Kritik Dönemde Rusya’dan Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev’e Ödül

457

Bağımsız Türk devletlerinden olan Kazakistan, ambargo getirilen Türk ürünlerinin Rusya’ya girişini önlemek için Moskova ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söylemişti. Yani bu açıklama Kazakistan topraklarından Türk ürünlerin geçmesini engellemek anlamına geliyor.

nazarbayev rusya

Aradan yaklaşık 15 gün geçti ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev Rusya’ya gitti. Rusya’da bugün Nazarbayev’e, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’den, kilisenin yüksek ödülü olan özel bir madalya verildi. (Kolay kolay kimseye bu ödül verilmiyor) Türkiye ile Rusya arasında arabulucu olmaya hazır olduğunu da sürekli dillendiren Nazarbayev, Rusya safında politika izleyebilir/izlemek zorunda kalabilir. Net bir şey söylemek zor. Kazakistan dış politikası dalgalı ama Rus yanlısı denebilir.

Kazakistan Türk Devletleri arasında önemli bir konumda ve Orta Asya’da önemli kaynaklarından ötürü söz sahibi bir ülke. Bugün hâlâ nükleer silah üretebilme teknolojisine sahip olan Kazakistan, petrol zengini ve dünyanın en büyük uranyum üreticisi. Uranyum ne işe yarar diye sorarsanız da, bir nükleer santral kurmak için zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekir.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

2 YORUMLAR

  1. Ruslar sahip oldukları risklerin ve Türki Cumhuriyetlerinin potansiyellerinin farkındalar. Karşılıklı suçlamalar bir yana, Türkiye'ye karşı hala sert bir dil kullanmamaları biraz da bu yüzden diye düşünüyorum.
    Biz ise şimdilik olan biteni seyrediyoruz…

    • Kesinlikle şuan Türkiye olan biteni izleyerek, fevri cevap ve hamlelerde bulunmuyor. CENEVRE görüşmeleri ve Suriye'nin durumunda netleşmeler gerçekleştikçe, Rusya-Türkiye ilişkileri de o derece netleşmeye başlayacaktır. Böylece de Orta Asya politikası da aynı şekilde belirginleşecektir.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz