[26 Mayıs-1 Haziran] Askeri ve Diplomatik Haberlerin Arşivi

608

26 Mayıs ile 1 Haziran arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– Musul’un batısında Iraklı güçlerin karadan ilerleyişinin durduğu, hava saldırılarının ise sürdüğü bildirildi. (Musul son durum haritası)
– Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan petrolünü Türkiye üzerinden Avrupa taşıyan TANAP’ın yüzde 72’sinin tamamlandığını duyurdu.
 
– Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Türkiye’den domates alımına yönelik yasağın en az üç yıl daha devam edeceğini açıkladı.
 
– Alman-Fransız ortak yapımı AS532 Cougar helikopterlerinin ülkemizde karıştığı 3 ayrı kazada 28 askerimiz şehit oldu.
 
– Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, YPG’nin IŞİD ile Rakka konusunda anlaştığını ve Rakka’dan çıkmaları için IŞİD’e koridor açtığını belirtti.
 
– Dini lider Hamaney’in itirazlarına rağmen aday olan Ahmedinejad’ın korumalarının kaldığı bina boşaltıldı, medya danışmanı gözaltına alındı.
 
Irak Ordusu 4 yıl sonra ilk kez (kuzeyden) Suriye sınırına ulaştı, Sincar’da PKK’ya ‘komşu’ oldu.
 
– BM Acil Durumlar Koordinatörü O’Brien, Suriye’de rejimin sivillerin çektiği ıstırabı “savaş taktiği” olarak kullandığını söyledi.
 
– Putin, “Türkiye ve İran’ın tutumuyla Suriye’de ateşkesi sağladık” dedi. Ayrıca Rus lider, silahlı muhaliflerinin katkısını da vurguladı.
 
– Gezi olaylarında ‘kırmızı fularlı kız’ olarak tanınan ve daha sonradan PKK’ya katılan Ayşe Deniz Karacagil, Rakka’da YPG saflarında öldü.
 
– DSG(YPG) Sözcüsü Telal Silo, “Rusya bizimle birlikte Rakka’ya operasyon düzenlemek istiyordu. Biz tercihimizi ABD’den yana kullandık.” dedi.
 
– Erdoğan ile Putin’in son telefon konuşmasının ardından Türkiye, Rusya’dan vergisiz tarım ürünü ithalatı önündeki kısıtlamayı kaldırdı.
 
– Kolombiya Devlet Başkanı Santos, FARC mensuplarının silahlarının toplanması için belirlenen sürenin 20 gün daha uzatıldığını açıkladı.
 
– Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, “Trump dar görüşlü politikalarıyla Batı’yı zayıflatıyor ve AB’nin çıkarlarına zarar veriyor.” dedi.
 
– Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyon Bakanlığı, Moldova’da bulunan 5 Rus diplomatının ülkede ‘istenmeyen kişi’ ilan edildiğini duyurdu.
 
– Rus yetkililer, Rusya’nın Estonya Başkonsolosu ve konsolosunu sınır dışı eden Estonya’ya yanıtsız kalmayacaklarını açıkladı.
 
– Türk Hava Kuvvetleri’ne ait CN-235 tipi askeri uçak, yapılan anlaşmalar neticesinde Rusya üzerinde denetim uçuşu yapacak.
 
– Artık ABD’ye bel bağlamamalıyız diyen Almanya Başbakanı Merkel, “Biz Avrupalılar kendi kaderimizi kendi ellerimizle belirlemeliyiz.” dedi.
 
– ABD İç Güvenlik Bakanı Kelly, “Uluslararası uçuşların tamamında gerçek bir tehdit olan laptop yasağını getirebiliriz” dedi.
 
– İran ile PKK’nın İran kolu PJAK teröristleri arasında çıkan çatışmada, biri binbaşı 2 rütbeli İran askeri öldü.
3 ayrı hükümetin olduğu Libya’da iki ayrı hükümete bağlı güçlerin çatışması sonucu 43 kişi öldü, 183 kişi yaralandı.
 
– Rusya, PYD’nin IŞİD ile Rakka’da anlaştığını, Rakka’yı terk eden teröristlerin de Rus uçakları tarafından vurulduğunu açıkladı.
 
– İran’ın yurt dışı operasyonlarından sorumlu Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleymani’nin danışmanı Şaban Nasiri, Musul’daki çatışmada öldü.
– Duterte, IŞİD’e karşı operasyona giden askerlere, “Sizin için hapse girerim. Eğer biriniz üç kadına tecavüz ederse, ben üstlenirim” dedi.
– ABD’nin YPG’ye ağır silah vermesine rağmen PYD lideri Salih Müslim’e ikinci kez vize vermeyi reddettiği ortaya çıktı.
 
– Suriye’de ‘çatışmazsızlık alanları’nı kimin kontrol edeceğini belirlemek için; Rusya, Türkiye ve İran’ın çalışmalara başladığı bildirildi.
 
– Rusya ve Filipinler arasında savunma alanı da dahil 9 anlaşma imzalandı. Daha önce Filipinler lideri Duterte Putin’den silah talep etmişti.
 
– Beklenen gerçekleşti. 2017’den önce Türkiye’ye giriş yapan tüm Doğu Türkistanlılar için süresiz ikâmet onaylandı.
– GKRY Cumhurbaşkanı Anastasiadis, “Güvenlik ve harita konusunda çözüm bulunursa, Kıbrıs’ta birleşme için referandum yapabiliriz” dedi.
 
– Yeni nesil saldırı: Eski Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, kendisine gönderilen bombalı zarfın patlaması neticesinde yaralandı.
 
– Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Türkiye’nin üssünün olduğu Katar’a ait internet sitelerine erişim yasağı getirdi.
 
– Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Alman vekillerin Türkiye ziyaretinin iptaliyle ilgili, “Ankara bize ülkeye giriş yasağı uyguluyor” dedi.
Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz