Suudi Arabistan’ın İdam Kararını Destekleyen Ülkeler (GÜNCEL)

745

Suudi Arabistan Şii din adamı en-Nemr’i idam etmesinden sonra, başta İran olmak üzere Şii devletler ve halklar bu olaya tepki gösterdi. Suudi Arabistan bu bizim iç meselemiz derken İran ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Aynı zamanda Suudi Arabistan’da ki İran Konsolosluğu’nda görevli İranlı diplomatların ve çalışanların 48 saat içerisinde ülkeyi terk etmesini istedi.

İran Suudi Arabistan’daki idam kararından sonra, “Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları, faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek” demişti. 2 Ocak Cumartesi akşam saatlerinde de Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası ateşe verilmişti.

Bunun üzerine Suudi Arabistan’ın yanında politika izleyen Ürdün ve Kuveyt konsolosluk yakmayı kınarken, Birleşik Arap Emirlikleri İran’a protesto notası verdi. Bahreyn‘de Suudi Arabistan’ın yanında olduğunu açıkladı. İç savaşın olduğu, Suudi Arabistan’ın askeri müdahalesinin sürdüğü Yemen‘de Suudi Arabistan’ı desteklediğini açıkladı.
(İran ile bazı ülkelerin ilişkileri değişti: Sürekli güncellenen bilgiler aşağıda)

körfez ülkeleri

 

  • Ürdün, Kuveyt ve Fas merkezli İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in idam edilmesinin ardından Suudi Arabistan’ın İran’daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini kınadı. Ürdün, Suudi Arabistan’la dayanışma içinde olduğu ve terör ile radikalizmle mücadele konusunda yanında olduğunu açıkladı. (Güncel: İran’ın Amman Büyükelçisini bakanlığa çağırarak nota verdi.)
  • Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) İran’ın Abu Dabi Büyükelçisi Muhammed Rıza Feyyaz’ı çağırarak, Şii din adamı Nemr’in idam edilmesi konusunda ülkesinden yapılan açıklamalar nedeniyle protesto notası verdi. (Güncel: BAE ilişkileri maslahatgüzar seviyesine çekti)
  • Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ülkesinin terörle mücadelede Suudi Arabistan’ın yanında yer aldığını ve yargı kararlarını uygulamasını desteklediklerini belirtti.
  • Kuveyt de Suudi Arabistan’ın İran’daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini kınadı. (Güncel: Kuveyt, Tahran Büyükelçisi’ni çağırdı)
  • Bahreyn İçişleri Bakanlığı da resmi haber ajansında yayınlanan açıklamasında, Bahreyn’in, terör ve aşırılıkla mücadele konusunda Suudi Arabistan’ın yanında olduğu belirtildi. (Güncel: Bahreyn İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini ve diplomatların ülkeden ayrılması için 48 saat süre tanındığını açıkladı)
  • Fas‘ta İran’ı kınadı.
  • Cibuti Dışişleri Bakanı “Cibuti, Suudi Arabistan ile dayanışma içinde olarak İran ile diplomatik ilişkilerini kesmiştir” dedi.
  • Umman, yapılan saldırılardan üzüntü duyduğunu ve söz konusu durumun “kabul edilemez”
  • Katar Tahran büyükelçisini çekti
  • Sudan da İran büyükelçisini sınırdışı ederek İran’daki büyükelçisini geri çekti.
  • Somali ülkede istikrarı bozduğu gerekçesiyle İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı ve İran’da bulunan büyükelçisini geri çağırırken, ülkedeki İranlı diplomatların ülkeyi terketmeleri için 72 saat süre tanıdı. (07.01.2016 – 19.00)
  • Fas’ın başkenti Rabat’ta bulunan İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO), Suudi Arabistan’ın İran’daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini kınadı.
  • Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suudi Arabistan’ın İran’la diplomatik ilişkilerini kesmesini desteklediğini duyurdu.
    suudi arabistanı destekleyen ülkeler
    Görsel: AA (07.01.2016)

    Kaynak:
    http://www.gazetevatan.com/bae-ve-bahreyn-den-suudi-arabistan-a-destek-900779-dunya/
    http://www.ahaber.com.tr/dunya/2016/01/03/yemenden-suudi-arabistana-destek
    http://www.dunyabulteni.net/dunya/350772/bae-irana-nota-verdi

    E-BÜLTENE ABONE OLUN

    Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

    Abone oldunuz, teşekkürler.

    Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

    Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz