Liberland: 2015 Model Devlet

408

Avrupa’nın en genç ülkesi Liberland Cumhuriyeti 13 Nisan 2015’de ‘Yaşa ve yaşat!’ mottosuyla kuruldu. Resmi Dili Çekçe ve İngilizce olan bu ülke Hırvatistan ve Sırbistan sınırında, Tuna Nehri kıyısında 90’lı yıllarda Yugoslavya bölündüğünde kimse tarafından sahiplenilmeyen 7 kilometrekarelik alanda kuruldu. Troll haber gibi okuyup geçmişizdir belki ama böyle bir ülke var ve 40’ı aşkın ülkede büyükelçilik(temsilcilik) açtı. Çok küçük bir toprak parçasında olduğu için de ileride maksimum 5.000 insanın yaşayabileceği söylendi.

liberland türkiye

Ülke vatandaşlık başvurularını ise internetten online olarak alıyor. Liberland’e en fazla vatandaşlık başvurusu ise Mısır’dan geldi. Hatta Mısır Dışişleri Liberland’a akın edebilecek kaçak göçmenler konusunda kendi hükümetini uyarmıştı. Liberland’a en fazla başvuru yapılan ikinci ülke ise Türkiye. Liberland sivil toplum kuruluşları arasında şimdiden Katılım bankası, Fenerbahçeliler derneği, Galatasaraylılar derneği, Çarşı Liberland oluştu bile.

İnsanların isterse vergi vereceği istemezse vermeyeceği Liberland’da devlet, genel gelirin yüzde 2-3’ünü alarak yalnızca güvenlik, hukuk ve diplomasiyi yürütecek.

Liberland hakkında araştırma yaparken aklıma ‘Bu savunmasız ülke Avrupa’nın göbeği yerine Ortadoğu’da kurulsa nasıl olurdu?’ sorusu geldi. Sonra da tebessüm ettim. Çünkü cevabı belliydi. Bir gün için de silahlı gruplar tarafından işgale uğrardı.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz