IŞİD’e karşı ‘Putin Planı’

222

IŞİD’e karşı Rusya’nın sunduğu ”Putin Planı” Ortadoğu ve Batı tarafından destek görmüyor. Çünkü bu planda IŞİD’e karşı başlatılan ABD liderliğindeki koalisyonun genişletilmesi, Irak ve Suriye ordusuyla birlikte bölgedeki silahlı güçler kullanılarak kara ordusu kurulması ve Esad’ın kalması öngörülüyor. Koalisyonun genişletilmesi olabilir ama bu koalisyonda planı Rusya sunduğu halde Rusya destek vermemeyi düşünüyor.

Bölgedeki en kilit ülke olan Türkiye ve İran uzlaşamıyor. Türkiye’nin Suriye politikası da IŞİD’in Türkiye içinde nüfuz etmesi ve PYD’nin yayılmacı politikaları sonucu değişti. Türkiye ABD, İran ise Rusya güdümlü politika izliyor. Putin’in Planı kağıt üzerinde işler ve olması gereken gibi görülüyor ama şuan ki koalisyon güçleri arasında bile uzlaşı sorunu varken, büyük bir koalisyonda ülkelerin ayrı ayrı çıkarları söz konusu olunca nasıl bir ‘koalisyon’ olacak düşünmek gerekiyor.

Son zamanlarda Moskova’nın Arap liderlerle ayrı ayrı sürekli görüşmesi ve Ortadoğu’ya yönelik politikaları, Moskova’nın Ortadoğu’daki politika eksikliğini kapatma girişimleri olarak da yorumlanabilir.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz