İran ve Hizbullah Şimdi de Yemen’de

685
Hizbullah Yemen'de

Yemen’de yaklaşık iki yıldır çatışmalar devam ediyor. Geçen sene Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun ülkeye müdahalesiyle daha da karmaşık bir hal alan Yemen’de ki savaş, İran destekli Şii Husiler’in Yemen resmi hükümetine karşı saldırılarıyla devam ediyor. Dünya gözünü Suriye’den çektiği an Yemen’e çevireceği kesin. Yemen’de ki gelişmeleri yakın takip etmeye çalışsak da, komşumuz Suriye’de ki gibi ayrıntılı Yemen gündemini takip edemiyoruz. Yemen’den gelen son haberlerde Yemen hükümeti Lübnan’daki Hizbullah örgütünün ülkede süren şavaşa doğrudan müdahil olduğunu açıkladı.

Hizbullah militanları yemen'de
Hizbullah militanları Yemen’de

Yemen hükümet sözcüsü Racih Badi, ‘Hizbullah’ın Yemen’de Husilere taktiksel eğitim verdiği ve sahada görünmeye başladığı somut delillerle ortaya çıktı.’ dedi.

İran ve desteklediği Şii grupların, Suriye’den sonra sıranın Yemen’e geleceğini dile getirmesi ve hatta Rusya’nın bu ülkeye de müdahale edeceği söylentilerinin ortaya çıkması sonrasında, Hizbullah’ın Yemen’de olması bazı parçaların birleşmesini sağlıyor. Yemen’den sonra önümüzde ki senelerde, Sünni Arap Devletlerinde ki Şiilerin ayaklanma ve silahlanma çabaları İran desteğiyle daha da artacak gibi.

Daha önce İran Devrim Muhafızları Komutanı, ‘İran’la ortak hedefler doğrultusunda 5 ülkede 200 bine yakın silahlı gencin hazır olduğunu ve bu gençlerin Suriye, Irak, Afganistan, Pakistan ve Yemen’de hazır bir şekilde beklediğini’ açıklamıştı. Aslında bu açıklama, Suudi Arabistan öncülüğündeki ‘Teröre karşı İslam İttifakı’nında İran’ın Şii yayılmacılığına ve Şii örgütlerin kendi ülkelerinde ki yükselişine karşı birleştiğini doğrular nitelikte.

Sonuç olarak son yıllarda gözle görünen Suudi Arabistan ve İran arasındaki Şii-Sünni gerilimi, bölge için tehlikeli sonuçlar doğuracaktır ve bu tehlikenin git gide artması tüm dünya için sorun oluşturacaktır.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

4 YORUMLAR

    • O açıdan düşünürsen Husiler de Arap, sadece mezhepleri farklı.
      Tıpkı Suriye de olduğu gibi Araplar mezhepsel farklılıklardan dolayı birbiriyle savaşıyor.
      Bu diğer Arap ülkelerinin müdahalesini haklı göstermez.
      Tamam bende İran yönetiminden haz etmiyorum ama hepsine ermeni diyecek kadar nasıl bir öfke biriktirmişsiniz öyle?
      İran’ın Yemene müdahalesi ile Türkiye’nin ÖSO’ya yardımı arasında hiçbir fark yok çünkü ikisi de başka ülkeler müdahale ettikten sonra olaya dahil oluyor.

  1. iran ve hizbullahın yemene müdahale etmesine kızmadan önce suudi arabistana kızmak gerek.
    tamam ülkede husi darbesi olmuş olabilir ancak suudi arabistan resmen izin bile almadan yemenin iç işine müdahale ediyor. o yüzden iç savaşın suçlusu olarak aslan payı arabistanın.
    arabistan müdahale ettikten sonra iranın etmesi de normal hale geliyor

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz