Suudi Arabistan ile İran Arasındaki Çekişmenin Temel Sebepleri

1122

Suudi Arabistan ile İran rekabeti Suriye ve Irak’tan Yemen’e kadar uzanıyor. Yemen’de Şii gruplara destek veren İran, Suudi Arabistan’ı köşeye sıkıştırmak için çabalıyor. Suud Yönetimi, petrol geçiş güzergahında stratejik konumda olan Yemen’de, Şiilerin başarı kazanması durumunda petrol sevkiyatının tehlikeye düşeceğini ve kendi ülkesindeki Şii nüfusun kontrol altında tutulmasının zorlaşacağını düşünüyor. Suriye’de yaşanan gelişmelerinin gölgesinde kalan Yemen’de Suud Yönetimi çok sayıda sivilin de ölmesine sebep oluyor.

İran Suudi Arabistan çekişmesi

Şuan Ortadoğu’da Bağdat’tan Basra’ya kadar gelişen olaylar İran yönetiminin lehine. Bu durum ise Suudi Arabistan’ın ‘himayesi’ altındaki Kuveyt ve Bahreyn üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Her iki ülke de Suudi Arabistan’la çok sıkı ilişkiler geliştirmek zorunda kalıyor ki, Birleşik Arap Emirlikleri de, Körfez girişindeki aidiyeti tartışmalı adalar yüzünden ihtilaf içinde olduğu İran’a karşı, Suudilerle askerî ilişkilerini sıkılaştırıyor.

İran’la Suudi Arabistan arasındaki güç mücadelesi tüm Orta Doğu’da hissediliyor. Bu gözle görünmeyen çatışma şimdilik vekaleten bir çatışma şeklinde yürüyor ama buna ‘İran-Suudi Arabistan Soğuk Savaşı’ diyenler de yok değil.

Kaynak:
Bu yazı bir nevi Prof. Dr. ÇAĞRI ERHAN’ın ‘İran ile Suudi Arabistan Arasındaki Rekabet’ adlı yazısının özetidir. Ayrıntılı ve tam metin için o yazıyı okuyabilirsiniz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz