Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Rusya’yı mahkum etti

411

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), devlet başkanlığı seçimi ve genel seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle başkent Moskova’da 6 Mayıs 2012 tarihinde yapılan gösteride çıkan olaylarla ilgili başvuruyu bugün karara bağladı. Karar sonucunda mahkeme toplanma ve gösteri düzenleme özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya’yı mahkum etti.

aihm rusya kararı

Rusya, AİHM kararı gereği, şikayetçi olan Frumkin’e mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 32 bin avro maddi tazminat ödeyecek.

Mahkeme Rusya’yı neden suçlu buldu?
Gösteriler sırasında gözaltına alınan ve daha sonra 15 gün hapis cezasına çarptırılan Yevgeniy Frumkin isimli Rus vatandaşının yaptığı başvuruyla ilgili AİHM, “Rusya’nın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) toplanma ve gösteri düzenleme özgürlüğü ile ilgili 11. maddesi, adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesi ile özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesini ihlal ettiğine” hükmetti.

Mahkeme gerekçeli kararında, “Rusya’nın, yetkililer tarafından izin verilen gösterinin barışçıl şekilde gerçekleşmesini güvence altına alamadığı” gerekçesiyle suçlu bulunduğu bildirildi.

Rusya, AİHM’e gelen şikayet başvuruları ve en fazla mahkum olan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

15 Ara 2015’de Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararların Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesine olanak sağlayan yasayı imzalaması sonrası Rusya’nın bu karara uyması merakla bekleniyor. Bu yasa ile AİHM tarafından verilen bir karar Anayasa Mahkemesi tarafından, Rusya Anayasası’na aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilebiliyor.

Bu yasada dikkat çeken nokta, kararları Anayasa Mahkemesi’ne gönderme hakkının Rusya Devlet Başkanı ve hükümete verilmesi olmuştu.

Kaynak:
http://www.dunyabulteni.net/dunya/350960/aihm-rusyayi-mahkum-etti
http://www.aljazeera.com.tr/haber/rusya-aihm-kararlarini-anayasaya-aykiri-ilan-edebilecek

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz