Sömürge Devletleri ve Sömürge Haritaları

221175

1453’te İstanbul’un Fethi’nden sonra başlayan Rönesans hareketleriyle birlikte pusulanın bulunması, Coğrafi Keşifler’in başlamasına neden olmuş ve Avrupa ülkeleri ‘yeni dünyalar’ keşfetmiştir. Keşiflerin öncülüğünü Portekizliler ve İspanyollar yapsa da, zamanla keşif yapan ulus sayısı artmış ve bir çok Avrupa ülkesi yeni topraklar keşfetmiştir. Avrupa devletlerinin bu keşifleri ise bu toprakların yer altı ve yer üstü zenginliklerini sömürmeleriyle sonuçlanmıştır. ‘Sömürgecilik‘ olarak nitelendirilen bu durum tanım itibariyle; bir devletin başka devletleri ve toplulukları siyasal ve ekonomik olarak egemenliği altına alıp yayılmasına denir. Aşağıda ise tarihlere göre dünya haritaları ve sömürgeci devletlerin yayılımları gösterilmiştir.

Yıl 1492: Sömürgeciliğin başlamasıyla dünya haritası

Koloni-haritasi-1492

Yıl 1550: Deniz keşifleriyle birlikte Amerika kıtasının doğu kıyıları İspanyolların eline geçerken, Amerika kıtasının doğu kıyıları ve Afrika’nın doğu kıyıları Portekizlilerin eline geçti.

Koloni-haritasi-1550
Osmanlı İmparatorluğu Türkiye olarak gösterilmiş.

Yıl 1660: Portekizliker ve İspanyollar yeni keşiflerle sömürge topraklarını büyütürken, İngiltere ve Fransa Kuzey Amerika’nın doğu kıyılarını keşfediyor. Haritada küçük küçük renklendirmelerle hangi devletlerin nereleri keşfettiği görülüyor.

Koloni-haritasi-1660

Yıl 1754: Kuzey Amerika’da İngiliz ve Fransız etkisi artıyor. 1775 ile 1783 arasındaki Amerika Bağımsızlık savaşı çıkmadan önceki harita.

Koloni-haritasi-1754

Yıl 1822: İngiltere Avustralya’yı keşfediyor. Çarlık Rusya sınırlarını kutuplara kadar genişletmeye devam ediyor. İspanya ve Portekiz birçok sömürgesini kaybediyor.

Koloni-haritasi-1822

Yıl 1885: Osmanlı’dan kopuşlar yaşanıyor. Mısır İngilizler’in eline geçerken, İngiltere Hint yarımadasındaki topraklarını genişletiyor.

Koloni-haritasi-1885

Yıl 1914: Birinci Dünya Savaşı başladı. Devlet bayraklarına göre renklendirmenin yapıldığı dünya haritası ve koloniler..

1dunyasavasi-harita

Yıl 1920: Birinci Dünya Savaşı’nın ardından sömürge/koloni devletler ve dünya haritası. Osmanlı gayri resmi olarak çökmüş, Anadolu’da bir çok bölge işgale uğramış ve Kuvayi Milliye hareketi başlamış. İngiltere muazzam büyüklüğe ulaşmış.

koloniler-1920-dunya-haritasi

 

Yıl 1945: 1939 yılında başlayan ve 1945 yılında biten İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya haritası ve koloniler yada Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra çıkan yeni sistem ‘manda’ bölgeler..

Koloni-haritasi-1945

1492’ten 1945 yılına kadar dünya haritası ve kolonileri gösterdikten sonra sömürgeci devletler Fransa, İngiltere, Portekiz, İspanya, Hollanda, Almanya, İtalya ve Belçika’nın sömürüsü olan toprakların ayrı ayrı haritalarını verelim.
Yazar Ol Kazan

SÖMÜRGECİ DEVLETLERİN KOLONİLERİ

İngiltere:

  • Üzerinde güneş batmayan imparatorluk Britanya yani İngiltere’nin en geniş sınırlarına ulaştığı 1919 tarihli harita..

ingiltere-somurgeleri

Fransa:

İngiltere’den sonra en fazla sömürgeci devlet olarak bilinen Fransa’nın 1. ve 2. sömürge imparatorlukları..

  • Yeşil: 1. Fransa Sömürge İmparatorluğu (1546-1763) // Mavi: 2. Fransa Sömürge İmparatorluğu (1763-1962)

fransa-somurgeleri

Belçika:

  • Belçika’nın Koloni Haritası (19 ile 20. yüzyıl arasında)

belcika-koloni-haritasi

Hollanda:

  • Hollanda’nın sömürge haritası. Açık yeşil: Hollando Doğu Hindistan Şirketi, Koyu yeşil: Hollanda Batı Hindistan Şirketi, Sarı: 19. yüzyıl sonrası işgal edilen topraklar

hollonda-kolonileri

İspanya:

  • Tarihteki ilk okyanus ötesi imparatorluğu kuran İspanyolların irili ufaklı detaylarında verildiği sömürge haritası..

ispanya-somurge-haritasi

Portekiz:

  • İspanyollarla birlikte keşiflere başlayan Portekizlilerin 1415 ile 1999 yılları arasındaki ayrıntılı sömürge haritası.. (Mavi bölge deniz keşiflerinin olduğu sahayı gösteriyor)

portekiz-somurge-haritasi

Sömürgeci devletler arasına girmeye çalışan İtalya ve Almanya diğer büyük devletlere nazaran daha az bölgede kolonilere sahip oldu. Daha doğrusu daha fazlasını elde etmeye başlayınca savaşlar patlak verdi.

İtalya:

  • İtalya’nın sömürgeleri (1940)

italya-somurgeleri-1940

Almanya:

  • Almanya’nın sömürgeleri.. Koyu mavi: Almanya, açık mavi: Almanya’nın kolonileri.

almanya-somurgeleri

Kaynak: Wikimedia ve StratejikOrtak.com

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

25 YORUMLAR

  1. birşey sorcam almanya amerikada sömürge yaptımıki haritada gözükiyor
    bide hollandanın afrrikadada sömürgesi var diye biliyom

  2. neredeyse biz de sömürge edilen ülkelerden birisi haline gelmişiz meğersem -kılıfına uydurulmuş şekliyle “manda”-
    sömürge ile zenginleşmiş devletlerin şanlı osmanlı tarihini iftiralarıyla lekelemeye çalışmaları ne kadar da acı

  3. DÜNYANIN EN BÜYÜK SÖMÜRGECİ DEVLETLERİNDEN BİRİ OLAN HOLLANDA TÜRK ULUSUNU KARALAMAK İÇİN SOYKIRIM İDDİASINI ORTAYA ATMADAN ÖNCE,KENDİ DEVLETİNİN GEÇMİŞTE BİR ÇOK GÜNAHSIZ ÇOCUK-YAŞLI-MUHTAÇ İNSANLARI NASIL KURŞUNA DİZDİKLERİNİ -VE O İNSANLARIN ÜZERİNDEN SÖMÜRGE OLARAK MALLARINI-MADDİ MANEVİ DUYGULARINI NASIL HİÇE SAYARAK KATLETTİKLERİNİ ARAŞTIRSINLAR.TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN TA OSMANLI İMPARATORLUĞUNDAN BU YANA TÜM İNSANLARIN ONURLARINA SAHİP ÇIKTIKLARINI VE DAİMA DOĞRUNUN-HAKİKATİN-HAKKIN VE ADALETİN YANINDA OLDUĞUNU TARİHİN GERÇEK SAYFALARINDA GÖRECEKLERDİR.

    • Bu yazınızı hemen hollandaya ilettim, sizden ozur dilediler, soylemeseydiniz böyle olmayacaktı, adamlar hatalarını hemen kabul ettiler :))))))))

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz