‘çok büyük sorumluluk gerektirdiği, tüm hayatını değiştireceği ve buna hazır olup olmadığından emin olmadığı için’ başta geri çevirdiğini ve düşünmek için süre istediğini belirten Putin, “Bürokratken neredeyse sıradan bir insan gibi yaşayabilir, misafirliğe, sinemaya, tiyatroya gidebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Ancak o durumda Rusya’nın sorumluluğunu üstlenmek farklı bir şeydi. Tek düşündüğüm şey, çocuklarımı nereye saklayacağım oldu” ifadelerini kullandı.

‘YELTSİN’İN NEDEN BENİ SEÇTİĞİNİ BİLMİYORUM’

“Bir düşünsenize: Beni görevden alıyorlar ve korumam yok, hiçbir şeyim yok, ne yapabilirim? Nasıl yaşayabilirim ve ailemin güvenliğini nasıl sağlarım? Ne kadar görevde kalacağımı dahi bilmiyordum. Zira başkan beni herhangi bir anda görevden alabilirdi. Daha sonra kendime ‘Eğer kader böyle yazıldıysa sonuna kadar gitmek lazım’ diye düşündüm. O zaman başkan olacağımı kesinlikle bilmiyordum. Bu konuda kimse garanti vermemişti” diye devam eden Putin, Yeltsin’in neden kendisini seçtiğini bilmediğinin de altını çizdi.

‘REAGAN’IN KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLARLA BENİM YAŞADIKLARIM KIYAS EDİLEMEZ’

Stone, Putin’den eski ABD Başkanı Ronald Reagan’in 1980’lerin başında göreve geldiğinde karşılaştığı zorluklarla kendisinin 1999’da göreve geldiğinde karşı karşıya kaldığı zorlukları karşılaştırmasını da istedi.

Reagan’ın görevdeki ilk günlerinde karşılaştığı zorlukların, Rusya’nın 1999 ve 2000’de karşı karşıya olduğu zorluklarla kıyaslanamayacağını belirten Putin, “Çok büyük bir fark var. Reagan, ABD’nin başına geçti. Oradaki zorluklar ve sorunlar her ne olursa olsun, 1999-2000 Rusya’sındaki zorluklarla ve sorunlarla kıyaslanamaz” ifadelerini kullandı.

Putin göreve geldiğinde iki sorunu çözmesi gerektiğini, birincisinin doğru kişileri bulmak, ikincisinin de onlara sorumluluk yüklemek olduğunu vurguladı.

’25 MİLYON RUS, BİR GECEDE RUSYA SINIRLARININ DIŞINDA KALDI’

Putin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından üzüntü duyduğu için kendisine yöneltilen eleştirileri de yanıtladı.

“En önemli husus, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra 25 milyon Rus, bir gecede Rusya’nın sınırları dışında kaldı. Bu gerçekten de 20. yüzyılın en büyük felaketlerinden biriydi” diyen Putin, ülkenin değişime ihtiyacı olduğunu düşünen dönemin Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ve çevresindekilerin, nasıl bir değişime ihtiyaç olduğunu ise anlamadıklarının altını çizdi.

‘GORBAÇOV VE ÇEVRESİNDEKİLER, NELER YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BİLMİYORDU’

Putin, “Ülkedeki durumu ve sistemi değiştirmek ve bunu yaparken ülkeyi korumak için ne yapılması gerektiğini Gorbaçov da dahil hiç kimse bilmiyordu ve ülkeyi parçalanmaya sürüklediler” diye sözlerine ekledi.

Kaynak: Sputnik

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz