Fransa’da Yarınki Seçim Öncesi Kısaca Adayların Görüşleri

887

Fransa, 11. kez cumhurbaşkanını seçmek için OHAL’in gölgesinde sandığa gidiyor. Cumhurbaşkanının 5 yıl görev süresinin olduğu Fransa yarı başkanlık sistemi ile yönetiliyor. 23 Nisan ve 7 Mayıs tarihleri arasında iki tur şeklinde gerçekleşen Fransa’daki seçimlerde, ilk turda mutlak çoğunluk sağlanırsa ikinci tura gerek kalmadan yeni Cumhurbaşkanı seçilecek.

Seçimlere saatler kala ülkedeki adayların hiçbirinin Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemediğini vurgulayarak öne çıkan 4 adayı ve görüşlerini ksıaca sizler için derledik.

Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen

2004’ten bu yana Avrupa Parlamentosu milletvekili olarak görev yapan Pen’in, 8 yaşındayken Paris’teki evleri bombalandı, Ulusal Cephe’ye (FN) 1986’da katıldı.

2012’deki cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasında %17.9 oy ile üçüncü oldu. Mayıs 2014’te Avrupa Parlamentosu seçimlerinde FN, %24.9 oyla Fransa’da seçimleri kazanan birinci parti oldu.

Ağustos 2015’te kendi babasını kamoyunda tartışma yaratan bazı açıklamalarından ötürü partiden ihraç ettirdi. Kampanyasında cumhuriyetçilik ve laiklik gibi kavramları sıkça vurgulayan ve ekibinde eşcinsel bazı üyeleri de barındıran Le Pen, bir yandan da eşcinsel evliliklerin kaldırılmasını destekliyor.

Daha çok çalışan sınıf tarafından desteklenen Le Pen, dış ilişkilerde korumacılığı savunmakla birlikte Avrupa Birliği’nden de çıkmak istiyor. Pen’in seçimi kazanması sonucu İngiltere’dekine ve Brexit’e benzer bir Frexit referandumu gelebilir. Böyle bir şey gerçekleşirse de AB’nin sonu olabilir yorumları yapılıyor.

Eski bir Rothschild bankeri, Yürüyüş Hareketi’nin lideri Emmanuel Macron

Annesi ve babası doktor olan Macron, 16 yaşında kendisinden 24 yaş büyük olan tiyatro öğretmenine aşık olarak 2007’de onla evlendi. Yatırım bankası ve maliye müfettişi gibi görevlerde bulunan Fransa’nın genç cumhurbaşkanı adayı 2006’da Sosyalist Parti’ye (SP) katıldı.

Şu anda Fransa Cumhurbaşkanı olan Hollande’nin 2012-2014 yılları arasında genel sekreter yardımcılığı görevini yürüttü. 2014’te Ekonomi Bakanı olmasının ardından geçtiğimiz yıl “En Marche” (Yürüyüş) Hareketi’ni kurdu.

Eski bir Rothschild bankeri olan Macron Avrupa Birliği yanlısı. Protestanlığı benimseyen Macron, en büyük rakibi Le Pen ile doğrudan ters düşmekte.

Ağustos 2016’da bakanlık görevinden istifa eden Macron, “ne sağda ne de solda olduğunu” belirtiyor.

Eski Fransa Başbakanı François Fillon

Merkez sağ Cumhuriyetçiler partisi adayı Fillon, Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yönetimi altında 2007-2012 yılları arasında Başbakanlık yapan 62 yaşındaki Fillon, Avrupa Birliği yanlısı olmasıyla öne çıkıyor. Ailesinin yolsuzluk iddialarından dolayı anketlerde 3. sıraya gerileyen Fillon, katı Katolik kişiliği ile kürtaja, taşıyıcı anneliğe ve eşcinsel evliliklere karşı çıkıyor.

Fransa’yı NATO’dan çıkaracak olan aday Jean-Luc Mélenchon 

Jean-Luc Mélenchon, 30 yıl görev yaptığı Sosyalist Parti’den 2008’de istifa etti. 65 yaşındaki aday, Fransız Komünist partisi de dâhil geleneksel sol kesimin geniş desteğini de alarak kendi partisi France Insoumise’i (Boyun Eğmeyen Fransa) kurdu.

Rusya’nın Ukrayna ve Suriye’deki askeri operasyonlarını destekleyen Mélenchon, gerektiğinde AB’den ayrılmayı desteklerken, Fransa’yı NATO dışında tutacağını ifade ediyor.

Anadolu Ajansı’nın “Fransa’da seçim varsa, saldırı da var” temalı güzel bir çalışması:


Anadolu Ajansı

StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz