”Fırat Kalkanı” Harekâtı ve Cerablus’ta Son Durum

1661

Muhalifler, Cerablus’un tamamen ele geçirildiğini duyurdu. Merkezden fotoğraflar paylaşılıyor. IŞİD’lilerin çoğunun Cerablus’tan çekildiği ve birçok örgüt üyesinin teslim olduğu bildirildi.

fırat kalkanı operasyonu harita

6 Başlıkta ”Fırat Kalkanı” Harekatı

1.) Cerablus nerede/Cerablus Haritası

Halep bağlı olarak yaklaşık 20 bin nüfusa sahip olduğu belirtilen Cerablus, Suriye’nin kuzeyinde Gaziantep Karkamış’ın karşısında, Türkiye-Suriye sınır kapısınında yer aldığı merkez, Fırat’ın batısında Menbiç’in kuzeyinde yer alıyor.

2.) Cerablus’ta Son Durum Haritası

Cerablus Son Durum Haritası
Cerablus Son Durum Haritası | Mor alanlar Türkiye’nin desteklediği ÖSO’nun IŞİD’den aldığı bölgeler

Fırat Kalkanı Cerablus Harekatı (Saati saatine ayrıntılı harita)

Cerablus Son Durum Haritası
Cerablus Son Durum Haritası

Güncel Cerablus Haritası

3.) Cerablus’un Önemi

IŞİD’in dünya ile bağlantısını sağlayan son önemli bölge olan Cerablus, Türkiye sınırında IŞİD’in kontrol ettiği de son şehir özelliğinde. Türkiye buraya operasyon düzenleyerek PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin burayı ele geçirmesinin önüne geçmiş ve böylece sınırdaki en önemli şehrin kontrolünü YPG’ye bırakmamış olacak. Bilindiği gibi Türkiye-Suriye sınırında IŞİD kontrolündeki bölgede yer alan Cerablus, Al Bab ve Menbiç üçgeninden Menbiç geçtiğimiz günlerde SDG çatısındaki YPG’nin kontrolüne geçmişti.

4.) Operasyona kimler katılıyor?

Muhaliflerden ilk önce 1.500 savaşçının katıldığı söylenmişti ama yerel kaynaklar bu sayının 3.000 olduğunu, bin beş yüz civarındaki savaşçının geçtiğimiz günlerde İdlip, Halep ve Azez’den bölgeye aktarıldığı bildirildi. Cerablus operasyonuna katılan örgütler arasında Feylak’uş Şam, ÖSO 13. Birlik, Sultan Murad Tugayı ve ÖSO’ya bağlı “özel birlik” sayılan Hamza Tugayı, Nureddin Zengi Tugayı ve Rahman Kolorduları yer alıyor.

5.) Cerablus harekatına Türkiye nasıl destek veriyor?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Müşterek Özel Kuvvetleri’nin yönettiği, Genelkurmay’daki Komuta Harekat Merkezi’nden koordine edilen operasyona 50 ile 100 arası Türk Özel Kuvvetleri(Bordo bereliler vs.)’nin görev yaptığı söyleniyor. Aynı zamanda hudut güvenliğinin arttırıldığı ve Türk Özel Kuvvetleri ile birlikte onlarca tank Suriye sınırı içerisine girdi. Muhaliflere tank desteği sağlayan Türkiye aynı zamanda topçu desteğiyle de muhaliflere alan açıyor. TSK bünyesinde savaş uçakları ve İHA’larda bu operasyonda havadan destek veriyor.

TSK, harekâta katılan birimlerini şöyle açıkladı:

Piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil)
– Tank ve Topçu Birlikleri (Çok Namlulu Roketatar – ÇNRA)
– Geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri 
– Muharebe birlikleri
– Lojistik destek unsurları
– Hava Kuvvetleri’nin hava ve yer destek unsurları (İHA’lar dahil)

6.) Dünyanın bu operasyonuna tepkisi ne oldu?

Çeşitli görüşmeler ve açıklamalar sonunda ABD, Fransa, Almanya, Irak, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler Türkiye’nin düzenlediği bu operasyonu desteklediklerini açıkladı. Rusya Şam yönetimi ile işbirliği içinde bu operasyon sürmeli derken, Esad rejimi ‘Tankların Suriye’ye girmesi egemenlik ihlalidir’ dedi. Anlaşılan Türkiye bu operasyon öncesi bölge ülkeleri, ABD ve Rusya ile iletişim halinde bu harekata başladı. Zaten gelen açıklamalar da bu yönde.

ABD öncülüğünde Suriye ve Irak’ta hava operasyonları düzenleyen koalisyon güçlerinin de Türkiye’ye destek vereceği bildirildi.

Türkiye’nin Cerablus Harekatı: Fırat Kalkanı

Türkiye karada muhaliflerin asker desteğiyle birlikte ”Fırat Kalkanı’ adını verdiği operasyonla Türkiye-Suriye sınırındaki IŞİD kontrolündeki Cerablus için operasyona başladı. Geçtiğimiz günlerde böyle bir harekatın başlayacağı konuşulsa da netleşmemiş, Cerablus’a ilerlemeyi düşünen SDG çatısındaki YPG’yi TSK topçu ve hava harekatıyla durdurmuştu. Hatta ABD’li bir yetkili ”Kürtleri Cerablus’a saldırırsanız, destek vermeyeceğiz” dedik ve ardından gelen Türk ordusunun bombardımanı onları durdurdu diye bir açıklama yaptı.

24 Ağustos’ta yani bugün sabah saatlerinde Cerablus’a operasyona başlandığı açıklandı. Hızlı ilerlemenin kaydedildiği ilk günde IŞİD’in kontrolündeki Keklice, Tel Şair, Elvaniye ve Güğüncük köyleri Özgür Suriye Ordusu(ÖSO) tarafından ele geçirildi.

Ancak buradaki önemli noktalardan biri, IŞID bu bölgedeki birçok köyü daha önceden terk etmişti. Tıpkı Menbiç’te olduğu gibi. Yani bu kadar hızlı ilerlemenin olmasının en büyük sebebi de bu. Operasyonun başladığı andan itibaren de IŞİD militanlarının ailelerini Al Bab’a gönderdiği de gelen haberler arasında. Zaten önemli olan Cerablus’ta yaşanacak çatışmalar. Köyleri ele geçirmek Cerablus’u kuşatmaya almak için büyük önem arz ediyor.

Son olarak da IŞİD’in Cerablus’tan çekileceği yada çekildiği (net bilgi yok) gelen bilgiler arasında.

Kaynak: StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

6 YORUMLAR

  1. Türk Silahlı Kuvvetleri ile çarpışmak terörist IŞİD ile terörist PYD nin aralarında yaptığı çarpışmaya benzer mi…? Bugün IŞİD ile PYD nin karşısında Türk Ordusunun uçak,tank,topçu ve yardımcı unsurları ile Türk Özel Kuvvetleri var… Çekildilerse korku dağları sarmış o yüzden çekilmişlerdir… Yakında PYD de çekilecek…

    • bizim topumuz tankımız uçağımız varda sanki pydnin yok mu? onların uçağıda abdnin uçakları idi.
      menbiçte kobanide abd uçaklarından korkmayan ışid türk uçaklarından mı korkuyor?

  2. sizce menbiçte aylarca pyd ile çarpışan ışid cerabustan neden hemen çekiliyor?
    acaba hükümetimizle önceden anlaşmamı yaptılar?
    normalde ışid sivilleri kalkan olarak kullanması ve şehirlere hazırladığı bubi tuzaklarıyla bilinir
    ama tsk gelmeden bir hafta önce şehirden sivilleri tahliye etmişler operasyon günüde kendileri çekiliyor.

    • Cemal kardeş. Seni duyanda IŞİD bölgeyi Türkiye’ye bıraktı, hiç çarpışmadan gitti sanacak. Ailelerini El-Bab’a gönderdilerse de IŞİD’in bölgede yoğun bir asker gücü vardı. Müdahaleden 1 gün önce de El-Bab’dan yoğun bir ateş gücünü Cerablus’a kaydırmıştı. Türkiye ÖSO ile bölgeye saldırdığında Cerablus’ta yoğun bir çatışma da gerçekleşti. Bu çatışmaların kısa sürmesinin sebebi Türk Savaş Uçakları’nın Cerablus’taki IŞİD hedeflerini kara harekatından önce havaya uçurmasıydı. IŞİD’in önemli komutanları ve silah depoları bu bombardımanda yok edildi. IŞİD Cerablus Sorumlusunun da bu bombardımanlarda öldürülmesinden sonra IŞİD bölgeden geri çekilmek zorunda kaldı. Yani Türkiye ile IŞİD zaten anlaştı. IŞİD Türkiye’den emir alıyor mesajı veren açıklamalar yapmaya çok lüzum yok.
      NOT: IŞİD bölgede sivilleri kalkan olarak kullanmadıysa da Bubi Tuzaklarını Türk Ordusu ve ÖSO’ya karşı Cerablus’ta kurdu. Sadece bu Bubi Tuzaklarında bugün en az 5 ÖSO Savaşçısı hayatını kaybetti.

      • menbiçte öyle olmamıştı. sadece ışide öleceğine geri çekil dediler(daha kolay alabilmek için) ama ışid kabul etmedi bu yüzden savaş aylar sürdü.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz