Geçen Hafta Dünyada Neler Oldu?

897

13 Mart ile 20 Mart arasında gerçekleşen askeri ve diplomatik gelişmeleri, “Dünyada neler oldu?” başlığı altında sizler için derledik.

– Somali’de bulunan ve Nisan ayında açılacak olan, Türkiye’nin dünyadaki en büyük askeri üssünde, bin Somali askerinin eğitileceği bildirildi.

– Iraklı Türkmenler, Kerkük’te ‘Kürdistan’ (IKBY) bayrağına karşı çıkarak sokaklara Türkmen bayrağı asıyor.

– İngiltere, AB’den ayrılma sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini, 29 Mart’ta yürürlüğe sokacağını duyurdu.

YPG sözcüsü Redur Helil, Rusya ile anlaştıklarını ve Suriye’nin kuzeyinde YPG kontrolündeki topraklarda Rusya’nın büro açacağını açıkladı.

– Hollanda’da Türk Denk Partisi; Lahey ve Rotterdam’da faşist partiden, Amsterdam’da ise Başbakan Rutte’nin partisinden fazla oy aldı.

DENK partisindeki iki Türk vekil Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk

– Çin ile Suudi Arabistan liderleri, 65 milyar dolarlık 14 anlaşmayla stratejik ortaklığın ilerlemesi için çalışma kararı aldı.

– İsrail’in Suriye’deki hava saldırısında üst düzey yetkiliyi öldürdüğü için, İsrail’in Moskova Büyükelçisi Rus Dışişleri’ne çağrıldı.

– Muhaliflerin Şam’ın kuzeydoğusuna düzenlediği sürpriz saldırı sonucu, Kabun beldesindeki rejim kuşatması kırıldı.

– İspanya’daki Bask bölgesinin bağımsızlığı için savaşan ve 2011’de tek taraflı ateşkes ilan eden ETA, tamamen silahsızlanma kararı aldı.

– Rus Senatör Klintseviç, “ABD, Rakka operasyonunda Rusya ve Türkiye ile işbirliğini dışarıda tutmak istiyor.” dedi.

– Yemen Ordusu, başkent Sana’nın doğusunda Husilerin son kalesi olarak gösterilen Nehm ilçesinde tamamen kontrolü sağladı.

– Putin, Türkiye’yle ilişkilerin hızlıca düzeldiği söyledi ve “Türkiye’yle Suriye’de terörle mücadele için başka planlarımız var.” dedi.

– 2011’den beri Suriye’yi vuran İsrail’e ilk kez Suriye Ordusu, füze savunma sistemiyle cevap verdi.

– ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, “Kuzey Kore nükleer silah geliştirmeye devam ederse, askeri müdahale seçeneğini konuşacağız.” dedi.

– ABD’nin Suriye’de “El Kaideci” deyip namaz sırasında vurduğu grubun radikalizme karşı çıkan Tebliğ Cemaati’nden oluştuğu ortaya çıktı.

– Irak Başbakanı İbadi, ülkede sayıları 5 bine yaklaşan ABD askerleri için, “Irak’ı IŞİD’den kurtardığımızda bu sayı azaltılacak.” dedi.

– Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, Kerkük Valisinin kamu binalarına IKBY bayrağı asılması talimatının “ateşle oynamak” olduğunu belirtti.

– Hawaii Mahkemesi, Trump’ın Irak’ı listeden çıkardığı 6 Müslüman ülke vatandaşlarına uygulanacak ikinci vize yasağını askıya aldı.

– Hollanda’da seçimlerin bitmesinin ardından Hollanda Savunma Bakanı, ‘Türkiye ile gerilimin azaltılması gerektiğini’ söyledi.

– IŞİD karşıtı operasyonun Sözcüsü Albay Dorrian, “Rakka operasyonuna YPG’liler kesin katılacak, Türkiye’nin olası rolü görüşülüyor.” dedi.

Hollanda’da seçime ilk kez katılan (Türk) Denk Partisi, 3 milletvekili çıkararak büyük bir başarıya imza attı.

– Suriye’de PYD ve IŞİD tarafından toprakları işgal edilen 50 Arap aşireti, “El Cezire ve Fırat aşiretleri ordusu” adı altında birlik kurulacağı açıklandı.

– Türkiye ile Rusya’nın hava savunma sistemi S-400‘ün de aralarında bulunduğu silahların sevkiyatı için görüşmelerin sürdüğü ve konu netleştiğinde anlaşmanın imzalanacağı açıklandı.

– Rusya’nın kırmızı çizgisi Karadağ’da Dışişleri Bakanı Darmanovic, “Mayıstaki Brüksel Zirvesi’nde Karadağ NATO’nun 29. üyesi olabilir” dedi.

– Trump ile görüşen Suudi prens Muhammed Bin Selman, “ABD’nin Müslüman ülke yasağı İslam’a karşı değil.” dedi.

– Rejim güçleri, YPG ile anlaşma çerçevesinde Menbiç’in batısına yerleştiklerini ve ateşkese sadık kalacaklarını açıkladı

– İtalya Dışişleri Bakanı Alfano, “Gerilimin düşürülmesi şart. Türkiye ile ilişkilerde ciddi sıkıntı yaratmak kimsenin çıkarına olmaz.” dedi.

Filipinler, Malezya ve Endonezya birkaç ay içinde IŞİD’e biatlı Ebu Seyyaf’a karşı ortak deniz gücü oluşturma kararı aldı.

– Kırgızistan Başbakanı Sooronbay Ceenbekov, devletin bütçesine yük getiren 114 devlet ve kamu kuruluşunun tasfiye edileceğini açıkladı.

– İngiltere’de Lordlar Kamarası, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış sürecini (BREXIT) başlatan tasarıyı resmen onayladı.

– Avrupa Birliği, işverenlerin mağazalarında çalışanlarına başörtüsü yasağı getirebileceğine hükmeden bir karar yayınladı.

– Suriye muhalefeti, ateşkes ihlallerinden ötürü Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak yeni görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı.

– Avrupa Birliği, Rusya’ya uyguladığı yaptırımları 6 ay daha uzatma kararı aldı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

 

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz