Kaddafi’nin ‘Arap Baharı’ Kehaneti Tuttu

1635

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in dönemin Libya lideri Kaddafi ile 25 Şubat 2011’de yaptığı 75 dakikalık telefon konuşması yazılı olarak yayınlandı. Bu konuşmalar Libya’da Kaddafi hükümetinin devrilmesinden altı ay önce yapıldı.

Bu konuşmalarda Kaddafi Blair’e, “Cihatçılar Akdeniz’i kontrol etmek istiyor. Bunun ardından Avrupa’ya saldıracaklar. Bu bir cihat hâli. Silahları var ve sokaktaki insanları terörize ediyorlar. Onlara (cihatçılara) akıl erdirmek mümkün değil” demiş. Blair Kaddafi’yi istifa etmesi için ikna etmeye çalışmış ama Kaddafi bunu reddetmiş. Kaddafi bu ‘cihatçı grupların’ Libya’yı ve Akdeniz’i ele geçirmesini engellemek için kendisine sadık birliklerin silahlandırılması gerektiğini söylemiş.

Arap Baharı’nı destekleyen insanlar niyetlerinde haklılar. Ama bu boyutlara geleceğini kimse öngörememişti. Birde Arap Baharı’nı vuran ilk ülkelerde liderlerin kolayca devrilmesi bu akımın desteklenmesini kolaylaştırdı.

Neyse. Blair ile Kaffafi konuşmasından sonra ne oldu? Kaddafi’nin uyarıları dikkate alınmadı ve konuşmadan üç hafta sonra NATO Libya ordusunu bombalamaya başladı. Birkaç ay sonrasında da Libya’da hükümet düştü ve Kaddafi öldürüldü.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz