Suriye Son Durum Haritası (Ocak 2017)

81437
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

*Turuncu renk: Rejim ve YPG’nin ortak kontrol ettiği iddia edilen yada hakimiyeti kimde olduğu belli olmayan bölge

15 Ocak 2017:

15 Ocak 2017 Suriye haritası

8 Ocak 2017:

8 Ocak 2017 Suriye son durum haritası

1 Ocak 2017:

1 Ocak 2017 – Suriye son durum haritası (Harita: suriyegundemi.com)

[HD Harita]

Suriye son durum: Rus ordusunun bir kısmının Suriye’den çekileceği ve Türkiye ile Rusya’nın garantör ülke olacağı Suriye’deki ateşkes 30 Aralık gecesi yürürlüğe girdi. Muhalif gruplar adına açıklama yapan Ebu Zeyd, anlaşmanın Suriye’nin tüm genelini kapsadığını ve tüm askeri grupları içerdiğini belirtti. Ateşkese katılan gruplar içerisinde birçok muhalif yer alırken, IŞİD ve Şam’ın Fethi Cephesi(El Nusra) gibi örgütler ateşkes dışı bırakıldı.

Şam’ın kuzeybatısındaki muhaliflerin kontrolündeki Barade’de rejim güçlerinin ve Şii milislerin saldırılarının sürdüğü belirtildi. Rusya ve Türkiye ateşkes ihlallerini kontrol etmek için bir komisyon kurma kararı aldı.

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları:

– BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve Türkiye’nin Suriye’deki ateşkes kararını kabul etti.

– Sultan Murat Tugayı Komutanı Fehim İsa, “El Bab’taki sivillerin çoğu bizim bölgelere geçti. Boş olan köylerimize yerleştirdik.” dedi.

– Rejim komutanı, “PYD’nin ABD tarafından maşa olarak kullanıldığını geç fark ettik, bizim onlara yaptığımız yardımı unutuyorlar” dedi.

– ABD, PYD/PKK’ya MANPAD füzeleri verilmesinin önünü açacak yasayı geçen hafta imzalamıştı. PYD, ABD’den ‘uçaksavar füzeleri’ talep etti.

– ‘Halep’i İran’a bırakmak istemeyen’ Rusya’nın, şehre büyük bir ‘askeri polis’ taburu gönderdiği belirtildi. (Moscow Times)

– Suriye’deki en güçlü muhalif gruplardan Ahrar uş-Şam’ın El Bab operasyonunda ön saflarda yer aldığı bildirildi.

– Rusya, Suriye görüşmelerinin (İran-Türkiye-Rusya) Ocak ayı itibariyle Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayacağını kesin olarak duyurdu.

– PYD, Türk askerlerinin girmek üzere olduğu El-Bab’ı Suriye ordusunun alması gerektiğini belirterek, Esad rejimine çağrıda bulundu.

– ABD Dışişleri, Türkiye-Rusya-İran görüşmesinin ardından, “ABD’nin dışarıda tutulduğunun farkındayız ama hâlâ Ortadoğu’da etkiniz” dedi.

– Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’deki çözüme dair ortak bir bildiriyi kabul ettiğini açıkladı.

– Türkiye, İran ve Rusya Suriye’yi görüşecekti ki bir gün önce Rusya’nın Ankara büyükelçisi FETÖ’ye bağlı bir terörist tarafından suikaste uğradı. Üçlü görüşme buna rağmen yine de düzenlendi.

– Erdoğan ile Putin anlaştı. Suriye barış görüşmeleri Avrupa topraklarından Kazakistan’ın başkenti Astana’ya yani Asya’ya taşındı.

– Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’nin “AB sesini çıkaramıyorsa niye var?” çıkışı sonrası AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Suriye konusunda etkili olamadıklarını kabul etti.

– İran’ın emriyle Suriye’de rejim yanında savaşan 18 bin Şii milisin 7 bininin muhaliflerden alınan Doğu Halep bölgesinde olduğu bildirildi.

– IŞİD, kontrolü sağladığı Palmira’da rejime ait silah ve araçlarla son yılların en büyük ganimetini ele geçirdi.

– TSK El Bab şehrine uçaklarla “IŞİD’e karşı olun, zafer Allah’ın izniyle yakındır” şeklinde havadan bildiri atıyor.

– Geçtiğimiz aylarda rejim kontrolüne geçen, tarihi antik kentin de bulunduğu Palmira tekrar IŞİD kontrolüne geçti.

– Altı yıllık iç savaş geçiren Suriye Devlet Başkanı Esad, ülkede kurulan PYD’nin Kürt federalizminin kalıcı olmayacağını söyledi.

– ABD, son 2 yılda Irak ve Suriye’de yaklaşık 50 bin IŞİD militanının öldürüldüğünü açıkladı.

– Denizli’den 300 komandonun El Bab ağırlıklı Fırat Kalkanı Harekatı’na katılması için Suriye’ye sevk edildiği bildirildi.

– ABD Kongresi, yeni Başkan Trump’a Suriye’deki ABD destekli muhaliflere uçaksavar füzesi (MANPAD) gönderme yetkisi verdi. (PYD’de muhalif olarak görülüyor)

– Telafer’deki Şii milislerle IŞİD arasında yaşanan çatışmalardan kaçan Türkmenler, Suriye üzerinden Türkiye sınırına doğru göçe başladı.

– Suriye’de PYD’nin içinde bulunduğu SDG üyelerinden Rezan Hido, ‘Suriye Ulusal Direnişi’ (SUD) adında Türkiye’ye karşı bir örgüt kurdu.

– Suriye Muhalif Koalisyonu, Türkiye’nin arabuluculuğunda Ankara’da Rusya ve muhalifler arasında gizli görüşmeler yapıldığını doğruladı.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

  1. Türkiye’nin Suriye’de ne çıkarı var bilmiyorum ama açılan güvenli bölge, gün geçtikçe genişletilmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanı el babdan sonra Menbiçe dogru yöneleceğinden bahsetti fakat Rusya ile el bab konusunda Büyük anlaşmazlık söz konusu. Rusya Türkiye nin el bab a öso ile girmesini istemiyor. Türkiye bu konuda Amerika’dan medet umuyor lakin Trump başkanlığı devir aldığı gün Rusya ile ilişkilerin düzelticegini ve Ortadoğu politikası birlikte yöneteceğini belirtti.Bu yüzden Türkiye çok büyük bir çıkmaza giriyor…

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz