Erdoğan: “Sırada Münbiç ve Rakka Var”

518

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden Fırat Kalkanı Operasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, El Bab’ın nihai hedef olmadığını ifade ederek, “DEAŞ’ın asıl merkezi El Bab değil Rakka.” dedi. Öte yandan Bahreyn’de yaptığı açıklamlarda Cumhurbaşkanı “El Bab’ten sonra Rakka ve Münbiç’i terörden arındıracağız” dedi. 

El Bab şehir savaşını takip etmek için tıklayın.

Bahreyn’e yapacağı ziyaret öncesi Atatürk Havalimanı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, tarihi 16 Nisan olarak kesinleşen referandum ve 173 gündür süren Fırat Kalkanı Operasyonu’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “El-Bab operasyonunun başarılı olmasıyla Fırat Kalkanı Harekatı’nın hedefine ulaşmış olacağı”na yönelik sözlerine ilişkin, “Orada bir iletişim sıkıntısı olabilir. El Bab’dan sonra durmak… Böyle bir şey yok.” dedi.

IŞİD’in El Bab’ı terk etme sürecinde olduğunu açıklayan Erdoğan konu ile ilgili şunları kaydetti:

“Şu anda El-Bab, gerek bizim tarafımızdan, gerekse Özgür Suriye Ordusu tarafından dört bir yandan kuşatılmış vaziyette ve güçlerimiz Özgür Suriye Ordusu ile birlikte de merkeze inmiş vaziyette. En önemli nokta olan hastane kısmı. Bu hakim noktayı bizler ele geçirdikten sonra süreç çok daha hızla lehte gelişmeye başladı. Merkeze de girilmesi hasebiyle artık DEAŞ güçleri tamamıyla El-Bab’ı terk etme süreci içerisine girdi. Öyle zannediyorum ki artık bundan sonrası an meselesidir.”

El Bab’ın nihai hedef olmadığını da ifade eden Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“El Bab bir defa bizim nihai hedefimiz değildir. Şu ana kadar biliyorsunuz 3 bini aşkın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. DEAŞ’ın asıl merkezi El Bab değil Rakka. Nihai hedef de 5 bin km karelik bir alanı temizlemektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’deki güvenli bölgeler konusunda da ABD Başkanı Trump ile konuştuklarını açıklayarak, “Hedef burada (Suriye), 4-5 bin kilometrekarelik bir terörden arındırılmış güvenli bölgedir.” dedi. Erdoğan, oluşturulacak güvenli bölgelerde yeni şehirler kurma fikrini Trump’a önerdiğini de dile getirdi.

Öte yandan Erdoğan Bahreyn’de yaptpğı açıklamalar ise şöyle;

RAKKA VE MÜNBİÇ’İ DE TERÖRDEN ARINDIRACAĞIZ

“Suriye’deki kriz komşularının yanı sıra Avrupa’da da güvenlik sorunlarına yol açıyor. Suriye’deki en önemli husus ateşkesin güçlendirilerek yeniden başlatılması için zemin oluşturmaktır. Fırat Kalkanı Harekatı’yla DEAŞ ve YPG’nin bir bölümünü sınırlarımızdan uzaklaştırdık. El Bab’ı DEAŞ’ten temizlemek üzereyiz. Sonrasında Rakka ve Münbiç’i terörden arındıracağız. DEAŞ’in İslam’la ilgisi yoktur. Bu insanlar müslaman olamaz.”

Kaynak: BBC, Ensonhaber

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

6 YORUMLAR

  1. Arkadaşlar sizce halebin düşmesi ve babın alınması tesadüfmü? Bu olaylar bizlere birşeyler anlatıyor ancak biz anlamak istemiyoruz… ben bu meseleleri bizzat yerinde görmüş birisi olarak halebin düşüşü ve babın alınması planlı bir el değiştirme diyorum..erdogan ve putin bu konuda anlaştı ve halep düştü bab alındı..peki bu tam olarak kimin eliyle geçekleşti..türkiye suriyede kendi çıkarını savunacak okadar çok muhalif gurup edindi ki bunlara hem silah hem para yardımı yaptı.dolayısıyla emri altına aldı..muhaliflerden islami guruplar çok büyük bir gayretle halebe operasyon düzenledi ve muhasara kırılmıştı ardından dış destekli guruplar tarafından çok açık bir ihanetle kırılan muhasara tekrar kapandı..ayrıyeten muhasaranın içinde hem erzak hem silah hemde asker vardı takriben 4 ila 6 bin kişiydiler.tabiki bunların çoğunluğu türkiyenin köpeği olmuşlardı ve ihanet kaçınılmazdı..daha önceleri suriyenin degişik yerlerinde müslümanlar aynı şekilde muhasaraya düşmüşlerdi ancak onlar 3 4 hatta 5 senedir direndiler direniyorlar ve halebe göre daha zor durumdalar..halebin içerisindeki hain muhalifler esedin ordusuna mahalleri terk ettiler çok kolay bir şekilde halep esed tarafından alındı..tabiki türkiye muhalifleri kullanırken rusyada esadı kullandı..ve bu ihanetten islam ümmetinin haberi yok erdoğan televizyona çıkar iki göz yaşı döker benim saf anadolunun müslümanı bu herife inanıp islamı getirecek diye oy verir….ahhhhh ahhh

  2. Türkiye şu an el babdan ötesi için tam bir çıkmazın içinde. Başbakan el babdan ötesi ile ilgili plan olmadığını ve dışişleri bskanı da rakka da ancak dolaylı yoldan operasyon olabileceğini söylerken cumhurbaşkanı münbiçe de rakkaya da bizzat girileceğini söylüyor.
    Olası bir rakka atağında çizginin rengi ne kadar kırmızı olursa olsun pyd ya da ypg içindeki arap gruplardan yardım alınmadan bir ilerleme yapılamaz

  3. Arkadaşlat Erdoğan dir gün önce dediğini birgün sonra inkar eden biri.yaverleri de ne yapacaklarını şaşırdı koro halinde bab tan sonra biterdiyorlar sonra çarkedince ne yapacaklarını şasiriyorlar. Suriye Türkiye toprağı değil yaptıkları yanlışın farkindalar şimdi çark edip nasıl çıkacaklarını hesapliyorlar yakinda PYD İYİ YPG KÖTÜ DİYE KORA HALİNDE HALKA YUTTUR MAYA ÇALIŞACAKLAR ÇÜNKÜ CENEVREDE PYD İLE MASAYA OTURACAKLAR. 3 AY BAb kapısında kaldılar Enson rusya destekliyor da daha yeni BAb merkeze girebildiler. Erdoğan hızını alamadı bab hal oluyor sonra menbiç ordan rakka sanki kendi ilinden başka bir ile geçiyor. Bunu ben şuna benzetiyorum. Suriye’de savaş başladığında 3 güne Şamdan emevi Camisi’nde namaz kilariz lafına benziyor. Sen bir devlet baskanisin biraz tutarlı konuş taş yerinde ağardir. 6 yıl geçti Esad kaldı bütün hayaller suya düştü hala akillanmadi. Millete gaz vere vere ülkeyi ne hale getirdi yazık bee valla türkiyeye yazık saf ve temiz insanlarımız hala güveniyor. Kof olduğu eryada geç ortaya çıkacak . Ben bu adamın allah bir demesinden başka bir şeye inanmam. Çünkü Allah birdir yalancı soylesede soylemesede.

  4. herkes ışide karşı kara operasyonunu yapacak bi enayi arıyordu.
    pyd vardı ama onuda türkiye engellemeye çalışıyordu.
    neyse ki artık enayi bulundu ve ışidi karadan bitirme işini bize yıktılar
    heralde trump ve erdoğanın son telefon görüşmesinde alındı bu karar.
    en azından artık ışidin elinde toprak kalmaz.
    çünkü ışid şimdiye kadar kimsenin elini taşın altına koymak istememesi sayesnide toprak bulunduruyordu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz