İncirlik Üssü İle İlgili Bilinmeyenler ve ABD’nin Suriye’deki Üsleri

5448

ABD’nin Suriye’de hali hazırda 4 askeri üssü bulunuyor. Bir yenisini de Rakka’nın 40 kilometre batısındaki Tabka’da yapıyor. Buradaki askeri üssünde ABD’nin Suriye’deki merkez üssü olacağı belirtiliyor.

ABD’nin Suriye’deki üsleri

ABD’nin Rimelan Hajar’da ve Kobani’de birer, Kamışlı’da ise 2 üssü bulunuyor. Mevcut durumda ABD’nin Suriye’deki 4 üssü ve Tabka’da yapımına başlanacağı söylenen üs, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin kontrol ettiği bölgede yer alıyor.

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka’da yer alan haberde, Tabka’ya inşası yapılacak olan ABD üssünün İncirlik’teki 2500 ABD personeline ev sahipliği yapabilecek şekilde tasarlandığı kaydedildi. Hatta yeni üsle ilgili Çalışmalar sona erdiği, yükselen üsler olanak verdiğinde Rusya’nın Suriye’deki savaş uçağı ve helikopterlerinin sayısının iki katı kadar hava aracı konuşlandırabileceğinden bahsedildi.

Analistler, ABD’nin yıllardır tartışma konusu olan İncirlik’ten bölgede başka bir alternatifi olmadığı için vazgeçemediğini ifade ediyor. ABD’nin Suriye’de kuracağı üssün meşruluğunun şaibeli olacağı düşünülürken, Suriye’de kendi denetiminde PYD’nin kuracağı bir devlet ile buradaki üslerin uluslararası hukuka uygun hale getirebileceği ifade ediliyor.

(Daha öncede Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gerilim sonrasında Almanya’nın İncirlik’teki askerlerini Kıbrıs ve Ürdün’e nakledeceği iddia edilmişti.)

İncirlik Üssü ile İlgili Bilinmeyenler

İncirlik üssü ne zaman kuruldu ve yasal olarak nasıl bir statüsü var?

İncirlik üssü Adana il sınırları içerisinde, şehir merkezine 13 KM mesafede bulunuyor. Üssün yapımına Türkiye’nin NATO üyeliğinden bir yıl önce 1951’de başlandı.

Üste kaç ABD askeri bulunuyor?

Bugün burada yaklaşık 2 bin 500 civarında ABD askerinin bulunuyor. Üs içerisinde bir Türk birliği de bulunurken, bazı operasyonlar için başka ülkelerinin askerleri de bulunuyor.

Üsse herkes girebilir mi?

ABD askerleriyle birlikte aileleri için süpermarketler, futbol sahası ve birçok tesisin bulunduğu üste, siviller özel izin ile giriş yapabiliyor.

İncirlik ABD toprağı olarak mı geçiyor?

İncirlik Üssü adlı bir kitap yayımlayan akademisyen Selin Bölme’ye göre, söz konusu üs Türkiye’nin malı ve ABD’nin askeri varlığı ve faaliyetlerinin, tamamen NATO savunma görevleri çerçevesinde kalması gerekiyor. Ancak fiili durumda, İncirlik Üssü’nün açıldığı tarihten bu yana NATO operasyonları dışında ABD güçlerinin kendi faaliyetleri için de kullanıyor. Bu durum ABD’nin yasal olarak suç işlediğinin de bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Türkiye İncirlik’i kapatabilir mi?

ABD, 1970’li yılların ortasında Türkiye’ye silah ambargosu uygulamaya başlamasının ardından Türkiye ABD’ye sert bir cevap verdi. Türkiye, sınırları içinde ABD’nin kullanımındaki üsleri kapattı ve buraların kontrolünü TSK’ya devretti. 1978’de ABD Türkiye’ye uyguladığı ambargoyu kaldırınca, Türkiye’de üssü tekrar ABD’ye açtı. Yani Türkiye Cumhuriyeti isterse bu üssü kapatabilir, ancak şuan bu konuda net açıklamalar yapılmıyor.

Türkiye ABD’nin Irak ve Suriye’de DAEŞ’e karşı operasyonları için ABD’ye ne zaman izin verdi?

ABD, 2014 yılında DAEŞ’e karşı hava operasyona başladı ve Temmuz 2015’te de Türkiye bu harekât kapsamında İncirlik Üssü’nün kullanılmasına izin verdi. Hatta bu konu çok fazla tartışıldı. Türkiye’nin ‘ABD PKK/PYD’ye olan desteğini kesmesi şartıyla’ üssü ABD’ye açtığı belirtilse de; ABD, PKK’ya desteğini kesmedi.

İncirlik Üssü ABD için neden önemli?

Soğuk Savaş’ın ardından NATO’nun güney kanadı olarak gösterilen Türkiye ve İncirlik’in öneminin azaldığı düşünülse de, Ortadoğu’daki gelişmelerden ötürü buranın stratejik konumu daha da arttı. İncirlik şuan ABD’nin DAEŞ’e karşı operasyonlarında, konum ve yerleşik düzeniyle küresel güç ABD’ye maliyet ve zaman açısından büyük avantaj sunuyor.

İncirlik Üssü’nde nükleer silah var mı?

Bu konuda yapılan resmi bir açıklama bulunmuyor. Uzmanlar ve NATO yetkilileri taktik nükleer silahların burada bulunduğu iddialarını yalanlamıyor. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında New Yorker dergisinde yer alan bi analizde ‘İncirlik Üssü, NATO’nun en büyük nükleer silah depolama tesisine ev sahipliği yapıyor’ifadesi yer almıştı.

Nükleer silahlar konusunda dünyanın önde gelen uzmanları arasında gösterilen Amerikan Bilim Adamları Federasyonu Nükleer Bilgi Projesi Direktörü Hans M. Kristensen’e göre ise İncirlik’te yeraltında bulunan depolama tesislerinde yaklaşık 50 adet B-61 hidrojen bombası tutuluyor.

Guardian gazetesi ise yayınladığı bir yazıda Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Türkiye’de toplam 180 adet B-61 bombası bulunduğunu belirtmişti.

Kaynak: StratejikOrtak.com – BBC

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

  1. Peki Kürdistan devleti bağımsız mı olacak ? Asimilasyon olmayacak mı ? Sömürülmeyecek mi ? Tamamı artık Kürtlerin yaşadığı bölgeler olmamasına rağmen petrol bölgelerini istila ederek hak sahibi olacağını mı sanıyor? Nasıl ki Sudan’ın altını Fildişinin elması sömürülüyor bundan farklı olmayacağı kesin ? Araplarda çok hayaller kurdu Osmanlı bölünürken ama işte ölenler kimler ? Size soruyorum Kürdistan kurulsa burayı Kürtler mi yönetecek yoksa şarlatanlar mı ?

  2. Öncelikle ABD, Türkiye’ye muhtaç değildir. Bunun en büyük kanıtı 1 Mart tezkeresidir. Bu tezkerenin TBMM’den geçmemesi üzerine ABD yine de Irak’ı işgal edebilmiştir. Ayrıca Suriye’deki terör örgütü PYD’nin kontrolündeki bölgelerde 4 ABD üssünün olması Suriye’nin bölündüğü anlamına geliyor. Yani Kürdistan devleti öyle yada böyle kurulacaktır. 5 yılda yada 10 yılda.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz