IŞİD Bombalı Eylemleri Neden Üstlenmiyor?

307

Türkiye’de son bir yıl için Ankara Ulus, İstanbul Sultanahmet ve Şanlıurfa Suruç’ta bombalar patladı ve suçlu IŞİD dendi. Peki bu bombalı eylemleri IŞİD neden üstlenmiyor?

IŞİD Paris’teki saldırıları üstlenirken, 2014 yılının Haziran ayında Musul’da Türk diplomatları rehin almasından Sultanahmet saldırısına kadar bir çok eylemi üstlenmedi. IŞİD’in her eylemi yaparken, arka planda birçok şeyi hesaba katarak, hiçbir yer ve mekanın tesadüfi olmadığını görebiliyoruz.

IŞİD saldırıları üç kategoride değerlendiriliyor:

1. Kategori:
IŞİD sempatizanı insanların bireysel olarak düzenlediği ama eylemden hemen önce ya da sırasında IŞİD’e biat ettiğini duyurduğu eylemler. Buna örnek olarak da ABD’de California Sen Bernardino’da engellilere hizmet veren bir merkeze düzenlenen saldırılar gösterilebilir.

2. Kategori:
IŞİD’in dünyanın çeşitli yerlerinde vilayet olarak ilân ettiği yerlerde, yerel IŞİD örgütlerinin inisiyatifinde gerçekleştirdiği saldırılar, mesela Mısır ve Libya’da düzenlenen saldırılar.

3. Kategori:
Paris’teki gibi merkez tarafından emri verilen ve planlaması yapılan saldırılar.

ışid bombacıları

Uluslararası ilişkiler uzmanı Serhat Erkmen’e göre:
IŞİD ya da El Kaide gibi örgütlerin saldırıları üstlenmemek gibi genel bir tutumları olabiliyor. ABD’de ki 11 Eylül saldırısını El Kaide’nin düzenlediğine dair kimsenin şüphesi olmadığı halde, El Kaide’nin 11 Eylül saldırısını üstlenmediği gibi. Bu tip örgütler her zaman yaptıkları eylemleri üstlenmiyorlar. Yeni örgütler bunlar. Eskiden örneğin ETA, IRA gibi örgütler, eylemlerini üstlenir hatta eylemi gerçekleşmeden önce ‘şuraya bomba koyduk, sivilleri boşaltın’ derlerdi. Ama eski klasik teorilerle bu yeni örgütleri açıklamak mümkün değil.

TEPAV Uzmanı Nihat Ali Özcan’da:
IŞİD’in Türkiye’de daha önce düzenlediği intihar saldırılarının Suriye’de savaştığı PYD’nin uzantısı olarak gördüğü hedefler olduğunu anımsatıyor. Hem Ankara hem de Suruç saldırısının Türkiye’deki toplumsal kutuplaşmayı derinleştirdiğine dikkat çekiyor ama bununla birlikte Sultanahmet saldırısının IŞİD’in stratejisinde bir değişikliğe gitmeye başladığının da işareti olabileceğini söylüyor.

IŞİD’in Türkiye’de ki bombalı eylemlerdeki amacı
Doç. Dr. Tuncay Kardaş bu sorunun cevabını şöyle veriyor:
IŞİD’in Türkiye’deki hedefleri sırayla Kürtler, sonra laikler ve en son hükümet. Böyle bir kategorizasyonu söz konusu. Ayrıca IŞİD toplumların sosyal fay hatlarını da hedef alıyor. Örneğin örgüt Avrupa’da Müslüman göçmenlerle, Avrupa’nın yerlileri arasında çatışma yaratmayı başardılar. Türkiye’deki saldırılarında da benzer bir amaç güdüyorlar, buradaki toplumsal fay hatları harekete geçirmeye çalışıyorlar. Bunun içinde aceleleri olmadığı biliniyor.

SONUÇ
Aslında konu başlığında ki ‘IŞİD bombalı eylemleri neden üstlenmiyor?’ sorusuna uzmanların verdiği cevaplardan şunu anlayabiliriz. IŞİD’in Türkiye’ye tam cephe almak istememesi düşünülse de, IŞİD’in Türkiye’de ve dünyada ki eylemlerindeki amacı genel olarak ayrışma ve kutuplaşma. Çünkü bu ayrışma onlara militan desteğinden tutun, sempatizan kazanmaya kadar fayda sağlıyor. Fransa’da ki saldırılardan sonra Avrupa’da ki islamofobi kıpırdanması bile buna en yakın örnek. Radikal, ırkçı faşist yaklaşıma farklı bir örnek verecek olursak da, Almanya’da Suriyeli mültecilerin varlığı bile mültecileri istemeyen ırkçı partisinin oylarını %3’lerden %10’lara kadar arttırdı. Bu parti mülteci karşıtlığıyla bu başarıyı sağladı.

Sonuç olarak IŞID patlamaları üstlenmeyerek gizem yaratıyor ve bu gizem ‘karışıklığa müsait ülkelerde’ kaos için bire bir işe yaramaktadır. Türkiye’de bomba patladığında akıllara gelen ‘‘PKK mı? IŞİD mi? DHKP-C mi?” gibi sorulara göre de insanların olaylara bakışının değiştiğini ve bu kutuplaşmanın ince bir şekilde oluştuğunu IŞİD çok iyi bilmektedir.

Kaynak:
http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/isid-neden-saldirilari-ustlenmiyor

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. ışid türkiyede ki saldırılarını üstlenmiyor çünkü o saldırıları ışid yapmıyor.
    avrupada ki saldırıları üstlenip havasını atıyor çünkü o saldırılar gerçek ışidin saldırıları.
    türkiyede ki saldırıları ışid değil başkası yapıyor, yaptığını gizleyebilmek içinde hemen ışidden şüpheleniyoruz diyorlar. türkiyede o kadar örgüt varken adamların aklına nasıl hemen ışid geliyor?
    aslında ışid bahanedir, bu saldırıları yapanlar ışidi gizlenme aracı olarak kullanıyor.
    gözümüzün içine baka baka bizi öldürüp duruyorlar kimsede bişey demiyor çünkü gerçek katili bilmiyorlar.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz