Türkiye-Katar Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) Anlaşması

488

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret ettiği Katar dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip 3. ülkesi. Dünyada, gemilerle taşınan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) pazarının açık ara lideri olarak gösteriliyor. LNG pazarının %32’sini tek başına kontrol eden Katar, dünyaya yılda 100 milyar metreküpten fazla LNG satıyor. Bu rakamları açıklayacak olursak şöyle ki; Türkiye’nin Rusya’dan aldığı gazın tam 4 katını LNG tankerleri ile Katar dünyaya taşıyor.

Katardan ilk LNG satın alımını 2014’te yapmıştık. Türkiye’de ise şuan halihazırda LNG için kurulu 2 tane LNG santrali var ve bu santrallerin sayısını arttırmak için ihaleler yapılıyor. Erdoğan’ın bu Katar ziyaretininin sebebini herkes tahmin ediyordu ve tahminler yerini buldu. Türkiye ile Katar arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalandı ve ek olarak da Türkiye-Katar arasında ki vizeler kaldırıldı.

türkiye katar lng anlaşması

Rusya’ya daha öncede paylaştığımız gibi doğalgaz konusunda muhtacız. Ama Türkiye muhtaçlığı en aza indirmek için uğraşıyor ve Katar ve Kuzey Irak gibi yönetimlerle bu konuda anlaşmalar sağlamaya çalışıyor.

Son olarak da Katar ile ilgili ilginç bir bilgi vermek gerekirse, Osmanlı’yı terketmemiş tek Körfez ülkesi olarak biliniyor.

Doğalgaz Rezervleri Ülke Sıralaması

Kaynak: Müsiad / Al Jazeera

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz