ABD’nin Kaybettiği İlk Savaş

6824

ABD’nin dünya sahnesindeki kaybettiği ilk belki de son savaş olan Vietnam Savaşı’nda; Amerikalılar 60 bine yakın askerini, Kuzey ve Güney Vietnam ise bir buçuk milyona yakın insanını kaybetti. ABD ayrıca savaş süresinde, çoğunluğu uçaksavar savunmasıyla düşürülen 10 bine yakın hava aracını kaybetti. Savaş boyunca Amerikan savaş uçakları Vietnam, Kamboçya ve Laos’da, 113,716 yere toplam 6,727,084 ton bomba attı. Bu sayının anlamını şöyle söyleyeyim: İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefik ülkelerin Avrupa ülkelerine yağdırdığı toplam bomba miktarı 2,700,00 ton.

abd vietnam savaşı

Vietnam Savaşı 1955 yılından 1975 yılına kadar sürmüştür. 1963’te 23.300 olan ABD askerinin sayısı, 1969’da 542.000’e çıkmıştır. Bu sayı ise şuanki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin toplam personel sayısıyla aynıdır.

ABD açısından büyük bir hezimetle sonuçlanan bu savaşta adlarından söz ettiren Vietkonglar, Vietnam’ın arazisini ve gerilla taktikleriyle ABD ordusuna geçit vermemiştir ve bu ABD’nin kaybettiği ilk savaş olarak gösterilmektedir.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

1 Yorum Var

  1. aslında ilk değil çünkü kore savaşında abd, çin’in devreye girmesiyle savaşın başladığı noktaya geri dönmüştü.
    abd kuzey koreyi yok edemedi. yani o savaşıda kaybettiler.

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz