Kuzey Kıbrıs’ta Ezan Yasaklandı mı?

488

Dünyada Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin üç camisinde sabah ezanının okunması mahkeme kararıyla yasaklandı.

kıbrıs ezan yasak

Kuzey Kıbrıs’la alakalı ‘Ezan sesine karşı rahatsızlıklar’ önceden de internete video veya yazı olarak yansıyordu. Bunların üstüne yasak haberi de gelince, bu konu gündemi meşgul eder oldu. Türkiye’de de manşetlerde yerini alan bu yasak haberi hakkında da KKTC Din İşleri Başkanlığı; ”Bu kararın muhatabının Vakıflar İdaresi olduğunu söyledi. Dolayısıyla bu karar, Din İşleri Başkanlığını bağlayıcı herhangi bir sonuç doğurmamaktadır.” diyerek kararın uygulanmayacağını açıkladı.

Kuzey Kıbrıs’ta ki asıl sorun laiklik tartışmaları. Türkiye ile KKTC arasındaki ekonomi politikaların hayata geçmeye başlamasının sonucu olarak Kuzey Kıbrıs’da kemer sıkma politikaları uygulamaya konmuştu. Türkiye’nin Kıbrıslı Türklere önermiş olduğu kemer sıkma politikalarını desteklemeyen kesimler ise sürekli laiklik tartışması üzerinden Türkiye’ye eleştirilerde bulunmaya ve eylemler düzenlemeye başlamışlardı. (2011’de ki bu eylemler ülkedeki en kalabalık yürüyüşlerden biriydi.)

Laiklik tartışmasının temelinde ise adanın kuzeyinde büyük bir İlahiyat Fakültesi’nin kurulması ve cami inşaatlarının hızlandırılması gösteriliyor.

Buradan anlayacağımız üzre sadece üç camide sabah ezanının okunması yasaklandı. ‘Kuzey Kıbrıs’ta ezan yasaklandı’ algısı oluşmadan işin detayını bilmekte fayda var. İlerleyen günlerde üç cami ile ilgili mahkeme kararının uygulanıp uygulanmayacağı da netleşecektir.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. Bence Türkiye sürekli para vermekten daha ziyade eğitim yatırımı yapmalıdır… Kıbrıs, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Bulgaristan,Yunanistan,Makedonya,Arnavutluk,Kosova,Irak,Suriye gibi ülkelerde okullarımızı açmalıdır.. Ve buradaki gençleri gerçek bir Osmanlı , gerçek bir müslüman, gerçek bir Türk gibi yetiştirmelidir.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz