BRICS Hakkında Bilinmesi Gerekenler

5659

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nden oluşan BRICS, yeni bir kalkınma bankası kurdu. Bu banka ile IMF ve Dünya Bankası’nın benzeri bir uluslararası para fonu ve yardım fonu kurma kararı olarak okunuyor.

Bilindiği gibi BRICS kısaltması; beş önemli ülkenin İngilizce isimlerinin (Brasil, Russia, India, China, South Africa) baş harflerinden oluşan bir grubu ifade ediyor. BRICS ülkeleri dünya ekonomisinin yaklaşık beşte birini oluşturmaktadır. Üye ülkelerin nüfusu dünya nüfusunun yüzde kırkını yani 2,9 milyar insandan oluşuyor. Bu uluslararası grubun üye devletleri dünyadaki maden rezervinin de % 60’ına sahip. Tahıl ürünlerinin yüzde kırkını da bu ülkeler üretmekte ve dünyanın erzak deposu konumundalar.

Bankanın merkezinin Çin’in ekonomi başkenti Şanghay’da olması kararlaştırıldı. Bankanın başkanlığı ise beş yıllık bir süre için Hindistan’a bırakıldı. Her ülke, Maliye Bakanı’nı ya da Merkez Bankası başkanını bu bankaya temsilci olarak gönderecek.

Kuruluşundan altı yıl sonra ortak bir banka kurma gücüne kavuşan BRICS ülkeleri, bir çok konuda da işbirliği içerisinde olacak.

Rusya’nın Kırım’a müdahalesinin üzerine G8 zirvesinin Rusya’da yapılmama kararı, Rusya’yı BRICS’teki konumunu güçlendirmeye sevk etti. Bunun üzerine Ukrayna ve Ortadoğu gibi sorunlu bölgelerde ortak hareket etme kararı alındı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) politikalarından olumsuz etkilenen BRICS ülkeleri bu etkiye karşı koymak için kendi finans sistemlerini oluşturmuş oldular. Yine bu banka gelişmekte olan ülkelerin IMF ve Dünya Bankası’na ilişkin şikâyetlerine de alternatif olması bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Temmuz 2015’te ki BRICS ülkeleri BRICS zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, BRICS kapsamında yeni finansal bir yapı oluşturulduğunu söyledi. Geniş katılımlı toplantılarda toplam 200 milyar dolar hacimli yeni kalkınma bankası ve ortak döviz rezervi oluşturulması çalışmalarının tamamlandığını belirten Putin, yeni bankanın ulaşım, enerji, altyapı ve endüstriyel gelişim alanlarında kredi sağlayacağını aktardı.

Toplam sermayesi 100 milyar dolar olan BRICS ülkeleri döviz rezervleri havuzu, üye ülkelerde nakit dolar sıkıntısının oluşması durumunda mali istikrarı sağlamak amacıyla oluşturuldu. Ortak havuza Çin 41 milyar dolar, Brezilya, Hindistan ve Rusya 18’er milyar dolar, Güney Afrika Cumhuriyeti ise 5 milyar dolar katkı sağlayacak.

Rusya ve Çin merkezli bir kutup şekilleniyor. Brezilya ve Hindistan da o tarafa entegre olmaya çalışıyor. Asya’da Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS yer alırken Türkiye ise bu kutbun dışında kalıyor. Bugünün güncel haberi olarak da İran’ın BRICS ülkeleri tarafından kurulan Yeni Kalkınma Bankası’na katılacağı açıklandı. Yeni dünya düzenindeki ABD hegemonyasındaki Batı bloğuna karşı oluşacak karşı bloğu, Suriye’de az çok fark ettik ki İran’ın bu son açıklaması da bunu teyit etti diyebiliriz.

E-BÜLTENE ABONE OLUN

Stratejik Ortak yazarlarının makalesi ve haritalar ücretsiz e-postanıza gelsin.

Abone oldunuz, teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Yazarlık Başvurusu

Yorum Yaz

Lütffen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz