Menbiç, Cerablus, Azez ve El Bab’ın Önemi ve Son Durum

3287

Türkiye-Suriye sınırındaki gelişmeler ve Suriye’de son durum haritasını bu kez de Kuzey Halep ağırlıklı olarak IŞİD’in Türkiye sınırında kontrol ettiği bölgelerle göreceğiz. Azez, Mare, Tel Rıfat, Afrin kantonu, El Bab, Cerablus ve Fırat’ın batısı olarak sürekli medyada yer alan Menbiç nerede, kimin kontrolünde, buralardaki son durum ve harita üzerindeki yerleri..

El Bab, Cerablus, Menbiç ve Fırat Kalkanı Harekatı’nın güncel son durum haritaları

Azez: Şuan muhaliflerin kontrolündeki Azez’de binlerce mülteci konumuna düşmüş Suriyeli yer alıyor. Aynı zamanda Şubat ayında buraya saldırmayı düşünen PYD güçleri(YPG)’ne Türk Silahlı Kuvvetleri obüslerle karşılık vermişti.

Tel Rıfat: Geçtiğimiz Şubat ayına kadar muhaliflerin kontrolünde olan yer, Rusya’nın havadan YPG’ye desteğiyle Şubat 2016’da PYD’ye geçti. Tel Rıfat muhaliflerin Türkiye sınırında Azez ve Mare ile birlikte kontrol ettiği önemli yerleşim yerleri arasındaydı.

Haritada: Afrin, Tel Rıfat, Azez, Mare, Al Bab, Cerablus ve Menbiç
Haritada: Afrin, Tel Rıfat, Azez, Mare, El Bab, Cerablus ve Menbiç

SARI: PYD – YEŞİL: Muhalifler – Siyah: IŞİD – KIRMIZI: Esad Rejimi

Mare: 27 Mayıs’ta IŞİD’in saldırısı sonrasında Azez-Mare yolu kapandı ve stratejik Mare kasabası IŞİD ve YPG kuşatması altına girdi. Muhaliflerin Mare’de IŞİD’e karşı direnişine ABD’de hava desteği verdi. (IŞİD kuşatmasından sonra Mare’nin batısında Tel Rıfat’ın doğusundaki ‘Şeyh İsa’, YPG saldırıları sonrası PYD’ye bırakıldı.)

Menbiç: Bildiğiniz gibi Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısı altındaki Araplar ve daha çok PKK’nın Suriye kolu YPG, IŞİD’in Suriye’de ‘başkenti’ olarak bilinen Rakka’ya operasyon başlatmıştı. Beklenmeyen bir şekilde Rakka Operasyonunu durduran PYD güçleri, Fırat’ın batısındaki Menbiç’e operasyon düzenledi. Haziranın başında başlayan operasyon yaklaşık on beş gün sonra şehrin kuşatmaya alınmasıyla sonuçlandı ve iki ay süren kuşatma sonrasında şehir tamamen SDG güçlerine geçti. (stratejikortak.com) ABD’nin hava desteğiyle YPG’nin sıradaki hedefinin ise ya El Bab yada Cerablus olacağı söyleniyor.

Cerablus: Türkiye sınırında Karkamış’ın karşısında sınır kapısının olduğu Cerablus, IŞİD’in kontrolünde. Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatısındaki YPG’nin Menbiç’ten sonra ABD’nin hava desteğiyle buraya operasyon düzenleyeceği düşünülüyor.

El Bab: Türkiye sınırının IŞİD’den alınması için önemli yerleşim yerleri arasında olan Bab, aynı Cerablus gibi YPG’nin operasyon düzenlemesi muhtemel yerler arasında. Bab’ın PYD güçleri için en önemli özelliği ise burası alınırsa Menbiç-Bab ile PYD’nin kanton ilan ettiği Afrin birleşmiş olacak. Yani PYD tüm kantonlarını birleştirerek (koridorla da olsa) toprak bütünlüğünü sağlamış olacak. (Stratejik Konumuyla El Bab ve Taraflarca Önemi – ayrıntılı)

Haritada Afrin Kantonu, Al Bab ve Menbiç
Haritada Afrin Kantonu, El Bab ve Menbiç

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

  1. Elbab suriye ve rusya ile alınacak suriye öso içersindeki hainleri temizleyecek daha sonra türkiye pyd ye suriye rusya ise işide vuracak.PYD temizlendiginde alınan topraklar tekrar suriyeye verilecek.Her fırsatta bize kötülenen ve bnm daha ilk fırsatta bile karşı çıktıgım Dİktatör ESAd algısı kırılmıştır.Esad gerçek bir vatanseverdir.Bunuda bu senaryo gerçekleştiginde suriyeyi demokratik bir sisteme bırakıp istifa ederek gösterecekdir.Bu hakdır ve olacakdır.Karşımızda AB-ABD bölgede parçalara ayrılmış devletler yaratma ve bölgede huzurun karşısındadır.Türkiyenin 15 temmuz sonu açıklamaları adımları fevkalade dogru ve başarılıdır.

    Türkiye karşısındaki ABD-AB koalisyon ortaklıgına SUriye-Rusya birliği ile duracak ve çok yıpranacakdır.Ancak Eğer bahsettiğim senaryo gerçekleşirse Suriyenin yeniden inşaasından gerçek halk kardeşligi kazanımına kadar vede bölgedeki istikrara kavuşan ilk ülke profilinden vs vs birçok anlamda yarınına çok büyük kazanımlar sunacakdır.Teşekkür ederim.

    ENES KOSOVA

  2. Bu güzel yazı için gerçekten teşekkürler. Evet, Türkiye’ye rağmen Suriye’de ABDgiller ( PYD+YPG+SDG+YPJ ) ilerliyor. Bizim bırakın KIRMIZI çizgimizi, gökkuşağımız bile buna engel olamadı. Türkiye’yi bağırta bağırta ve kanırta kanırta mağlup ediyorlar. Her şey, gün be gün, gözümüzün önünde oluyor ve biz PARALALİZE (bildiğiniz FELÇ yani) olmuş bir durumda sadece izliyoruz. Bu kadar mı GAFIL durumdayız? EVET. Saygılarımla,

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz