Geçen Hafta Ne Oldu?

360

Geçtiğimiz hafta dünyada neler oldu? Gerçekleşen askeri ve diplomatik gelişmeleri şöyle sıraladık:

14 Kasım – 17 Kasım

– Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı Jirinovski, “Osmanlıdan dolayı Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde tarihi hakkı var” dedi.

– Obama’ya sayısız kez küfür eden Filipinler Devlet Başkanı Duterte, “Rusya ile Çin yeni bir dünya düzeni kurarsa ilk biz katılacağız.” dedi.

– ABD 4 ayda 3. kez YPG çekildi açıklaması yaptı. Daha sonra ÖSO bayraklı PYD’ye bağlı ve çoğu YPG’lilerden oluşan ‘Menbiç Koalisyonu’ Menbiç’in batısında IŞİD’den 8 köyü aldı.

– İran’ın nükleer programındaki anlaşmaya rağmen, ABD Kongresi İran’ın enerji sanayisine 10 yıl daha yaptırım uygulama kararı aldı.

– Ermenistan ile Rusya’nın anlaştığı ve kuracakları ortak ordunun Rusya ve Ermenistan’ın sınırlarını koruyacağı bildirildi.

– Halep kent merkezi ile çevresindeki beldeye düzenlenen hava saldırılarında en az 70 kişi öldü, 148 kişi de yaralandı.

– Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun telefonlarını açmadığı Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Çavuşoğlu ile görüşmeye Türkiye’ye geldi.

– Avrupa Birliği’nin en önemli ülkelerinden İtalya’da Başbakan Renzi, basın toplantısında AB bayrağını kaldırttı. Bu sembolikte olsa önemli bir ayrıntı, çünkü AB ile İtalya’nın sıkıntıları var.

azerbaycan-ozel-kuvvetleri

12 Kasım – 14 Kasım

– Avrupa’nın en büyük Alevi örgütlenmesi AABK, Almanya’daki yürüyüşünde PKK flaması açan DGB ile ilişkilerini dondurma kararı aldı.

– Türkiye’nin eğittiği çoğu yerel Musullulardan oluşan ‘Ninova Muhafızları’ şehir merkezine 7 KM mesafede şehir savaşı için bekletiliyor.

– Trump, “Ülkedeki siyahilerle Müslümanlar başkanlığımdan tedirgin olmasın, bu korkuya medya sebep oluyor” dedi.

– ÖSO bünyesindeki Şam cephesi El Şamiye grubu ile Sultan Murat Tümeni arasında Azez’deki sınır kapısının kontrolü nedeniyle çatışma çıktı.

– Moldova ve Bulgaristan’da, Batı-Rusya arasındaki rekabette, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan iki isimde Rus yanlısı adaylar oldu.

– İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, “Türkiye çok ciddi bir darbe girişimiyle karşılaştı. Bunun içinde aşırı bir tepki vermemeliyiz.” dedi.

– KDP Sincar Askeri Sorumlusu Lezgin, “PKK’nın Sincar’da toplamda konuşlanan militan sayısının 2 bin 500 olduğu tahmin ediliyor.” dedi.

1

10 Kasım – 12 Kasım

– Azerbaycan; 60 bin asker, 50’den fazla uçak&helikopter, 150’den fazla tank ve 700’e yakın füze ve top sistemi ile tatbikat yapmaya başladı.

– PYD ile ortak hareket eden Arap Devrimciler Tugayı, PYD’nin onlara verdiği taahhütleri tutmadığı için Rakka operasyonundan çekildiklerini duyurdu.

– Yapılan bir araştırmaya göre, Irak ve Afganistan işgali sonrası ABD’nin maliyeti 4.7 trilyon doları buldu.

– Rus ordusu, askeri alanların güvenli hale getirebilen ve uzaktan kumandayla yönetilen bir ‘insansız savunma sistemi’ kurdu.

– Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’deki iç savaşın 5 yıllık maliyetini en az 259 milyar dolar olarak açıkladı.

– Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, eski koruma müdürünü(Ulan İsrailov) İçişleri Bakanı olarak atadı.

– Japonya’nın Hindistan’a nükleer ve askeri teknoloji sattığı ve iki ülkenin Çin’e karşı ortak eylem planı hazırladığı bildirildi.

– İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bakiri, Suriye’nin Halep kentinde füze fabrikası kurduklarını açıkladı.

– Siyonizmin kurucusu Theodor Herzl Ödülü takdim edilen ABD Başkan yardımcısı Joe Biden, Siyonist olduğunu söyledi.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz