2008 Osetya Savaşı Neden Çıktı?

21555

SSCB dağıldıktan sonra Eduard Şevardnadze 1995’ten 2003 Gül Devrimine kadar Gürcistan Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiştir. 2003 yılında ki seçimlerde hile yapıldığı gerekçesiyle dünyanın ‘Gül Devrimi’ olarak bildiği muhaliflerin kırmızı güllerle parlamento binasına girmesi sonucu görevinden istifa etmiştir. İlk seçimlerde Batı güdümlü politikalar izleyen Mihail Saakaşvili cumhurbaşkanı olmuştur. Olaylarda aslında bundan sonra başlamıştır. 2006 yılında ikinci kez Osetler bağımsızlık referandumu yapmıştır ve bu referandumda %90 bağımsızlık kararı çıkmıştır. Gürcistan yönetiminde Batı hayranı bir liderin olması Rusya’nın çıkarlarını tehdit ettiğinden dolayı, Rusya Osetlere arka planda desteğini eksik etmemiştir. Güney Osetya Cumhuriyeti’ndeki nüfusun yüzde 90’ının Rus pasaportu olduğunu bilmek de bunu doğruluyor aslında.

rusya gürcistan savaşı

Komşumuz Gürcistan’da ki bu Osetlerin bağımsızlık ve Rusya ile birleşme talepleri, iki taraf arasında sık sık sıcak çatışmaya dönüşüyordu.

Tarih 8 Ağustos 2008’i gösterdiğinde Gürcü birlikleri bağımsızlık ilan edilen Güney Osetya’ya operasyon düzenlemiştir ve binlerce sivil ölmüş, 2 Rus savaş uçağı da düşürülmüştür. Bunun üzerine de Rusya güçlü bir birlikle Osetya’ya girmiş ve Gürcistan ile savaşmaya başlamıştır.

5 gün süren savaş sonucunda Avrupalı Devletlerin de araya girmesiyle Rusya ile Gürcistan arasında ateşkes imzalanmıştır. Ateşkesten on gün sonra da Rusya 26 Ağustos’da Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan ilk devlet olmuştur.

2008 Güney Osetya Savaşı’nın temel sebebi, Gürcistan’da ki yönetimin Rusya’nın güdümünden, ABD ve Batı yönüne geçmesi denebilir.

Bu savaşta şöyle de bir ayrıntı söz konusu; çatışma nedeni ile Rusya, Gürcistan’ın elektriğini kesiyor ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, (o zamanın) başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak Türkiye’den elektrik istiyor. Türk tarafı öğle saatlerinden itibaren Gürcistan’a elektrik vermeye başlıyor. Elektriğin %50’sini Rusya’dan aldığımız doğalgazdan elde ettiğimizi hatırlayarak, savaşın kısa sürmesine bir kez daha sevinebiliriz.

Güney Osetya’nın konumu ile Gürcistan Başkenti Tiflis’in konumlarına da dikkat ederek, bölgenin önemini kavrayabiliriz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

3 YORUMLAR

  1. Osetya gürcistan sınırları içersinde gürcistanın hem azeri gazını hemde türmen gazını avrupaya taşımadaki rolü baz alındıgında osetya olayının rusya tarafından kışkırtıldıgı görülür.Zaten savaşta ruslarda bizzat desteklemiştir.Bunun sonucunda o dönem halihazırda süren TaNAP projesi ile ilgili altyapı çalışmaları aksamışdır.
    Bu durumda Rusya birkaç yıl kazanmıştır.

  2. işin içinde birde Türkiye’nin Gürcistan üzerinden o dönemde avrupaya azeri gazını alternatif enerji olarak taşıma(TANAP) projesi de var.
    Rusya’nın Avrupa’nın enerjide kendine bağlı olması ve bunun sürmesini istemesi nedeniyle de bu savaştan faydalandığını söyleyebiliriz.

    • osetya boru hattının geçeceği bölge üzerinde değil ki.
      nasıl ki btc hattını yapabiliyoruz aynı rotadan onuda yapabiliriz

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz