[10-16 Nisan] Geçtiğimiz Haftanın Özeti: ‘Filistin devletinin kurulmasını destekliyoruz’

705

10 Nisan ile 16 Nisan arasında gözden kaçan bazı askeri ve diplomatik gelişmeleri “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Katarlı mevkidaşı ile görüştü. Lavrov, “Silahlı muhalifler Astana görüşmelerine katılabilir.” dedi.

– Kosova Başbakan Yardımcısı Kuçi, Sırpların anayasal değişiklikleri onaylamaması halinde Kosova Ordusunun yasayla kurulacağını söyledi.

– ABD Hava Kuvvetleri, Nevada Eyaleti’nde, yeni tip 12. seri B61 nükleer bombayı ilk kez F-16 savaş uçağıyla başarıyla denediğini açıkladı.

– ABD’nin bugün vuracağı iddia edilen Kuzey Kore’nin tüm hava sahasının boş olduğu, kara sularından da hiçbir geminin geçmediği görüldü.

ABD, 6-10 gelişmiş F-35 savaş uçağını İngiltere’ye konuşlandırma kararı aldı. (Türkiye’de bu yıl içerisinde 2 F-35 uçağını teslim alacak.)

– Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Zarif ve Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, Moskova’da üçlü görüşme gerçekleştirdi.

– Türkiye’nin acil füze savunma sistemine ihtiyacı olduğunu söyleyen Milli Savunma Bakanı Işık, “S-400 konusunda iş nihai aşamaya geldi” dedi.

– Pentagon, Afganistan’da cephanede bulunan ve nükleer olmayan(GBU-43) en büyük bombayı kullandıklarını açıkladı.

– Çin Dışişleri Bakanı Vang, “Doğu Kudüs’ün başkenti olduğu tam egemen Filistin devletinin kurulmasını destekliyoruz” dedi.

– Rusya BMGK’da Suriye’yi kınayan karar tasarısını veto etti. Ancak bu sefer bir ilk olarak -Trump ile görüşen- Çin oylamada ‘çekimser’ kaldı.

– Suriye’de rejimin 50 yerde kimyasal silah kullandığını belirten ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Suriye’de ‘bütünlük’ istiyoruz” dedi.

– Fransa’nın 17 bin 393 kişiyi terörizm  şüphesiyle izlediği, 2 bin 46 Fransız’ın da Suriye ve Irak’ta ‘terörist savaşçı’ olduğu bildirildi.

– Trump, Tillerson’un Putin ziyaretinin ardından, “Suriye’de iç savaşı sona erdirmenin ve mültecilerin evlerine dönmesinin zamanı geldi” dedi.

– ABD’nin Suriye saldırısının ardından Rusya’nın iptal ettiği Suriye’deki hava sahası anlaşmasının tekrar yürürlüğe gireceği açıklandı.

– Musul Sincar’daki yaklaşık 500 Ezidi’nin PKK saflarını bırakıp, Peşmerge güçlerine katılmak için başvuru yaptığı açıklandı.

– Rus lider Putin, Suriye’deki yaklaşık 20 bin yabancı savaşçının 10 bininin BDT ülkelerinden, 9 bininin ise Rusya’dan olduğunu açıkladı.

– İlk kez yapılan Lavrov ile Tillerson görüşmesinde, “Çıkarlarımızı ve farklılıklarımızı netleştirmenin yolunu arıyoruz” açıklaması yapıldı.

– Dini lider Hamaney’in istememesine rağmen Ahmedinejad, sürpriz bir kararla 19 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı yarışı için adaylığını koydu.

– Çin, ‘Çin yanlısı’ bölgenin ilk kadın lideri Hong Kong Baş Yöneticisi Lam’ın kuracağı hükümeti tamamen destekleyeceklerini açıkladı.

– Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, Türkiye’nin eğittiği Ninova Muhafızlarının ilerleyen zamanda Musul’un güvenliğini sağlayacağını açıkladı.

– Rusya, “kırmızı çizgimiz” açıklamasında bulunmuştu, Trump bugün Karadağ’ın NATO’nun 29. üyesi olmasının yolunu açan protokolü onayladı.

– İdlip’teki kimyasal saldırıyı ‘provakasyon’ olarak tanımlayan Putin, ABD’nin Şam’ı vuracağı yönünde duyum aldıklarını açıkladı.

– ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, “Suriye’de yeni kimyasal saldırıya izin vermeyeceğiz. Esad ailesinin iktidarı sona yaklaşıyor.” dedi.

– İran’da Sünni Beluç’ların çocukluğundaki bir bölgede, üst düzey Devrim Muhafızı komutanı Ruhullah Ali suikast sonucu öldürüldü.

– Rusya ziyaretini iptal eden İngiliz Dışişleri Bakanı Johnson, “ABD Suriye’de oyunun kurallarını değiştirdi, yeniden rejimi vurabilir” dedi.

– Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, 23 Temmuz 2015’ten bugüne kadar 10 bin 91 PKK’lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

– Savaş başlamadan önce Esad rejimi için reform taleplerini reddeden İran’dan, “Suriye’de reformlar yapılması gerekmektedir” açıklaması geldi.

– Cunta yönetiminin olduğu Mısır’da, 43 kişinin öldüğü dünkü 3 bombalı saldırıdan sonra 3 aylık OHAL ilan edildi.

– Rusya ve İran’ın ortak açıklamasına göre; ABD’nin çizgiyi aştığı belirtilerek, “Bundan sonra her türlü saldırıya karşılık vereceğiz” dendi.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz