En Ayrıntılı Suriye Savaş Haritası: Askeri Üsler ve Örgütler

12745

Suriye’de 2011’den günümüze süren iç savaş, ilk olarak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Esad rejimine karşı direnişe geçen muhaliflerle başlamış ve Irak El Kaidesi olarak bilinen ve daha sonra Nusret Cephesi’nden ayrılan IŞİD’in ülkeye girişiyle çok farklı boyutlara ulaşmıştır. Nusret Cephesi’nden ayrılan IŞİD‘in Suriye’de varlığından önce Rakka’dan Menbiç’e ülkenin çok büyük bir kısmını kontrol eden muhalifler(ÖSO), örgütün ülkede operasyonlara girişmesiyle kendi içinde de bölünmeye ve güç kaybetmeye başlamıştır. Tıpkı ÖSO gibi El Kaide’nin Suriye uzantısı olarak bilinen Nusret Cephesi’nin sahaya girmesi ve çeşitli Selefi örgütlerin güçlenerek kendi birliklerini oluşturmasıyla savaş rejim karşıtlığından, örgütlerin kendi arasındaki güç savaşına dönmüştür.

Suriye’deki savaş git gide anlamsız bir hal alırken, 2014’te ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin (Kobani ile başladı) ve 2015 sonlarında Rusya’nın Suriye müdahalesiyle içinden çıkılmaz bir denkleme evrilmiştir.

Şu anda ülkede birçok ayrı grup yer almakla birlikte Türkiye dahil birçok ülkenin askeri de sahadadır. Suriye iç savaşının en güncel ve en ayrıntılı olarak gösterildiği haritada Suriye’deki ABD, Rusya, İran ve Türkiye’nin askeri üsleri, örgütlerin kontrol ettiği bölgeler ve ittifak ile yönetilen alanlar Mayıs 2017 Suriye son durum haritası üzerinden gösterilmiştir (Turuncu renkteki alan: PKK’nın Sincar çevresinde kontrol ettiği topraklar).

Suriye savaş haritası (ABD, Türkiye, Rusya, İran ve Fransa’nın askeri üsleri) – Harita: omrandirasat.org




  • Haritada bulunan çizgili bölgeler ortak kontrol alanlarıdır. Haritayı kabataslak şöyle okuyabilirsiniz;
Muhaliflerin kontrolündeki bölgeler:YPG kontrolündeki bölgeler:Esad Rejimi kontrolündeki bölgeler:
Sadece muhalifler, ABD(Suriye’nin güneyi) ve Türkiye destekli muhalifler gibi ayrımların yapıldığı haritada İdlip gibi muhaliflerin en güçlü olduğu bölgede Heyetül Tahrir-i Şam‘ın (Aşırıcı muhalifler olarak anlatmakta fayda var) muhaliflerle birlikte kontrol ettiği bölgeler gösterilmiştir.Sadece YPG kontrolündeki, Suriye Demokratik Güçleri (SDG)-YPG, ABD-YPG, Rusya-YPG, ve Esad Rejimi-YPG ittifaklarının olduğu ve bu iki ayrı güçlerin yönettiği topraklar olarak gösterilmiştir.Sadece rejim ordusu, Hizbullah, İran ve Rusya şeklinde ayrılmıştır.

[Suriye özel sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın]

Suriye’de 6. yılına giren iç savaşta ülke nüfusu %21 oranında azaldı. 600 bine yakın insan yaşamını yitirdi ve 10 milyondan fazla kişi ülke içinde ve ülke dışına göç etmek zorunda kaldı. Ülkedeki kanlı iç savaş birçok kenti de harap hale getirdi. Bir zamanlar insanların gezip alışveriş yaptığı tarihi çarşılar, tedavi oldukları hastaneler, hatta camiiler ağır silahlarla yerle bir oldu.

Suriye ve Irak canlı savaş haritası adlı konumuzda bulunan, Suriye ve Irak’ta köy köy değişimlerin yansıtıldığı interaktif haritayı ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. fırat kalkanının batısını ve güneyini ruslar doğusunu ise amerika ve rejim kapatmış durumda. Bu nasıl iştir anlamadım. Biz bunca sınıra bunca harekt özgürlüğüne rağmen okyanus ya da demiz ötesi devletlerin istediği yere kadar gidebiliyoruz. masada neler dönüyor gerçekten bir mantığa oturtmak imkansız. bizim düşmanımız kim dostumuz kim belli değil . çıkar çatışması içerisinde kardeşlerimizin yanında olurken bazen de karşısında oluveriyoruz. Allah bize müslüman kardeşlerimizi kurtarmak için fırsat versin inşallah.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz