Suriye Son Durum Haritası (Mayıs 2017)

68406
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

 

Suriye Son Durum Haritası (Haziran 2017)

9 Mayıs 2017:

Suriye son durum haritası – 9 Mayıs 2017

1 Mayıs: 2017:

Harita: Suriyegundemi.com

Alternatif Suriye son durum haritası:

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları(yeniden eskiye):

Rakka Operasyonu son durum haritaları için tıklayın.

– Suriye’nin güneyinde ABD ve Ürdün destekli muhalifler, sessizce sınırı IŞİD’den temizliyor, Deyr-Zor’a yaklaşıyor.

– 3-4 Mayıs’ta dördüncüsü düzenlenecek olan Astana Görüşmeleri’ne muhalefet dahil olmak üzere tüm tarafların katılacağı açıklandı.

– ABD, Tel Abyad‘ın ardından şimdi de Nusaybin’in karşısındaki Kamışlı‘ya zırhlı araçlarını konuşlandırdı.

– YPG’nin açıklamasına göre; ABD askerleri sınır hattında Türkiye’nin bombardımanlarından YPG’yi korumak için ‘sınır gücü’ görevi üstlenecek.

– İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul’da kayıt altına alınan ve kayıt için bekleyenler dahil 600 bin civarında Suriyeli olduğunu açıkladı.

– Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de vurduğu YPG mevzileri…

– TSK’nın bombaladığı Karakoç’ta ABD’li komutanın yanındaki kişinin kırmızı listeyle aranan PKK’lı ‘Şahin Ferhad Abdi’ olduğu ortaya çıktı.

– YPG, Türk savaş uçaklarının bombardımanının ardından Suriye’nin kuzeyi için ‘uçuşa yasak bölge’ çağrısı yaptı.

– Türk polisinin eğittiği ‘Suriyeli Polis Gücü’, Cerablus ve Azez’in ardından görevlerini icra etmeleri için El Bab’a intikal etti.

– Rusya Genelkurmay Başkanlığı’ndan Orgeneral Sergey Rudskoy, Rusya’nın Suriye hava sahasının tamamını kontrol ettiğini iddia etti.

PYD lideri Salih Müslim, Türk savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeyi ve Sincar’ı vurmasının ardından koalisyondan yardım çağrısında bulundu.

– ABD, Esad rejiminin İdlip’teki kimyasal saldırısıyla ilgili olduğu gerekçesiyle 271 Suriyeliyi yaptırım listesine aldı.

– Fırat Kalkanı Harekatı çerçevesinde kontrol sağlanan Çobanbey (Rai) ve Cerablus gibi bölgelerde 23 Nisan etkinliklerle kutlandı.

– Beşşar Esad, Ürdün’ün ABD planı doğrultusunda Suriye’nin güneyine asker göndermeyi planladığını açıkladı.

– Almanya, Suriye’de İran, Türkiye ve Rusya’nın ABD olmadan işbirliği içerisine girmesinden endişe duyduklarını açıkladı.

– Suriye’de Fua ve Kefreya’dan tahliye edilen sivillerin konvoyuna düzenlenen saldırıda 200’ü aşkın kişi öldü. Saldırıyı hâlâ üstlenen olmadı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Zarif ve Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Moskova’da üçlü görüşme gerçekleştirdi.

– Rusya BMGK’da Suriye’yi kınayan karar tasarısını veto etti. Ancak bu sefer bir ilk olarak -Trump ile görüşen- Çin oylamada ‘çekimser’ kaldı.

– Suriye’de rejimin 50 yerde kimyasal silah kullandığını belirten ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Suriye’de ‘bütünlük’ istiyoruz” dedi.

– Fransa’nın 17 bin 393 kişiyi terörizm şüphesiyle izlediği, 2 bin 46 Fransız’ın da Suriye ve Irak’ta ‘terörist savaşçı’ olduğu bildirildi.

– Trump, Tillerson’un Putin ziyaretinin ardından, “Suriye’de iç savaşı sona erdirmenin ve mültecilerin evlerine dönmesinin zamanı geldi” dedi.

– Rus lider Putin, Suriye’deki yaklaşık 20 bin yabancı savaşçının 10 bininin BDT ülkelerinden, 9 bininin ise Rusya’dan olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, “Suriye’de yeni kimyasal saldırıya izin vermeyeceğiz. Esad ailesinin iktidarı sona yaklaşıyor.” dedi.

– Rusya ziyaretini iptal eden İngiliz Dışişleri Bakanı Johnson, “ABD Suriye’de oyunun kurallarını değiştirdi, yeniden rejimi vurabilir” dedi.

– Savaş başlamadan önce Esad rejimi için reform taleplerini reddeden İran’dan, “Suriye’de reformlar yapılması gerekmektedir” açıklaması geldi.

– ABD’nin Akdeniz’deki savaş gemisinden vurduğu rejim üssünde 20 savaş uçağının vurulduğu, üssün kullanılamaz hale geldiği belirtildi.

– Trump’ın Suriye’ye müdahale çıkışına Erdoğan, “Trump’ın ekibi duruma hakim değil ama icraat ortaya konulursa üzerimize düşeni yaparız” dedi.

– Rusya, kimyasal kanıtlar hakkında konuşmadan önce Suriye’deki tüm kimyasal silahların 2014’te ABD yardımıyla ülkeden çıkarıldığını açıkladı.

– PYD, 5 Nisan itibariyle Suriye’de 38 bin km2’lik alanı kontrol ederken, Türkiye sınırının yüzde 65’ine hakim durumda bulunuyor.

– İsrail, ABD’yle birlikte geliştirdiği ve Lübnan-Suriye sınırına konuşlandırdığı, orta menzilli füze savunma sistemi Davut Sapanı’nı tanıttı.

– ÖSO, Suriye’nin güneyindeki yaklaşık 2 bin 500 kilometrekarelik çöl bölgesini IŞİD’in elinden aldı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz