Çin, İran’a Karşı Suudi Arabistan’ın Yanında

973

Çin yönetiminin günlerdir beklenen Ortadoğu gezisi Suudi Arabistan’la başladı. Çin, beş gün sürecek bu geziden önemli fırsatlar ve işbirlikleri elde etmeyi planlıyor. Çin’in Ortadoğu için istikrarlı ekonomik politikası, hızlı büyüme-kalkınma, yumuşak diplomasi ve devasa nüfusuyla mükemmel bir model oluşturduğu, Çin devlet kanalındaki analizlerden birisi.

Çin’in ‘İpek Yolu Ekonomik Kuşağı’ ve ‘Deniz İpek Yolu’ projeleriyle yeni bir ipek yolu oluşturmayı düşünüyor ve bu projelere Suudi Arabistan ve Mısır’ın liman ve yollarıyla katılma isteği olduğu belirtiliyor. Çin’in Suudi Arabistan ziyaretinde Riyad’la stratejik işbiliği içeren 14 anlaşma imzaladı.

Çin’in Yemen açıklaması

Çin’in Riyad gezisinde asıl önemli açıklama Yemen’le alakalıydı. Çin Cumhurbaşkanı Yemen’le ilgili olarak iki ülkenin de Yemen meşru hükümete destek verdiğini belirtti. Yani bu şu demek oluyor; Çin, Yemen’de Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin İran’ın desteklediği Husilere karşı operasyonlarında İran’ın tarafında değil de, Suudi Arabistan destekli Yemen meşru hükümetinin tarafında. Uzun cümlelerden ziyade Yemen’de ki tarafları hatırlayacak olursak, İran destekli Şii Husiler’e karşı, Yemen meşru hükümeti ve Riyad liderliğindeki koalisyon güçlerinin ittifakı söz konusu.

Daha önce Çin’in Ortadoğu Politikası adlı yazıda belirtildiği gibi, Çin’in bölgede sadece kendi siyasi ve ekonomik çıkarları üzerine dış politika izlediğini gösteriyor. Riyad-Tahran krizinde Suudi Arabistan’a destek veren ülkelerden sonra Suudi Arabistan’ın bölgede diplomatik güç ve kilit ülke olduğunu Çin’in fark etmesi ise zor olmamış. Çin’in yurtdışındaki ilk askeri üssünü Cibuti’ye kuracağını açıklaması ve bu ülkenin Riyad-Tahran krizi sonrasında İran ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini unutmamak gerekir. Riyad’da ki Çin’in bu Yemen açıklaması, İran Rusya ve Çin’in Suriye’de ittifak halinde olmasına rağmen, Yemen’de ve bölgede bu ittifakın geçerli olmadığını gözler önüne seriyor.

Yemen’de neler olduğu hakkında bilgi almak için, Yemen’de son durum adlı yazıyı ziyaret edebilirsiniz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz