Suriye Son Durum Haritası (Kasım 2016)

6790
Suriye’de Taraflar
Esad Rejimi  – Hizbullah, Rusya, İran ve Şii Milisler
Muhalifler – Ahrar uş-Şam, Şam’ın Fethi Cephesi, ÖSO vb.
PYD/YPG  – SDG çatısı altındaki küçük gruplar ve PKK
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler

15 Kasım 2016: 

Suriye Son Durum Haritası - 15 Kasım 2016
Suriye Savaş Haritası – 15 Kasım 2016

ARALIK 2016 GÜNCEL HARİTA

Suriye’de son bir ayda (15 Ekim-15 Kasım) toprak kazananlar-kaybedenler ve kim ne kadarlık bir alanı kontrol ediyor?

Türkiye destekli ÖSO güçleri IŞİD’den 330 km2 alanda kontrol sağlarken; SDG çatısındaki YPG’de Rakka’da 14 km2, Mare’nin güneyinde de 6 köyü IŞİD’in elinden aldı. Esad rejimi Doğu Guta’da 3 yerleşim birimini, Halep’te ise stratejik bazı bölgeleri muhaliflerden ele geçirdi.

suriyede-orgutler

Suriye Son Durum Haritası - 3 Kasım 2016
Suriye Son Durum Haritası – 3 Kasım 2016 (suriyegundemi.com)

Suriye’de genel durum: Hama‘da muhaliflerin kazandığı bölgeleri rejim güçlerine bir bir kaybederken, Halep‘te muhalifler operasyona başladı. Lazkiye’nin kuzeyinde Türkmen Dağı bölgesinde yer yer rejim saldırıları olurken, ABD Rakka operasyonu için hazırlanıyoruz açıklaması yaptı. Türkiye destekli ÖSO güçlerinin ilerleyişi sürerken, YPG’de Afrin’in doğusundan El Bab yönünde bazı köyleri ele geçirerek topraklarını genişletti.

Suriye ile ilgili geçen ayın bazı önemli başlıkları:

– Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Suriye’de federasyon kurulmasına(PYD’yi kast ederek) karşı olduklarını söyledi.

– Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye ile birlikte Suriye krizini çözmek için çabalıyoruz.” dedi.

– Resmi rakamlara göre İran’ın Suriye’de 2013’ten bu yana öldürülen general sayısı 15’e çıktı.

– Türkiye destekli ÖSO güçlerinin IŞİD’den temizlediği Cerablus’ta nüfus 10 kat arttı. Bölgeye yeni çadır kentler kurulmaya devam ediyor.

– Suriye’de muhalifler Halep kuşatmasını kırmak için büyük bir operasyon başlattı.

– Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki İdlip’te 3 okul bölgesi Rus uçakları tarafından bombalandı: 20 çocuk, toplam 31 kişi hayatını kaybetti.

– PYD lideri Salih Müslim, “Türkiye Afrin’in doğusunda bizi ABD ve Rusya’nın izniyle vuruyor.” dedi.

– Esad rejiminin yönettiği Suriye hükümeti ile darbeci Sisi’nin yönetimindeki Mısır istihbarat ve güvenlik anlaşması imzaladı.

– Rusya’nın Suriye’de düzenlediği hava saldırılarıbıb %90’dan fazlasının muhalif bölgelere düzenlendiği açıklandı.

– ABD, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye 15 Ekim cumartesi günü Suriye’deki krizi görüşmek üzere biraraya gelecek.

– Rusya, Suriye’ye askeri sevkiyatını 2 kat arttırırken, Suudiler muhalif gruplara çok sayıda uçaksavar ve ağır silah gönderiyor. [Reuters]

– Irak ve Suriye’de etkili çalışmalar yapan IHS, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta 9 ayda 12 bin 500 kilometrekare kaybettiğini açıkladı.

– Hatay’ın karşısında Suriye Atme mülteci kampının yakınlarındaki IŞİD’in canlı bomba saldırısında 38 ÖSO savaşçısı hayatını kaybetti.

– ABD savaş uçakları, IŞİD’i kuşatmaya almaya çalışan Mare ve Dabık arasındaki Türkiye destekli ÖSO güçlerini ‘yanlışlıkla’ vurdu.

– Esad rejimi, YPG ile yer yer çatışma yaşadıkları Kamışlı’ya 1500 Hizbullah militanını konuşlandırdı. (Zaman’ül Vasl)

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

53 YORUMLAR

  1. türkiye bildiğini ypar el bab ı alır benim tek anlamadığım rusya ile dostmuyuz düşmanmı uçağı düşürüldü hükümet ve millet olarak çok sevindik bu bir ilk rus ucağı türkler tarafından düşürüldü diye sevindik fetö olayları ile resmi farklı yönden bakar olduk dün sevindiğimiz olay fetö tarafından yapıldı bizi rusya ile düşman yapmak istediler diye dünkü sevincimiz nerede kalı anlam veremiyorum madem rusya ile dostuz rusya neden esedle beraber halepte istediği yeri bombalıyor hedef göstermeksizin.türkiye şuanki yerleri öso olmadanda rahatlıkla ele gecirebilir ve şuan aldıkları yerlerde kalıcı olmıyacak ilerde ne olur bilmem ALLAH uzun ömür versin çumhur başkanımıza ama gerçekten 14 senede cok yıprandı ve yaşlandı uzun vadede bir stretejimiz var ma tayyip erdoğan gibi bir lider eksiğimiz olacak bu lider acığımızı kapatırsak pyd bulunduğu bölgelerde kalıcı olmaz belki şöyle kalıcı olur şişirme bir işid veya başka bir örgüt olsa onlarla rahat savaşır bölgede toprak genişleterek kalıcı olur ama karşısında şuan türk askeri var cok uzun vadede direnemez tek çaresi pyd ypg vb kürt oluşumları birleşerek ıkby çatı altında birleşip türkiyenin dediği gibi fıratın doğusuna gecer orda kendi egemenliğini rahatlıkla daim ettirebilir ama bir tek kurşun türkiyeye atılırsa ordada barınamazlar tek çareleri türkiye ile komşu olup kuyusunu kazmadan dost kalarak geleceğini daim ettirebilir. türkiyenin aldığı topraklar da şuan ne olur bilinmez ya esedle el sıkışıp kendisine bir zarar tehdit olmıyacağının garantisini alır çekilir zor bir ihtimal bu yda esed i devirir yerine ordaki tüm ülkelerin makul ördüğü bir lider gelene kadar cıkmamalı orlrdan

  2. ASLAN YARALANMIŞ , PUSMUŞ SİNMİŞ , OYSA Kİ ASLAN YARALIDA OLSA Bİ KÜKREMESİ YETER BÜTÜN ÇAKALLAR DAĞILIR AMA İŞTE BÜTÜN MESELE ASLANIN CESARETİNİ TOPLAMASINDA…

  3. HALBUKİ NE GÜZEL BAŞLAMIŞTI. KOMŞULARLA SIFIR SORUN.
    MİLLET ŞAM’ A HALEP’E GİDİYORDU. SURİYELİLER İSTANBUL’ A GELİYORDU.
    ESAD TOPKAPI SARAYINA GELMİŞTİ. SURİYE NİN YANINDA IRAK VE IRAN DA OLSAYDI YANINDA ÜRDÜN MISIR ARABİSTAN HEP BERABER BARIŞ İÇİNDE ORTADOĞU BİRLİĞİ KURABİLSEYDİK. KÜRDÜYLE ARABIYLA IRANLISIYLA HUZUR VE BARIŞ İÇİNDE NE GÜZEL OLUR. BİRBİRİMİZİ KIRMAK YERİNE PARAYI EĞİTİM VE SANAYİYE, ULAŞIMA, SAĞLIK SEKTÖRÜNE HARCASA BU BİRLİK FAKİR Mİ KALIR?
    BİR DÜŞÜNÜN AVRUPALILAR BİRLEŞİRKEN BİZİ AYIRIP BİRBİRİMİZE DÜŞMAN EDİYORLAR.
    BİR KÜRT RAHATÇA İSTANBUL’ A MUSUL’A MEKKE’ YE TAHRAN’ A GİTSE BİR TÜRK DE ÖYLE BİR ARAP DA GELECEK İÇİN KORKMADAN AİLESİ İÇİN VE ÇOCUKLARI EKMEĞİ İÇİN ÇALIŞSA BİR DÜŞÜNÜN ÇOK GEÇ OLMADAN . NEREDEN DÖNSEK KAR OLMAZ MI?

    • Evet kardeşim soruna çözümün net fakat geç kaldık. Abd artık Türkiye ve İran’a karşı açık cephe almaya başladı.

      Artık bize düşen tekfir etmeden birlik ve bütünlüğümüzü korumak ve ülkedeki hainlere gereken cezayı vermektir. Türk, Kürt, Çerkez, Laz, Alevi kim olursa olsun birliğimizi muhafaza etmektir. Hainlere ise en mantıklı cezayı vermektir.

      Bak Musul operasyonuna beğenmediğimiz Şia, Türk adeti olan Hilal taktiği ile savaşıyor. Allah devletimize zeval vermesin, hainlere fırsat vermesin.

  4. bikaç ay sonra sdg rakkayı da özgürleştirecek inşallah.
    hem ırak hem suriye derken bütün dünya bugün kürt halkına hayran oldu bizler insanlığın iyi kalmış tarafının kurtarıcılarıyız şuan ve bu insana büyük bir gurur veriyor.
    suriyede ki cihatçı örgütler hele bi yok olsunlar ondan sonra sıra yıllardır kürt ve müslüman kanı döken esada ve şii ıraka gelecek.
    bizler şimdilik onlarla ittifak içinde olabiliriz ama bu mecburi bir durum yoksa onlar asla bizimle yan yana gelmek istemezler çünkü onlar arap faşistiler ve mezhepçiler

  5. Türkiye’de hak ve hakikati savunan Şia oluyor, kafir oluyor.

    Birisi çıkmış demiş Trump bizim için hayırlıdır diye. Yok kardeşim. Abd Clinton’da olsa, Trump’da olsa Ortadoğu’ya kan götürür. Politika farkı şudur:

    1-Cumhuriyetçiler Ortadoğu’ya NATO ve Abd askeri çıkarması yapar, tüm dünya bir şey diyemez. Bush ve gelecekte Trump’ın yapacağı gibi. 2020’ye kadar Ortadoğu’da bir ülkeye 30 binden fazla asker çıkaracak Trump.

    2- Demokratlar Ortadoğu’da yeni terör örgütlerini finanse ederler. İşid liderinin Mossad Ajanı olması gibi. El-Kaide liderinin Cia ajanı olması gibi.

    Yani diyeceğim odur ki Abd dünyanın baş şeytanıdır. Ortadoğu’ya kan götürür. Siyonizm’e hizmet eder. Irak’ı parçalara ayırır. Suriye’yi parçalara ayırır. İran ve Türkiye’de de aynı çalışmaları yürütür.

    Sen zannediyorsun ki tek zalim Esad, tek zalim Kaddafi, tek zalim Saddam Hüseyin. Şimdi Suriye’nin halkı, Libya’nın halkı, Irak’ın halkı o eski liderlerini arıyor. Neden? Çünkü ülkelerinde huzur kalmadı.

    Emperyalist ağızla konuşanlara uyarı! Abd ağzıyla, CIA ajanı ağzıyla konuşmayı bırakın, düşünün, sorgulayın, Müslümanları şii, caferi, alevi, hanefi, hanbeli, maliki, şafii diye hırka hırka bölmeyin, tekfir etmeyin. TÜM MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR! Mezhep savaşlarına götüren kalleştir. Çünkü Abd ve Rusya’nın tetikçiliğini yapmaktadır.

  6. Fakat görmediğin bir gerçek var PYD ele geçirdiği bölgelerde kalıcı olacak, fakat Türkiye ve ÖSO suriyede kalıcı olacak mı? Dediğin gibi kantonlar birleşmese bile Türkiye nin ÖSO ya sürekli destek vermesi gerekecek şunu demek istiyorum Fırat kalkanı harekatının Türkiye açısından sürdürülebilirliği kısıtlı,Türkiyenin daha fazla asker göndermesi gerekecektir.Fakat PYD açısından böyle bir sıkıntı yok arkasında ABD AB ve sınırlı olarak Rusya var. Türkiye PYD yi durdurmak istiyorsa önce batıyı PYD ye desteğini kesmesi konusunda ikna etmesi lazım.Eğer ikna edemezse Türkiyenin tek başına çabaları bir sonuç getirmeyecektir. Sence batı ikna olur mu? Bence hayır. Türkiye nin artık dostunu ve düşmanını ayırt etmesi gerek Hem NATO da olup hem Batıya kafa tutamazsın.

    • Peyede,pekeke,yepege vs. tüm kendini bilme grupların kalıcı olabileceği tek yer TÜRKİYE nin Kucağı olacaktır gardaaş.Hevesini şimdiden kursağına geri gönder.

  7. Mantığın güzel lakin eksik eğer Türkiye el bab a girerse pyd nin Suriye rejim yönetimi topraklarından geçmesi gerekecek ve bu durum rejimi dolaylı olarakta Rusya’yı tetikliyecektir. ABD başkanının Trump seçilmesi bence Türkiye bekası açısından olumlu işin özeti pyd nin afrin ile birleşmesi neredeyse imkansız.

  8. 2.Çin seddi vatana ve millete hayırlı olsun. Gerçekten sen bu Türk seddinin pyd yi durdurabileceğini mi düşünüyorsun? Bu duvar olsa olsa kaçakçılığı ve mülteci akınını engelleyebilir. Şuan ki durumu uzun vadeli düşünmeniz gerekiyor. PYD şuan itibariyle Türkiye ile zaten uğraşmaz çünkü kuruluş aşamasında.Tıpta şöyle bir görüş vardır kanseri yenmenin en kolay yolu onun oluşmasını engellemektir.PYD bir kere kuruldu ve arkasında batı desteği var. Sen bu saatten sonra ancak pyd nin kantonlarını birleştirmesini engelleyebilirsin. Zaten Türkiyede bunu yapıyor. Ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek.
    Eğer duvar öreceksen Irak sınırına duvar örmen gerek. Çünkü terörist geçişler oradan olmakta.Fakat arazi şartları müsait olmadığı için bu mümkün görünmüyor. Peki bundan sonra ne olacak? Türkiye kürt kantonlarının birleşmesini engellemek için suriyede daha fazla ilerlemek isteyecek Rusya ve ABD buna karşı çıkacak.Türkiye el bab ı ele geçirse bile PYD lastik gibi işidin kontrolündeki bölgelerden aşağı uzanarak afrin kantonuyla birleşme sağlıyacaktır. Yani PYD öso yu çember içine alacak. Son olarak şunu söyleyim Türkiyenin kantonların birleşmesini engellemek için 2 seçeneği var:
    1)PYD ile doğrudan çatışma
    2)el bab ıda alarak işidin kontrolündeki bölgelere girip suriyenin içlerine kadar ilerleme
    bu iki seçeneğin dışında PYD nin gerçek anlamda durdurulabilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum.

    • yavrum memo, Haçlılar, acemler ve onların uşakları Türkiyeyi zorlaya zorlaya savaşçı bir devlet yapıyorlar; Türkiye kılıcını bir çektinmi işini bitirmeden kınına sokmaz.

  9. Memet pyd nın yerinde sayması demek Türkiye’nin sınıra çekeceği duvar için Zaman kazanmak demek bide bu şekilde düşün Zaman pyd pkk ve uzantılarının alehine işliyo

  10. Bana destek olan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum. Hakaret edenlere ise diyeceğim şu gerçek olmayan şeylere inanıyorsunuz. Bana hakaret etmeniz gerçekleri değiştirmeyecektir. Esad iktidarını kaybetmedi. Türkiye ise PYD yi durdurabilmek için suriyeye girdi.Peki sonuç ne? Türkiye PYD yi geriletebildi mi? Hayır sadece şu an için yerinde saydırdı. Ve PYD menbiçten de çıkmayacaktır. Buna karşılık Türkiye suriyeye esadın tehditi yüzünden savaş uçağı geçiremiyor(Rusyanın desteği ile). Buyrun işte size başka bir gerçek buna ne diyeceksiniz?

  11. Mehmet arkadaşa katılıyorum.Mehmet i karalamak adına hakaret edenleri de daha düzgün bir üslup ile tarihi bilgilere dayanarak tartışmaya davet ediyorum .Saygılar.

  12. Suriye’de ki son duruma bakalım
    1..IŞİD sürekli toprak kaybediyor
    2..Oso atak yaptı olumlu
    3..Halep te rejime karşı direniş sürüyor
    4..ypg pyd yerinde sayıyor
    5..Esed rejimi rus ve İran desteği ile Halep hama humus ve diğer bölgelerde katliam yapıyor…
    Sonuç olarak Esed rejimi ilerlerme kaydetti ama kahpelik le katliam yaparak sunni halkı kırarak ama yolun sonu hüsran Esed köpeği yenilecek ve cehennemin dibinı boylayacak

  13. ülkeyi yöneten insanın azınlıktan olması neden kötü bir şey?
    çoğunluktan olacak diye bir şart mı var?
    türkiyeyi de bir zamanlar bir kürt(turgut özal) yönetmedi mi? üstelik bu kürt türkiyenin gelmiş geçmiş en iyi başbakanı olarak gösteriliyor. ayrıca şuan ülkemizi bir gürcü yönetmiyor mu?
    nedir yani bu azınlık takıntısı?

  14. Rte nin dış politikasını asla savunmuyorum ama bir ülkenin içinde olanlar içinde kalmalıdır. Son Zaman’lar dış politika olarak bence gayet başarılı bir yol izleniyo düşüncem bu yönde

  15. Sen hangi demokrasiden bahsediyosun hangi devlette yapılan ihanet karşılıksız kalmıştır sen bu akıllamı senede 2 bayram yapıyosun ? Fikire saygı yok demissin hangi fikrine saygı duyayım işidten alınan toprakları öso ve El nusra alıcak diyosun hiç mi haritaya bakmıyosun işidden boşalan bölgelere Ypg ve ypj adlı terör örgütleri yerleşiyo

    • Eh orasınıda siz düşüneceksiniz artık, Çünkü Suriyeyi bu şekilde istikrarsız hale getiren Suriye deki tüm gruplara yıllarca destek veren de Sizdiniz Esad ı devirmek için yapmadığınızı bırakmadınız. Ondan sonra bu otorite boşluğundan yararlanan pyd yi durdurmak için kıyameti koparıyorsunuz. Çelişkili bir politika! En baştan Esada düşman olmayarak bütün bunların olmasına engel olabilirdiniz. Şu andaki durumun sorumluluğu size aittir. Boşuna suçlu aramayın. Tekrar ediyorum ben sadece gerçekleri söylüyorum Esadın ajanı falan değilim.

      • sen içinden geçeni yazıyorsun esas terörist.ypg dir suriye halkı özgülük savaşı verirken ypg pyd fırsatçılık yapmaktadır, abd Avrupa uşaklığına soyunmuştur daha düne kadar suriyede kimliksiz yaşayanlar nankörlermi haklı momoş haini.

      • Zaten Esad la ilgin olmadığıda kimin ve hangi grupların adına konuştuğunda belli topraam, adına birde Mehmet gibi güzel bir isimi alet etmeseydin daha iyi olacaktı. Hakkını vermek gerek seni şark kurnazı pkk lı,kökünüze iniliyor farkındasın umarım :))

  16. sana göre demokrasi azınlığın çoğunluğu yönetmesimidir ? Ve hangi hangi ülkenin insan hakları bildirgesine bağlısın ? Bence senin önce at gözlükleri çıkarman lazım

    • Senin gibi faşistlermi bana demokrasi dersi verecek daha fikirlere saygınız yok ki demokrasinin ne olduğunu bilesiniz. Sana herhangi bir şey açıklama zorunluluğum yok. Sen azınlığı ve çoğunluğu mezhepsel bakış açısıyla gördüğün için suriyeyi anlayamazsın. Demokrasilerde insanların dinine diline ve ırkına bakılmaz, kin tutulmaz ve insanlar öldürülmez. Merak ediyorum senin gibi islamofaşitler mi Suriye ye demokrasi getirecek?

  17. Arkadaşlar bu Memet denilen sapıgın sözlerine itibar etmeyin kendisi bir Suriye ajanıdır aynı Zaman’da şii milisligide yapmaktadır ve bu sitedeki tek derdi burada çatışma ortamı çıkartmaktır

    • Vay be ajan da olduk beni ne kadar tanıyorsun ki ajan olduğumu iddia ediyorsun? Ve Şii miliste olduğumu iddia ediyorsun. Eğer ben dediğiniz gibi şii milissem sizde Sünni milissiniz.

  18. islam düşmanı daeş pyd hiç direnmeden o kadar toprağı teslim etti. Özgür Türkiye’ye ölümne direniyor ve kendisine pyd rejim ve abd yardım ediyor.

    • tam tersi olmasın?
      ışid menbiçte kaç ay direndi pydye ama cerablus ve dabıkta hiç direnç bile göstermeden kaçtı.
      zaten 3 ayda türkiyenin sadece 12 şehit vermesinden anla ne kadar ışidin direnç gösterdiğini.

  19. gerçek tehlike mehmet gibi sapık şiilerin ve sapık haçlılıların aşşağılık mürted uşağı memolardır. bunlar görünüşte müslüman olup hakikatte islam düşmanı azılı kafirlerdir. kerbela edebiyatı yapıp tüm müslümanlara kerbelanın 100 katını yaşatan mehmet gibi sapık şii ve sapık haçlı uşaklarıdır.

    • Benim Şii olduğumu nerden çıkardın? Ben burada gerçeği söylüyorum bana hakaret etmen acizliğinin göstergesidir. Eğer karşıt görüşlüysen fikirlerini adam gibi belirtebilirsin zorunuza gidiyor değil mi gerçeklerle yüzleşmek. Benim dini kullandığımı iddia ediyorsun buyrun kanıtla o zaman.

  20. Görünür tehlike İşid olabilir.Fakat gerçek tehlike muhalif denen işid benzeri el nusra ve ÖSO gibi terörist gruplardır. Rusya nın %90 oranında muhalif teröristleri vurmasının sebebi bu.Çünkü işid öyle yada böyle yok edilecek geriye el nusra ve öso kalacak işte o zaman işid den kalan toprakları kim alacak? İşte ABD nin rakkaya operasyon düzenlemesinin en büyük sebebi bu olaylar daha da karışacak

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz