Kuzeyin Gök Gürültüsü Askeri Tatbikatı [video]

813
Kuzeyin Gök Gürültüsü Askeri Tatbikatında Türk Özel Kuvvetleri

Dünyanın en büyük askeri tatbikatlarından olan ve bölgenin en büyük askeri tatbikatı ‘Kuzeyin Gök Gürültüsü’ tatbikatına Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Bahreyn, Senegal, Sudan, Kuveyt, Maldivler, Fas, Pakistan, Çad, Tunus, Komorlar, Cibuti, Umman Sultanlığı, Katar, Malezya, Mısır, Moritanya, Mauritius, El-Cezire Kalkanı Gücü ve Türk Özel kuvvetleri katıldı.

Resmi olmayan rakamlarla tatbikata 150.000 asker, 20.000 tank, 2540 savaş uçağı ve 460 helikopter katıldı. 20’yi aşkın devletin katıldığı tatbikat 27 Şubat’ta başlamıştı ve 10 Mart 2016 perşembe günü bitti. Tam 13 gün süren tatbikatın İran’ın Şii yayılmacı politikalarına karşı yapıldığı bilinen bir gerçek. Ama tabiki bunu liderler açık açık söylemiyor. İran’ın tekelinde tuttuğu ‘Şii gücü’ne karşı bölge ülkeleri ittifak içinde olmaya çalışıyor. Çünkü tatbikata katılan çoğu ülke (Suudi Arabistan ve Bayreyn gibi ülkeler) Şiileri destekleyen İran’a karşı, birlikte operasyon ve müdahalede bulunma arzuyla bu tatbikatı gerçekleştirdi. Ancak İran’a karşı yapılan bu tatbikat İran’a doğrudan bir müdahale için değil. Asıl amaç Yemen’de ki ayrılıkçı Şii Husiler gibi, Arap ülkelerinde ki Şii yapılanmalara karşı birlik olmak. Birlikte bu tehditlere karşı durmak.

Suudi Arabistan’ın tatbikattan sorumlu komutanı Tuğgeneral Ahmet el-Asiri de tatbikat sonrasında ‘Bu tatbikatın ilerde kendi ülkelerinde ki tehditleri savurmak amaçlı olduğunu’ söylemişti. Tatbikat sonrası Asiri’nin açıklamalarını ‘Bölgenin En Büyük Askeri Tatbikatının Amaçları‘ adlı yazımızdan okuyabilirsiniz.

‘Kuzeyin Gök Gürültüsü’ adlı askeri tatbikattan önce bölgenin en büyük tatbikatı, 11 ülkenin 73.000 askerle katıldığı ‘Operation Bright Star’. Bu tatbikat 2000 yılında Mısır’da yapılmıştı.

Aşağıdaki videoda da ‘Kuzeyin Gök Gürültüsü’ adlı tatbikattaki oluşturulan bir klip.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz