Türkmen Dağı’nın Önemi ve Türkmen Dağı’nda Ne Oluyor?

2027

Türkmen Dağı, Hatay’ın Yayladağı ilçesinin tam karşısına düşen dağlık ve ormanlık bölge. Türkmen Dağı olarak bilinen tepeler yaklaşık olarak üç buçuk yıldır muhaliflerin kontrolünde bulunuyordu.

Türkmen Dağı Nerede

Türkmen Dağı denilen yer bir çok tepeden oluşan, içinde köyleri barındıran bir yer. Suriye rejimi şuan Türkiye sınırına hakim yüksek pek çok tepeyi ele geçirdi. Türkmenler ve muhalifler direniyor ama umutlu konuşmak istesem de maalesef olmuyor. Neden derseniz de;

Rus uçakları sadece dün Türkmen Dağı’na yaklaşık 200 sorti yaptı ve bu sortilere Suriye Ordusunun uçaklarının sortileri dahil değil. Suriye’de ki en ağır hava saldırılarını Türkmen Dağı’ndaki muhalif hedeflere gerçekleştiren Rusya için Türkmen Dağı ciddi bir ehemmiyete sahip. Lazkiye’de bulunan ve Akdeniz’e açılan tek üssünü uzun vadede güvence altında tutmak isteyen Rusya için Lazkiye’yi sürekli tehdit altında tutan Türkmen Dağı stratejik bir hedef.

Türkmen Dağı ve Bayırbucak bölgesi haritada da ayrıntılı gösterdiğim gibi Esad’ın varlığını hiç kaybetmediği, kendi memleketi olan, Nusayri nüfusun çoğunluğunu barındıran Lazkiye’ye çok yakın. Esad rejimi ve Rusya Suriye’de ki yeni başkenti Lazkiye’yi koruması için bu bölgenin ele geçirilmesi gerekiyor. Buranın hiçbir zaman ne Türkmenlere, ne Kürtlere, ne Araplara, ne de IŞİD’e bırakılmayacağı, Rusya’nın Suriye’de operasyonlara başlamasından sonra belli olmuştu zaten. Sosyal medyada Türkmen Dağı hashtagleri dönerken, şahsi olarak pek yapacak bir şeyin olmadığını biliyordum. Çünkü karşında Suriye değil, Rusya var. Suriye’de hiçbir örgüt hava saldırılarıyla birlikte kara operasyonlarına karşı başarı sağlayamadı ve savaş kuralları dahilinde de bu mümkün görünmüyor.

Ek olarak da bugün Türkiye’nin hava saldırılarıyla IŞİD’den alınan 2 köy Türkmen Dağı bölgesinde değil. Buralar Türkiye-Suriye sınırına sıfır noktasında, Kilis’in karşısındaki bölge. Türkiye’nin Rusya’nın saldırılarına karşı bir hamle yapması mümkün değil.

Türkmen Dağı katliamının olduğu Türkmen Dağı:

türkmen dağı harita

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz