Rusya Suriye’de: Rusya’da ki Gizlilik, Rus Kayıpları ve Rejim Kazanımları

580

30 Eylül 2015’den beri Suriye’de olan Rusya, hava bombalamalarıyla Suriye’deki rejim ordusuna ve milislerine alan açmakta. Hava ile birlikte kara kuvvetleri olarak da Esad’a destek verdiği bilinen Rusya’nın ölen asker veya teçhizat kaybı konusunda bir bilgiye sahip olmak çok zor.

Bunun ise bazı nedenleri var. Rusya’da 2015 yılı Mayıs ayına kadar savaş zamanı hayatını kaybeden askerlerin ölüm nedenleri devlet sırrı olarak kabul ediliyordu. Yani nasıl öldü, kaç asker öldü vb. bilgilerin verilmesi yasaktı. Bu nedenle Rusya’da hayatını kaybeden askerlere ilişkin özel bilgilere dayanılarak haber de yapılamıyor. Geçtiğimiz sene (28 Mayıs 2015’de) askerler hakkındaki gizlilik daha da sertleşti. Vladimir Putin tarafından imzalanan yasa gereği, barış zamanında ve özel operasyonlarda hayatını kaybeden askerlerin ölüm nedenleri devlet sırrı olarak kabul edilecek. Rusya’da ki bu kısıtlamalar, Rus askerlerinin Suriye’de ki zaiyatı hakkında bilgi almayı da kısıtlıyor.
suriye halkı
Rus saldırılarının başlamasından sonra Suriye’de ne değişti?
11 Ocak tarihli araştırmaya göre, muhalifler Halep’in güneyinde kayıplar yaşadı. Yani rejim bu bölgelerde ilerledi. Ama halen vilayetin yarısından fazlası muhaliflerin elinde. Geçen sene İdlib vilayetinin tamamını ele geçiren muhalifler, bu vilayette ki kazanımlarını Rus saldırısına rağmen korudu. Rejim güçleri, Hama ve Humus’ta da ilerleme kaydedemezken, rejim güçleri yoğun bombardımana rağmen Şam’ın Doğu Guta bölgesinde büyük kazanımlar elde edemedi. (Harita en aşağıda)

rus askeri suriyede

Rusya’nın Suriye’de yaklaşık 4 aydır süren hava saldırılarına rağmen rejim, sadece yüzde 1,3’lik toprak kazanımı elde edebildi. Bu ilerlemeleri de Türkiye gündeminde çokça yer edinen Lazkiye’nin Türkmendağı bölgesinde yaşadı. Rus saldırılarının olduğu tarihler arasında rejim güçleri Hama’da Atşan ve Kefer Nabude köyü ile stratejik Morik beldesini de rejimden aldı.

Rusya sonrası esad rejiminin toprak kazanımları

4 ayda Suriye’de ne kadar Rus askeri öldü?
Esad rejime yakın kaynaklara göre Rusya’nın 30 Eylül 2015’ten bu yana Suriye’deki çatışma ve saldırılarında 109 askeri öldü. Doğruluğunu teyit ettirmenin imkansız olduğu bu haberde, kaynaklar Rus askerlerinin cephe hatlarında, özel birlik operasyonlarında ve timlerin sevkedildiği helikopterlerin düşürülmesi sonucu öldüğünü belirtiyor.

suriye son durum haritası

Kaynak: Londra merkezli IHS Jane araştırma merkezi / AA

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz