Irak Savaş Haritası (2017)

23099
Irak’ta Taraflar
Irak Hükümeti  – Şii Haşdi Şabi örgütü ve yerel Sünni milisler -kırmızı-
IKBY (Kürt Bölgesi) – Peşmerge -yeşil-
IŞİD – Örgüte biat eden yerel milis güçler ve aşiretler -siyah-
* PKK çatısındaki YPG, YBŞ ve YPJ gibi gruplar Şengal başta olmak üzere bazı merkezleri peşmergeyle birlikte kontrol ediyor.

16 Haziran 2017: Suriye ve Irak son durum haritası tek fotoğrafta şöyle;

9 Mayıs 2017: Musul’un Operasyonu ve savaş bölgesindeki değişimler ile ilgili ‘Musul son durum haritası‘ sayfasına bakabilirsiniz.

Irak son durum haritası – 09 Mayıs 2017

23 Nisan 2017:

Irak son durum haritası (23 Nisan 2017)

7 Mart 2017:

8 Ocak 2017:

8 Ocak 2017 Irak son durum haritası

17 Aralık 2016:

Irak son durum haritası (17 Aralık 2016)

 

Irak Son Durum Haritası | 16 Ağustos 2016
Irak Son Durum Haritası | 16 Ağustos 2016

Irak’ta genel itibariyle IŞİD’e karşı savaş hız kesmeden devam ediyor. Irak’ta Felluce, Tikrit, Şengal derken IŞİD birçok bölgeden temizlendi ve Irak savaş haritası olarak yayınlanan haritada güncellenmiş oldu. Şuan Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’da varlığını devam ettiren IŞİD’e bu bölgede daha çok peşmerge güçleri operasyon düzenliyor. Geçtiğimiz günlerde de birçok köyü IŞİD’in elinden geri alan peşmerge güçleri, ele geçirdiği yerlerden de çıkmayacağını açıkladı.

Felluce’den sonra beklenen Büyük Musul Operasyonu henüz başlamadı ancak ABD -aşağıda da belirtildiği gibi- artık sadece askerleri danışman olarak değil de, bizzat cephede savaşmak için Musul operasyonuna göndereceğini açıkladı.

Musul’un geri alınması amacıyla düzenlenecek olan operasyon öncesi şehrin 70 kilometre güneyindeki Kayyarah‘ın alınması için operasyon düzenlendi. Bugün itibariyle de stratejik açıdan büyük önem taşıyan kasaba Irak güçlerince ele geçirildi.

Kayyarah ve Musul'un güneyi

  • Irak güçlerinin Kayyarah’ı almasıyla IŞİD bu bölgede peşmerge ve Irak ordusunun kuşatması altına girdi. (28 Ağustos)

Irak Son Durum Haritası: (NİSAN – AĞUSTOS DEĞİŞİMİ)

nisan-agustos-2016

  • Irak güçleri büyük toprak parçalarını IŞİD’in elinden almasa da, çok önemli stratejik önemdeki konumları IŞİD’den geri aldı.

Irak ile ilgili son üç aydaki bazı önemli başlıklar:

– Irak Kürt Bölgesi lideri Barzani, “Türkiye ile FETÖ ve IŞİD’le mücadele konusunda anlaşmaya vardık. Bölgede büyük değişimler kapıda.” dedi.

– Irak Kürt Yönetimi (IKBY) meclisinde yer alan 10 siyasi parti, PYD’nin muhalif Kürtleri susturmasına karşı ortak bir bildiri yayımladı.

– ABD bu sefer Musul’u IŞİD’den almak için düzenlenecek büyük operasyonda bizzat savaşmak için Irak’a askeri birlik göndereceğini açıkladı.

– Yaşanan çatışmalardan ötürü 4 milyon kişinin evlerini terk ettiği Irak’ta, 160 bin aile IŞİD’in elinden kurtarılan bölgelere geri döndü.

– Irak’taki Şii lider Mukteda es-Sadr, ülkede aylardır süren protesto gösterilerini durdurma kararı aldı. (30 Tem)

– Şii lider Sadr’ın emrindeki milislerin çoğu ABD ile birlikte operasyon düzenlerken Sadr, Irak’taki Amerikalıları ‘işgalci’ olarak tanımladı.

– Fransa IŞİD’le mücadele kapsamında Eylül ayında uçak gemisini Suriye’ye göndereceğini ve Irak’a da top desteği vereceğini açıkladı.

Eski Şii Irak Başbakanı Maliki ile KYB-Goran ittifakı Irak’ta sorunların çözülmesi için ortak hareket etme kararı aldı.

– IŞİD son 18 ayda Irak ve Suriye’deki topraklarının dörtte birini kaybetti. Aylık geliri de 56 milyon dolara geriledi. [IHS]

– Suudilerin ”Şii Haşdi Şabi dağıtılmalı, operasyonları ordu yönetmeli” açıklamasına Irak yönetimi tepki gösterdi.

– İran, Irak Kürt Bölgesi sınırındaki dağlık alanları İKDP peşmergelerinin varlığından ötürü obüslerle bombaladı.

– Irak’taki Türkmenler, Kerkük kentinin özel bir statüye sahip olmasını istediklerini ve yeni özel bir anayasa düzenlediklerini açıkladılar.

– Irak Müslüman Alimler Heyeti resmi rakamlarla son bir yıl içerisinde Irak’ta 150 bin asker ve sivilin öldüğünü belirtti.

– Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “Felluce merkezde kontrol sağlandı ve operasyon bitti. Şimdi de Musul’u IŞİD’den kurtaracağız” dedi.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz