KKTC ile Türkiye Arasındaki Su Krizinin Sebebi

340

KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Türkiye ile KKTC arasındaki İçmesuyu Temini Projesiyle; Alaköprü Barajı’ndan alınacak su, su altına döşenen boru hattı ile KKTC’deki Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajına aktarılacak.

türkiye kuzey kıbrıs su krizi

Boru Hattı Hakkında Bilgi
Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre ve KKTC tarafı 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğunda. Deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor, bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.

kktc türkiye su projesi

Boru Hattının Maliyeti
İçme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil projenin maliyeti 1,6 milyar lira.


Türkiye-KKTC Su Krizinin Sebebi
Krizin temel sebebi Türkiye’den Kıbrıs’a taşınan suyun yönetimi konusu. Yani su KKTC’ye geldi ama bu suyu kim işletecek? Bizim dilimizle, halktan suyun faturasını kim toplayacak?

Türkiye diyor ki, suyu özel bir şirket yönetsin. KKTC tarafı ise bu suyu kendi belediyelerince işletilmesinin KKTC’ye fayda sağlayacağını düşünüyor ve Türkiye’nin teklifini reddediyor.

KKTC tarafı: Türkiye’den gelen suyu kendi kuracakları konsorsiyumla yönetme kabiliyetine sahip olduklarını ve suyun yönetiminin özel bir şirkete verilmesi durumunda belediyelerin önemli bir gelir kaynağından yoksun kalacağına söylüyor.

Türkiye tarafı: Suyun KKTC’ye bedava verildiğini ama ada içindeki su dağıtımının maliyetinin (600 milyon lira) KKTC tarafından karşılanmasını istiyor. Türkiye KKTC belediyelerinin dağıtım maliyetini karşılayacak gücünün olmadığını dile getiriyor. Türkiye’nin önerisi ‘özel şirket’e bu yetki verilirse, 600 milyon liralık dağıtım maliyetini özel şirket karşılayacak.

Anlaşılan Türkiye, dağıtım işini KKTC’li belediyeler alırsa, KKTC’nin dağıtım parasını yani 600 milyon lirayı ödemeyeceğini/ödeyemeyeceğini düşünüyor. Kuzey Kıbrıs tarafı ise bu dağıtım parasını ödemeye yeltenmiyor ve nasıl ödenecek sorusunun cevabını veremiyor.

KKTC Su Temini Projesi Hakkında Ayrıntılı Görsel Bilgi

Kuzey Kıbrıs Türkiye Su Projesi Hakkında Bilgi
Devlet Su İşleri (DSİ)

Kaynak:
http://www.hurriyet.com.tr/kibrista-anlasilamadi-asrin-suyu-denize-akiyor-40032624
http://www.aljazeera.com.tr/haber/kktcye-can-suyu
http://www.dsi.gov.tr/projeler/kktc-su-temin-projesi

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz