Bilgisayar Oyunlarında İslam Düşmanlığı

3353

İslamofobi, kelime anlamı olarak “İslam korkusu” demektir. İslam dinine ve Müslümanlara karşı kin, nefret duyguları besleme ve düşmanlık gütmektir. 11 Eylül 2001’in ardından, siyasal ve kültürel havaya, İslam maskeli terör örgütlerinin etkisinin de eklenmesiyle Batı’da güncel adıyla İslamofobi yani “İslam korkusu” yükselişe geçti. Ancak Batı’daki İslam korkusunun geçmişi bu kadar yeni değil. İslam’a ve Müslümanlara karşı sürdürülen karşıtlık ve önyargı İslam’ın gelişine kadar dayanıyor. Batı her zaman siyasal ve kültürel anlamda İslam’a karşı bir duruş sergilemiştir. Bu durum birçok alanda çokça kendini göstermiştir. Oyunlarda da bazen açık bazen de kolay kolay görülemeyecek bir şekilde İslam karşıtlığı işlenmektedir.

Pac-Man

Pac-Man, 1980 çıkışlıdır. Japon Bandai Namco Games’e ait oyundur. Bir labirent içinde geçen oyunda amaç, hayalet ve canavarlardan kaçarak diskleri toplamaktır. Tüm diskler toplandığında bir sonraki aşamaya geçilir.

Oyunun bir versiyonunda sizi kovalayan hayaletlerin çarşaflı Müslüman kadınlar olarak tasvir edildiği iddia edilmiştir. (İddia Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’a aittir).

Counter Strike

19 Haziran 1999 yılında piyasaya sürülmüştür. Yapımcılığını         Minh “Gooseman” Le, Jess Cliffe, yayımcılığını Valve Corporation ve dağıtımcılığını ise Sierra Entertainment yapmıştır. Oyun terörist ve anti terörist iki grup arasındaki çatışmadan oluşmaktadır. Tek veya çok oyunculu olarak devreler halinde oynanan oyundur.

Oyunda ABD üniformalı komandolar teröristleri öldürürken teröristler “Allah-u Ekber” ve “Le ilahe illallah” diye bağırmaktaydı. Firma gelen tepkiler üzerine bu sesleri oyundan çıkarttı. Ancak oyunun bazı bölümleri cami gibi yerlerde geçmeye devam etmektedir.

Counter Strike: Global Offensive oyununun Dust bölümüne ait bir görsel

Clive Barkers Undying

21 Şubat 2001’de İngiltere’de yayınlanmıştır. EA Games Los Angeles stüdyosu ve DreamWorks Interactive tarafından geliştirilen oyunun tasarımcısı ve yazarı, İngiliz yazar ve yönetmen Clive Barker’dır. Microsoft Windows ve Mac OS’ta kullanılmaktadır.

Oyunda, şeytanın ana karaktere saldırdığı mekânda taş duvarlara oyulmuş Hadis-i Şerifler yer almaktadır.

Oyunda, şeytanın ana karaktere saldırdığı mekânda taş duvarlara oyulmuş Hadis-i Şerifler yer almaktadır.

Serious Sam

Oyun, 23 Mart 2001’de ABD’de piyasaya sürülmüştür. Croteam tarafından geliştirilen oyunun dağıtımcılığını Xbox, Xbox 360 ve Gold için Gotham Games, Palm OS için Global Star Software, Microsfot Windows için Devolver Digital yapmıştır.

Dünyayı istila eden uzaylılara karşı mücadeleyi konu olan bir FPS oyundur.

Oyunda Hz. Ali’nin kabrinin, üzerinde bulunan işleme ve yazılara kadar aynısı kullanılmıştır. Buradan ise yaratıklar çıkmaktadır.

Hz. Ali’nin Kabri
Oyundaki Hz. Ali kabri tasviri 

Hitman: Silent Assassin

Hitman serisinin ikinci oyunudur. 1 Ekim 2002’de IO Interactive tarafından piyasaya sürülmüştür.

Oyunda ana karakter, ezan okunurken bir Müslüman’ı öldürüp silahını almaktadır. Daha sonra aşağıda namaz kılanlar varken yarım kubbelerin üstünden etrafa ateş açabilmektedir.

Yukarıda anlatılan sahneye ait bir kare

Command & Conquer Generals: Zero Hour

Command & Conquer serisinin bir oyunudur. EA Games’in Los Angeles stüdyosu ve Aspyr Media tarafından geliştirilmiş, EA Games tarafından 22 Eylül 2003’te ABD’de piyasaya sürülmüştür. Microsoft Windows ve Mac OSX için üretilmiştir.

Oyunda; ABD, Çin ve GLA olarak üç grup bulunmaktadır. GLA ise İslami bir örgüttür. Bu örgüt, canlı bomba saldırıları, sabotajlar ve suikastlar yapan ve kimyevi silahlar kullanan intihar eylemcilerinden oluşmaktadır.

 

Devil May Cry: 3

Oyun, Capcom ve Ubisoft firmaları tarafından 17 Şubat 2005’te ABD’de yayınlandı. PlayStation 2, PlayStation 3, Microsoft Windows, Mac OS için geliştirildi.

Oyun, üçüncü şahıs ilerlemeli aksiyon oyunudur.

Oyunda kötülüğün ve şeytani yaratıkların bulunduğu bölgeye girişin kapısı olan kapıda, Kâbe kapısının örtüsündeki işlemeler olduğu gibi kullanılmıştır.

Kâbe örtüsünün Kâbe Kapısı kısmına denk gelen bölüm
Oyunda kötülüklerin olduğu bölüme girerken kullanılan kapı

Call of Duty 2

Yapımcılığını İnfinity Ward’ın, dağıtımcılığını ise Activision Game’in yaptığı oyun 25 Ekim 2005’te ABD’de piyasaya sürülmüştür. Microsoft Windows, Xbox 360 ve Mac OSX için geliştirilmiştir.

Birinci şahıs nişancı oyunudur. İkinci Dünya Savaşı’nı konu almaktadır.

Oyunda Rus, İngiliz ve Amerikan cepheleri bulunmaktadır. Oyunu İngiliz cephesinden oynarken Çavuş John Davis’i canlandırdığınız kısım Mısır’da geçiyor. Bu bölümün adı ise “The Battle Of El Alamein”. Bu bölümde özellikle vurgulanan bir yerde ise Alman uçakları bir minareyi vurarak yok ediyor.

 

Uçaklar bombardıman yaparak yaklaşıyor.
Minare vuruluyor ve parçalanıyor.

AyoDance

Audition firması tarafından Japonya’da Ocak 2007’de Microsoft Windows ve Mac OSX için yayınlanmıştır.

Oyun farklı karakterleri ve müzik aletlerini kullanmaya imkân sağlayan müzik ve dans temelli bir oyundur.

Oyunda, 5 milyon oyun puanıyla alınabilecek bir platform bulunmaktadır. Bu platform ise Kur’an-ı Kerim’den oluşmaktadır. Karakter platforma ayaklarıyla basmaktadır.

Zack & Wiki

23 Ekim 2007’de Japon Capcom şirketi tarafından Nintendo Wii için yayınlanmıştır. Oyun bir korsan ve maymun karakterle birlikte ilerleme ve bölüm geçme üzerine kuruludur.

Oyundaki karakterler alevlerle kaplı bir hazine etrafında dans etmektedirler. Arka planda “Allah-u Ekber” sesi her duyulduğunda bu karakterler ateşe secde etmektedirler. Tepkiler üzerine firma resmi açıkklama yapmış ve bir güncellemeyle birlikte bu sesi kaldırmıştır.

 

Guitar Hero III: Legends of Rock

Guitar Hero, yapımcılığını Neversoft ve Aspyr Media’nın (Microsoft Windows ve Mac OS için) yaptığı, Activision tarafından 28 Ekim 2007 tarihinde yayınlanan oyundur. PlayStation 2, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, Microsoft Windows, Mac OS’ta oynanmaktadır. Oyunda çalan şarkıların notalarının ekranda belirmesiyle kontrol cihazındaki tuşlara eş zamanlı olarak basılmasını ve şarkının başarılı bir şekilde çalınmasını amaçlayan bir oyundur. Guitar Hero III. Legends of Rock ise serinin dördüncü oyunudur.

Guitar Hero III: Legends of Rock oyununda oyun karakteri sahnede şarkı çalarken yerdeki Arapça “Allah” yazısının üzerinde zıplamaktadır.

Muslim Massacre

Adı “Müslüman Katliamı” olan oyun, 1 Ocak 2008 yılında Eric ‘Sigvatr’ Vaughn firması tarafından ABD’de Microsoft Windows için piyasaya sürülmüştür. Tek kişilik ilerlemeli bir oyun salonu oyunudur.

Adından da anlaşılacağı üzere oyun tamamen İslam karşıtlığı üzerine kuruludur. Oyunda yolda gördüğünüz tüm sakallı ve sarıklı erkekleri ve çarşaflı kadınları öldürmeniz istenmektedir. Oyunun sonunda ise iş zıvanadan çıkıyor ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) öldürülmesi istenmektedir.

 

Resident Evil 4

Capcom şirketi tarafından 27 Ekim 2008’de Japonya’da PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows için yayınlanmıştır.

Oyun, üçüncü şahıs ilerlemeli zombi aksiyon oyunudur. Satanistlerin kaçırdığı ABD başkanının kızının kurtarılmaya çalışıldığı oyunda zombiler ve satanistler (oyundaki adıyla Los İlluminados) öldürülmektedir.

Benim de oynayıp bitirdiğim oyunun bir bölümünde bir kapıdan geçtikten sonra çok fazla zombi ve Satanist saldırısına uğramaktasınız. Kötülüklere açılan bu kapının işlemeleri ise Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kabrinin kapısının işlemesidir.

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kabrinin kapısı (sağda) ve bu kapıya Bafomet figürü eklenerek oyunda kötülüklere açılan kapı yapılmış hali (solda)

 Faith Fighter

Oyun, 2009 yılında, İtalya’da, Molleindustria firması tarafından Microsoft Windows için piyasaya sürülmüştür.

Oyun, dini karakterlerin kavga etmesi üzerine kuruludur. Oyun sansürsüz bir şekilde yayınlanmış Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yüzü gösterilmiştir. Tepkilere rağmen firma oyunu kaldırmamıştır ancak sansürlü bir versiyonunu yayınlamıştır.

Hz. İsa ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) dövüşünün başlangıcı

Oyunda, Allah bir insan olarak tasvir edilmiş ve dövüş karakterlerinden biri olarak kullanılması sağlanmıştır. Yani bu din karşıtı oyunda “peygamberleri Allah ile dövüştürebilir ve hatta Allah’ı yenebilirsiniz.”

Dövüş karakteri olarak bir oyuncu Allah’ı seçmiş ve rakibini bekliyor.

Resident Evil 5

5 Mart 2009’da Capcom tarafından Japonya’da PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows için yayınlanmıştır.

Serinin diğer oyunları gibi üçüncü şahıs ilerlemeli aksiyon oyunudur.

Oyunun kütüphanede geçen bir sahnesinde bütün kitaplar kitaplıklardayken Kur’an-ı Kerim yerde durmaktadır.

Minarett Attack

Çıkış tarihi bilinmeyen oyun İsviçre’de aşırı sağcı politikacılar tarafından 29 Kasım 2009’da İsviçre’de yapılan “Minare Referandumu” öncesinde Android için çıkartılmıştır. Referandumda %57 ile “evet” çıkmış ve minare yapımları durdurulmuştur.

Oyun bir İsviçre şehrinin görüntüsüyle başlamaktadır.

Bir anda yer altından minareler yükselmeye başlar. Bazı sitelerde oyunun, minareleri bomba atıp patlatarak ezanı engelleme üzerine kurulu olduğu yazmaktadır. Bu, abartıdan ziyade yalana kaçmaktadır. Kaş yapayım derken göz çıkarmaktır.

Oyunda amaç minarelerin şerefesinde ezan okumaya çalışan sakallı ve fesli müezzinlerin üzerine gelip tıklayarak ezan okumasını engellemektir.

 

Call of Duty: Modern Warfare 2

Birinci şahıs saldırı ve nişancılık oyunu Call of Duty serisinin altıncı oyunudur. Yapımcılığını İnfinity Ward, dağıtımcılığını ise Activision Game ve Square Enix yapmıştır. İlk olarak 10 Kasım 2009’da ABD’de piyasaya sürülmüştür. Microsoft Windows, Playstation 3, Xbox 360 ve Nintendo Wii ve Mac OSX için geliştirilmiştir.

 Oyunda, harabe bir evdeki pis bir tuvaletin içinde duvardaki tabloların çerçevelerinde içinde Allah yazısının da bulunduğu Arapça hat sanatı işlemeleri bulunmaktadır.

Tuvalet
Tablonun çerçevelerindeki hat işlemeleri

Tekken Tag Tournament 2

Tekken serisinin bir oyunudur. 14 Eylül 2012’de Bandai Namco Games tarafından Japonya’da Playstation 3 ve Xbox 360 için yayınlanmıştır.

Oyunun Suudi Arabistan’da geçen sahnelerinde yerdeki Davud Yıldızı işlemelerinde Arapça “Allah” yazısı görünmektedir.

Call of Duty: Black Ops 2

Serinin dokuzuncu oyunudur. Birinci şahıs nişancı oyunudur. Yapımcılığı Treyarch, dağıtımcılığını ise Activision Game yapmıştır. 13 Kasım 2012’de ABD’de piyasaya sürülmüştür. Playstation 3, Microsoft Windows, Nintendo Wii U, Xbox 360 için geliştirilmiştir.

Oyun, Pakistan ve Afganistan hükümetleri tarafından Müslümanları terörist olarak lanse ettiği gerekçesiyle ülke çapında yasaklandı.

Oyunda Müslümanlar sahip oldukları teknolojiyi dünya için bir tehdit olarak kullanmaktadır. Birçok yerde ise Arapça “Allah” ve “Muhammed” yazısı yer almaktadır.

Bomb Gaza

PlayFTW firması tarafından 29 Temmuz 2014 tarihinde İsrail’de Android için piyasaya sürülmüştür.

Oyunda, Gazze’nin üzerinden uçaklarla uçan oyuncuların aşağıdaki Gazzeli erkeklerden ve çarşaflı kadınlardan oluşan sivillerin üzerine bomba atarak puan kazanması istenmektedir.

Oyun, gelen tepkiler üzerine 500-1000 indirme düzeyindeyken Google Play Store’dan kaldırılmıştır.

Little Big Planet

Sony tarafından 18 Kasım 2014’te ABD’de Playstation 3 ve Playstation 4 için piyasaya sürülmüştür.

Oyunda, arka plan müziklerinden birinde “Her canlı ölümü tadacaktır” (Ankebut Suresi, Ayet 57) ve “Her canlı yok olacaktır” (Rahman Suresi, Ayet 26) ayetleri, sözlü olarak geçmektedir. Oyun bütün itirazlara rağmen bu haliyle yayınlanmış ancak Müslümanlardan gelen yoğun tepkiler üzerine yapımcı firma resmi bir açıklama yapmış ve sesler oyundan ve ses dosyası da oyunun müzik albümünden çıkarılmıştır.

Son

Bir platform üzerinde oyun oynama döneminin başlamasından beri oyunlarda farklı zamanlarda farklı firmalar tarafından farklı ülkelerde piyasaya sürülen bu oyunlar aslında hiçbirinin masum olmadığını ve hiçbir görüntünün de tesadüf olmadığını bize anlatmaktadır. Oyunları oynayanların çoğunluğunun çocuk ve henüz zihinsel ve kişisel gelişimini tamamlayamamış genç kategorisindekilerin oluşturduğunu düşünürsek küçük beyinlere büyük ve kirli tohumlar aşılandığı açıktır.

Alihan Özsoy

StratejikOrtak.com MİSAFİR YAZAR

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

13 YORUMLAR

  1. Tom Clancy’s Splinter Cell: Conviction oyununda geçmişte geçen bir bölümde de düşmanlar Ya Rab diyorlar. Arapça olarak. Yanlış hatırlamıyorsam blacklist te de diyorlardı. Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar.

    • Yorumunuz ve dikkatiniz için teşekkür ederim Erdem Bey. Bu oyunu yazarken ikilemde kalmıştım. Ancak araştırdıktan sonra bir art niyet gördüm ve yazmaya karar verdim. Senin vermiş olduğun linkte de görüldüğü üzere “Başak burcu simgesi”nin ağız kısmı aşağı doğrudur. Simge bu şekildedir. Ancak sahnede duran simgenin ters çevrili olması art niyetlidir. Bu sonuca ise şu şekilde ulaşmak mümkündür. Guitar Hero oyunları, bilinçaltı iletiler yönünden çok zengindir. Kısa bir araştırmayla bunlara ulaşabilirsin. Burada simgenin ters çevrilmiş olması ise yine “başak burcu simgesi” altında bir bilinçaltı mesaj vermek içindir. Çünkü görüntü bu şekilde Arapça “Allah” yazısının kopyası olmaktadır. Bunu ise simgenin, sahnenin en önünde yani oyunu oynayan oyuncunun en net görebileceği yerde olması ve oyun karakterinin oyun içindeki hareket güzergahında bulunması ile destekleyebiliriz.

  2. Çok iyi bir çalışma, elinize sağlık.
    Bir tane de ben ekleyeyim, müsaadenizle.
    Diablo-II, 2. Bölüm, Saray\harem kısmı.
    Devlet büyüklerimiz, “eğitim” ile daha çok ilgilenmeli, ama önce anne ve babalar olarak biz ilgilenmeliyiz.
    Mekke’de kesilen kurbanların, toprağa gömüldüğünü sanan müslüman bireylere sahip bir toplumuz.

    • Yakup Bey, yaklaşık 5 yıl Diablo 2 oynadım. Oyunda profesyonel seviyede iyiydim. Bahsettiğiniz bölüm Lut Gholein şehrinin altındaki saray olmalı. Gerçekten merak ettim detaylı bir şekilde nerede ne olduğunu anlatabilirseniz veya görsel olarak gösterebilirseniz sevinirim. Benim de Blizzard şirketine bakış açımı değiştirebilecek bir konu.

  3. call of duty de fransa paris bölümünde evlerde ayasofya sultanahmet camii tasvirleri var her bombada onlar düşüyor dikkat edin yanındaki çiçek böcek resimleri düşmüyor

    • Teşekkürler Ali Bey. Call of Duty grafik ve oynanış bakımından çok kaliteli bir oyun olsa da serinin yukarıda bahsedilen oyunlarında ve sizin bahsettiğiniz oyununda düzenli olarak islam karşıtlığının işlendiği bir gerçek.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz