PYD Fırat’ın Batısına Geçti! / ‘Türkiye’nin Kırmızı Çizgisi’

448

PYD’nin silahlı kolu YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Birlikleri, ABD’nin hava desteğiyle Fırat’ın batısındaki IŞİD üssünü ele geçirmek için saldırı başlatmıştı ve Tişrin Barajı’nı ele geçirdiler.

tişrin barajı nerede
Tişrin Barajı’nın Uzaydan Görünümü

Türkiye’nin kırmızı çizgisi olarak belirtilen ‘PYD Fırat’ın Batısına geçmeyecek’ söylemi, coğrafi olarak Fırat’ın batısında olan Tişrin Barajı’nın PYD’nin yani Demokratik Suriye Birliklerinin eline geçmesiyle artık yok. En azından öyle görünüyor. Başbakan Davutoğlu ‘Geçenler PYD değil, bazı Araplar’ demesi de olayın üstünü kapatma çabası gibi.

Tabi şöyle de bir gerçek var. Demokratik Suriye Birlikleri barajı ele geçirip, durdu(En azından şuanlık). Bu baraj IŞİD’in önemli üslerinden birisiydi. Çünkü burası Halep kırsalında IŞİD kontrolündeki bölgeden, Rakka’ya geçiş yollarının da üzerinde yer alıyor. Ayrıca baraj önemli su ve elektrik kaynaklarını da sağlıyor.

Yani özetle Türkiye’nin dillendirdiği ‘kırmızı çizgi’ görünürde aşıldı. Bu noktanın alınmasıyla YPG Türkiye sınırındaki Cerablus kentine daha da yaklaştı ve önümüzdeki günlerde PYD ‘Demokratik Suriye Birliği’ adı altında yavaş yavaş ilerleyecek diye düşünüyorum.

tişrin barajı nerede
Harita: Tişrin Barajı ve etrafında kim nereyi kontrol ediyor

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz