Almanya’nın ‘Ekonomik’ Dış Politika Örneği

349

Almanya’nın teknoloji devi Siemens, İran’la demiryolları sektöründe büyük işler için ön anlaşma gerçekleştirdi. Siemens’in, İran’da 500 km’lik elektrikli hızlı tren inşaası yapacağı ve 500 adet yolcu vagonu satacağı açıklandı. İran’a yaptırımların kaldırılmasından sonra İran’la ticari işbirliği yapan ilk Alman şirketi Siemens olacak.

angela merkel

Bunun önemini şöyle anlayabiliriz. Daha öncede Siemens’le Mısır arasında 8 milyar euroluk anlaşma yapılmıştı. Almanya Şansölyesi Merkel’in “Mısır’da adil parlamento seçimleri yapılmadan Sisi’yle görüşmeyeceğim” açıklamasına rağmen, 8 milyar avroluk anlaşma sonrasında darbeci Sisi ile görüşmüştü.

Avrupa ekonomisinin en güçlü ülkesi Almanya’nın öncelikli politikası ekonomik gelişmeler ve yatırımlarla birlikte, o ülkelerde etkinlik kazanma çabası. Bunu 2000’li yılların başında Doğu Avrupa ülkelerine izlediği politikalardan yakinen görmüştük.

Son söz olarak da Almanya’nın dış politikasına atıfta bulunacak olursak; Federal Almanya, ‘lekeli’ tarihinden ötürü dış politikasını ya Avrupa Birliği çatısı altında yada ekonomi kozuyla sürdürmekte. İran ile nükleer görüşmeler hep duyduğumuz 5+1 görüşmelerindeki 5 ülke BM Güvenlik Konseyi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa iken, +1’inci ülke Almanya’ydı. Ayrıntıda olan şeytan bile burada bize Almanya’nın dünyada yaşanan gelişmelerdeki önemini göstermeye çalışıyor.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Bana göre: Bir fert–>Bir aile………..–>Bir ülke: Kazancı harcamasından fazlaysa:İyidir=akıllıdır=Onurludur=Şereflidir (Sadece Hak katında hakedilen olma şartı vardır.Almanyada ve Almanlar böyle bir ulus.Çalışmadan hiçbirşey olmaz.Bize bakarsan kolay kazanç kuta kinte kirli işler,10 tl değerinde 50 ye malolan ihaleler,hakedenden ziyade yandaşçılık,asalaklık…..Ne bekliyor bu türk insanı.Madem bu sayılanları yapanlar kazanıyorsa haliyle bu sayılanlar inkişaf eder.Türk insanının zannedersem geninden kaynaklanıyor bu kim güçlü ve revaçtaysa onunla iş çevirmek.Vel hasılı; Kendini düzelt (örn. en azından etrafına çöp atmamayı öğren sigara atmamayı öğren),aileni düzelt,……..ülkeni düzelt.Haksız kazanç elde edeni değil çalışanı kazandır.Bak ozaman nasıl kalkınma oluyor.Aksi halde diğer ülkelerin şamar oğlanı olmaktan yalaması yalakası olmaktan öteye gidilmez.Anca ezebildiklerine hükmedersin.Uluslararası bir ülke yerine muz cumhuriyeti olursun….

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz